آموزش صفر تا صد بازار بورس ؛ چگونه در بورس سرمایه گذاری کنیم؟ + فیلم آموزش
آموزش صفر تا صد بازار بورس ؛ چگونه در بورس سرمایه گذاری کنیم؟ با چقدر سرمایه وارد شویم؟ امکان دارد چقدر ضرر یا سود کنیم؟

آموزش صفر تا صد بازار بورس
اینها احتمالا مهمترین سوالات شما هستند. سرمایه گذاری نااگاهانه، بدون یادگیری و با باورهای غلط در بورس می توانید سرمایه شما را تا حد زیادی کاهش دهد و سرمایه گذاری آگاهانه و با کسب مهارت و تجربه، می تواند سود عظیمی برای شما ایجاد کند. حداقل هر سفارش در معاملات آنلاین در حال حاضر فقط ۱۰۲ هزارتومان است، بنابراین از بابت میزان سرمایه مورد نیاز برای شروع، نیاز به نگرانی نیست. قابل ذکر است سرمایه گذاری در بورس محدودیتی ندارد و تا میلیاردها تومان می توانید وارد بورس کنید.
برخی از افراد از اسم «بورس » می ترسند یا اینکه تصور می کنند سرمایه گذاری در بورس بسیار پیچیده، از توان و حتی اطلاعات آنها خارج است. سرمایه گذاری در بورس نیز مانند همه مشاغل، یک مهارت آموختنی است. بورس بازی و سرمایه گذاری در بورس ممکن است باعث ثروتمند شدن شما یا ورشکستی و نابودی سرمایه شود و این کاملا به خودتان بستگی دارد که کدامیک را انتخاب کنید! موفقیت در بورس مانند هر حرفه ی دیگری نیازمند یادگیری مداوم و کسب تجربه است. اعتقاد من این است، برای اینکه در بورس موفق شوید، پس از بدست آوردن اطلاعات اولیه و انجام کارهای ابتدایی دیگر( مثل گرفتن کدمعاملاتی )ساعات مشخصی را به مطالعه و یادگیری اختصاص دهید و در همین حین به معاملات کم حجم نیز بپردازید. اما این پایان کار نیست، بلکه تازه شروع کار است و اگر نتوانید احساسات و هیجانات خود مانند ترس و طمع و ناشکیبایی ( که در همه وجود دارد )را کنترل کنید، موفقیت چندانی بدست نمی آورید.
ما در این مطلب گام های سرمایه گذاری در بورس را مشخص کرده ایم و تا حد امکان مفاهیم و اطلاعات اولیه را در اختیارتان می گذاریم.
سرمایه گذاری در بورس چه مزایای دارد؟
-۱ کسب سود : سهامداران از دو محل دریافت سود نقدی و افزایش قیمت سهام، سود بدست می آورند.
-۲ برخورداری از حمایت قانونی : بورس بازاری قانونی است، بنابراین کلیه افرادی که در بورس سرمایه گذاری می کنند، از حمایت قانونی برخوردار هستند.
-۳ حفظ سرمایه در مقابل تورم : با سرمایه گذاری مناسب و آگاهانه در بورس، ارزش دارایی افراد در مقابل تورم حفظ می گردد، زیرا فرد به نسبت سهام خود در دارایی شرکت سهیم است و با رشد ارزش دارایی های شرکت به مرور زمان، ارزش سهام فرد نیز افزایش می یابد.
-۴ قابلیت نقدشوندگی : سرمایه گذاراران بورس هر زمان که بخواهند می توانند سهام خود را فروخته و در کوتاه ترین زمان ممکن، به پول خود دسترسی پیدا کنند.
-۵ امکان سرمایه گذاری با هر مبلغی : برای خرید سهام، محدودیت ریالی وجود ندارد و افراد با هر مبلغی، می توانند در بورس سرمایه گذاری کنند.
-۶ مشارکت در اداره شرکت : سهامداران به نسبت سهام خود، مالک شرکت محسوب می شوند، بنابراین می توانند به همان اندازه، در تصمیم گیری درخصوص نحوه اداره شرکت، انتخاب مدیران و… مشارکت نمایند.
افرادی که سهام شرکت های پذیرفته شده در بورس را خریداری می کنند،چگونه سود کسب می کنند؟
کسب سود در بورس از دو محل بدست می آورند:
-۱ سود سالیانه شرکت ها . شرکت ها معمولا در پایان هر سال مالی، سودی را بین سهامداران خود توزیع می کنند. در صورتی که شرکت عملکرد قابل قبولی داشته باشد، سود بهتری نیز بدست می آورد که بخشی از این سود، بصورت نقدی بین سهامداران توزیع شده و برخی هم صرف برنامه های توسعه ای شرکت می شود.
-۲ دوم، افزایش قیمت سهم . هر اندازه عملکرد و برنامه های شرکت بهتر باشد، متقاضی برای خرید سهام آن شرکت نیز در بورس، بیشتر خواهد بود و این امر، باعث می شود قیمت سهام شرکت افزایش یابد. بنابراین، اگر فرد، سهام شرکت خوبی را انتخاب کرده باشد، علاوه بر دریافت سود نقدی، از محل افزایش قیمت سهام آن شرکت نیز سود بدست خواهد آورد.
آموزش صفر تا صد بازار بورس / بطور کلی برای سرمایه گذاری در بورس موفق، باید گام های زیر را طی کنید:
گام اول: دریافت کد معاملاتی( کدبورسی)
گام دوم: یادگیری مفاهیم اولیه و الفبای بورس
گام سوم: یادگیری روش های تحلیل سهام و اصول سرمایه گذاری در بورس (اصول تشخیص) زمان خریدوفروش سهام و کسب سود در بازار
گام اول: دریافت کد معاملاتی
این گام، آسان ترین گام در بین سه گامی است که برای سرمایه گذاری در بورس باید انجام دهید. برای معامله در بازار بورس شما نیاز به یک کارگزار رسمی و کد معاملاتی دارید. کارگزار در واقع واسط بین شما و بازار بورس می باشد و معاملات سهام توسط کارگزار انجام می شود. کد معاملاتی نیز نشان دهنده هویت شما در بورس تهران می باشد و شما با کد معاملاتی شناخته می شوید. ده ها کارگزاری مختلف وجود دارد و می توانید برای گرفتن کد سهامداری به یکی از کارگزاری ها در شهر خودتان مراجعه کنید. اگر در شهرتان هیچ کارگزاری وجود ندارد، جای نگرانی نیست. امکان افتتاح حساب غیرحضوری نیز وجود دارد. پس از ثبت نام، به طور معمول حداکثر پس از ۷ روز کد معاملاتی برای شما ارسال می شود و می توانید خرید و فروش سهام را انجام دهید.
آیا می توانم بدون نیاز به کارگزاری، خرید و فروش انجام دهم؟
خیر، همه افراد برای انجام معاملات در بورس باید از طریق کارگزاری ها اقدام کنند. پس خرید و فروش سهام صرفا از طریق شرکت های کارگزاری و به یکی از روش های زیر انجام می گیرد:
– مراجعه حضوری به کارگزاری و ارائه سفارش خرید یا فروش
– سفارش تلفنی به کارگزاری، برای خرید یا فروش سهام
– سفارش اینترنتی به کارگزاری، برای خرید یا فروش سهام
– خرید یا فروش مستقیم سهام توسط خود فرد، از طریق سایت معاملات آنلاین (برخط)
بنابراین برای خرید و فروش سهام، نیازی نیست به تالار بورس یا کارگزاری مراجعه کنید.
کارگزاری ها سیستم معاملات آنلاین را دارند. در سیستم معاملاتی آنلاین که بهترین روش معاملات است، خرید و فروش آنی و لحظه ای سهام امکان پذیر است. به این معنی که شما به محض وارد کردن سفارش، خرید یا فروش در همان لحظه انجام می شود و نیازی به انجام کار از طریق کارگزاری نیست. البته در هر حال این کارگزار است که واسط بین شما و بورس می باشد ولی خرید و فروش اتوماتیک شده و دخالت انسانی در آن وجود ندارد.

مزایای معاملات آنلاین سهام
– سرعت عمل در تصمیم گیری
– کاهش اختلافات بین سرمایه گذار و کارگزار و کاهش اشتباهات
– امنیت بالای معاملات آنلاین
– نقل و انتقال الکترونیک پول
– عدم محدودیت زمانی و مکانی برای سرمایه گذاری
نحوه معاملات آنلاین سهام و خرید و فروش سهم خیلی ساده و پیش پا افتاده است و حتی افرادی که در زمینه اینترنت دانش اندکی دارند می توانند خرید و فروش سهام را از طریق سیستم های آنلاین انجام دهند.
من جهت دریافت کدمعاملاتی امکان مراجعه حضوری به کارگزاری را ندارم، تکلیف چیست؟
شما می توانید با مراجعه به سایت کارگزار، فرم های ثبت نام غیرحضوری را ارسال نمایید. پس از اینکار با شما تماس گرفته می شود و مراحل بعدی خدمت شما ارائه می گردد.
آیا کارگزار یا نماینده ی صندوق سرمایه گذاری، می تواند منبعی مناسب برای کسب اطلاعات باشد؟
بله، آنها می توانند در دادن اطلاعات به شما کمک کرده و درباره ی این اطلاعات، درصورت لزوم، به شما توضیح دهند.
آیا می توان به کارگزار اعتماد کرد و به ایشان اختیار خرید و فروش و یا معاوضه سهام را به ایشان داد؟
بله ، این امکان وجود دارد که به آن سبدگردانی می گویند. شما می توانید با کارگزار قرارداد ببندید و سرمایه خود را به کارگزار بسپارید تا برای شما خرید و فروش انجام دهد.
حد و مرز کارگزار تا چه حدی است و آیا یک کارگزار می تواند سهامی که خریداری شده را بدون اطلاع معامله گر بفروشد؟
کارگزار به دستورات معامله گر عمل میکند و نمی تواند بدون موافقت معامله گر سهامی را که خریده اید بفروشد یا اینکه نمی تواند سهامی را بدون اینکه درخواست کرده باشید برای شما بخرد.
برای خرید سهام باید پول را به حساب چه کسی واریز کنم؟ به حساب شرکت یاکارگزار؟
وجه خرید سهام را باید به کارگزار بپردازید. در سیستم معاملات آنلاین که کارگزاری در اختیار شما قرار م یدهد، امکان اضافه کردن وجه به صورت اینترنتی وجود دارد. همچنین شماره حساب ها و فرم ثبت واریزی در سیستم آنلاین تعریف شده است.
پس از اینکه یک سهم را خریدم، می توانم آنرا در همان روز بفروشم؟
بله این امکان وجود دارد که در ساعات معاملاتی ( ۹ صبح تا ۱۲٫۳۰ ) معاملات سهام را بارها و بارها انجام دهید.
در سیستم معاملات آنلاین آیا امکان مشاهده واریزی ها و برداشت ها و سهام خریداری شده وجود دارد؟
بله. غیر از لیست واریزی ها، برداشت ها و لیست سهام خریداری شده، امکان مشاهده لیست معاملات و بسیاری از جزییات دیگر نیز موجود دارد. سایر امکانات سیستم های معاملات آنلاین عبارتند از : امکان درخواست واریز وجه ، انتقال آنی وجه از طریق درگاه بانک به حساب کارگزار ، پرتفوی مجازی( برای مدیریت سبد) و…
هزینه خرید و فروش سهام در بورس چقدر است؟
مبلغ کارمزدی که خریدار برای سفار شهای خرید می پردازد جمعا ۰٫۵ (نیم درصد) از مبلغ خرید می باشد. برای سفارش های فروش، علاوه بر کارمزد کارگزار ۰٫۵ (نیم درصد) نیز بابت مالیات دریافت می شود. بنابراین جمع کارمزد فروش به ۱٫۰۵ ( یک و پنج صدم درصد) می رسد.
گام دوم: یادگیری مفاهیم اولیه و الفبای بورس
وقتی امروز ارزش مشخصی را فدا می کنیم تا در آینده در قبال آن بازدهی مشخصی را به دست آوریم، سرمایه گذاری کرده ایم. به عنوان مثال، وقتی وجهی را بابت خرید سهام پرداخت می کنیم با این امید که در آینده سود مشخصی را دریافت داریم، سرمایه گذاری کرده ایم. برای سرمایه گذاری موفق نیز باید یکسری مفاهیم و اصطلاحات را بشناسیم و دانش کافی برای انتخاب سرمایه گذاری هوشمندانه را بدست آوریم. سرمایه گذاری هوشمندانه یعنی تصمیم گیری آگاهانه برای سرمایه گذاری میزان معینی پول در یک فرصت صحیح و حساب شده، به گونه ای که فرد سرمایه گذار، شخصاً و از نزدیک، بر نحوه ی سرمایه گذاری خود نظارت کرده و از سرمایه ی خود محافظت کند تا بدین ترتیب، در یک دوره ی زمانی مشخص، بتواند به بازده مطلوب دست یابد. حداقل اطلاعات و مهارت لازم برای سرمایه گذاری توأم با موفقیت برای سرمایه گذاری توأم با موفقیت اطلاعات زیر لازم است:
۱٫ اهداف سرمایه گذاری کوتاه مدت یا بلندمدت خود را مشخص نمایید.
۲٫ موضوعات سرمایه گذاری و محل های آن را مشخص کنید.
۳٫ قدرت تحمل خود را از میزان زیان احتمالی، و نیز میزان تمایل خود را از سود مورد انتظار مشخص کنید.
۴٫ راه های تنوع بخشی وسرمایه گذاری خود را با توجه به مبالغی که برای سرمایه گذاری در نظر گرفته اید بررسی نمایید.
۵٫ از میزان نقدشوندگی سرمایه گذاری خود قبلاً آگاهی کسب کنید.
۶٫ از نحوه ی سرمایه گذاری (پرداخت پول) و نحوه ی دریافت عایدی و منافع آن آگاه باشید.
۷٫ از راهنمایی مشاوران، آگاهان و خبرگان مرتبط غفلت نکنید.
من سرمایه بسیار کمی دارم آیا باز هم می توانم در بورس سرمایه گذاری کنم؟
در بورس امکان سرمایه گذاری برای همه با هر نوع سرمایه ای وجود دارد.شروع سرمایه گذاری در بورس آسان است. اطلاعات مربوط به سرمایه گذاری شما به طور مرتب در دسترس تان قرار دارد. امکان نقدشدن سرمایه ی شما بسیار سریع است. امکان تغییر و جابه جایی شما فراهم است و موارد بسیاری که برای هر تازه وارد می تواند هم جنبه ی آموزش و هم جنبه ی کسب تجربه داشته باشد. البته در بورس هر کس متناسب با اطلاعات و توانش می تواند دامنه ی فعالیتش را گسترش دهد.
آیا سرمایه گذاری، همیشه با ریسک همراه است؟
ریسک، در واقع امکان شکست در سرمایه گذاری است. شما به عنوان یک سرمایه گذار، نمی توانید امکان شکست را به طور کامل حذف کنید، اما می توانید آن را به نفع خود مدیریت کنید. به این معنا که با محاسبه ی دقیق ریسک در هنگام سرمایه گذاری، به جای آن که سرمایه ی خود را ازدست بدهید، از منافع حاصل از سرمایه گذاری بهره مند شوید. میزان ریسک در سرمایه گذاری های مختلف، متفاوت است. به طور کلی،سرمایه گذاری هایی که بازده بالقوه ی بیشتری دارند، ریسک بالاتری هم دارند. برای مثال، سرمایه گذاری مستقیم در سهام ( از طریق مراجعه به کارگزاری و خرید سهم) در مقایسه با سرمایه گذاری در صندوق سرمایه گذاری مشترک، ریسک بیشتری دارد..

بورس اوراق بهادار چیست؟
شاید این سوال برای برخی پیش آید و برای کسانی که هنوز مفهوم بورس برایشان ناآشناست این قسمت را توضیج داده ایم. برای هر کالایی معمولا یک بازار وجود دارد، بازار خودرو، بازار سیمان، بازار طلا و… بعضی از بازارها سنتی اند و خاطره انگیزند، بعضی هم پیشرفته و امروزی. اما همه بازارها، یک ویژگی مشترک دارند: آن هم اینکه در آنها، کالاها یا به عبارت دیگر، دارایی های مختلف خرید و فروش می شود. پس مشخص شد که در تعریف کلی، بازار، محل خرید و فروش دارایی است. اما دارایی چه انواعی دارد. در یک طبقه بندی کلی، دارایی به دو نوع دارایی واقعی و دارایی مالی تقسیم بندی می شود. اجازه بدهید با یک مثال، در این باره توضیح دهیم. خودرو یک دارایی واقعی یا مشهود است، اما سهام کارخانه خودروسازی، یک دارایی مالی است، یا مثلا سیمان یک دارایی واقعی است، اما سهام کارخانه سیمان سازی یک دارایی مالی. بد نیست به این نکته هم اشاره کنیم که به دارایی واقعی، دارایی مشهود و به دارایی مالی، دارایی نامشهود یا کاغذی هم گفته می شود.
حالا که با تعریف دارایی های مالی اشنا شدید، به سراغ مفهوم بورس می رویم. بورس بازاری است که در آن، انواع دارایی های مالی خرید و فروش می شود. دارایی هایی مثل سهام شرکت بزرگ و سودآْور از صنایع مختلف و متنوع مثل خودروسازی، سیمان، مخابرات، بانک و….. این بازار هم قانونی است، هم مطمئن، هم پیشرفته و هم سودآور. افرادی که ازطریق بورس، سهام شرکت ها را می خرند یا در واقع در بورس سرمایه گذاری می کنند، به نسبت سهامی که خریده اند، در منافع ان شرکت سهیم خواهند شد و چون اغلب شرکت های بزرگ و معتبر در بورس پذیرفته می شود، بنابراین احتمال کسب سود هم در بورس بیشتر است.
البته برای انتخاب سهام شرکت ها باید به نکات مهمی توجه داشت که در صفحات بعدی، به آنها اشاره خواهیم کرد. نکته دیگر اینکه در بورس، صرفا سهام شرکت ها خرید و فروش نمی شود، بلکه سایر انواع اوراق بهادار مثل اوراق مشارکت نیز داد و ستد می شود .
تفاوت بازارهای پایه و اول و دوم در بورس چیست؟
نوع شرکت ها و اوراق بهاداری که در هر یک از این بازارها معامله می شوند، متفاوت است و شرکت های مختلف بر اساس شرایطی که داشته باشند می توانند در یکی از این بازارها ثبت شوند. همچنین در بعضی موارد الزامات لیست شدن و نیز مقررات مربوط به هر یک از این بازارها متفاوت است. برای سرمایه گذاران عادی مثل من و شما، این بازارها تفاوتی با هم ندارند.
اوراق بهادار چیست؟
هر نوع ورقه یا مستندی است که متضمن حقوق مالی قابل نقل و انتقال برای مالک عین و یا منفعت آن باشد.
تفاوت سازمان بورس و شرکت بورس در چیست؟
سازمان بورس کلیه فعالیت هایی که در بازار سرمایه انجام می شود را تحت نظارت دارد و شرکت بورس زیر نظر سازمان بورس کلیه فعالیت های اجرایی مربوط به خرید و فروش اوراق بهادار را انجام می دهد.
بازار فرابورس چیست و چه تفاوتی با بازار بورس دارد؟
فرابورس ایران همچون دو بورس فعال کشور – بورس اوراق بهادار و بورس کالا- با مجوز شورای عالی بورس ایجاد شده و تحت نظارت سازمان بورس اوراق بهادار قرار دارد. برای معامله گران و سرمایه گذاران، این بازار تفاوت چندانی با بازار بورس ندارد و با یک کد معاملاتی، می توان در هردوی این بازارها به خرید و فروش پرداخت. ورود به بازارهای فرابورس برای شرکتها از شرایط و الزامات کمتری برخوردار بوده و ورود شرکتها به این بازار آسانتر است.
فیلم آموزشی آموزش صفر تا صد بازار بورس مقدماتی مفاهیم
شاخص کل بورس چیست؟
شاخص، در مفهوم کلی، معیاری است که براساس آن می توان چیزی را تشخیص داد. در بورس هم، شاخص ها، در واقع معیارهای مهمی هستند که با بررسی و تحلیل آنها، می توان وضعیت گذشته و حال بورس را از جنبه های مختلف، ارزیابی و حتی روند آینده بورس را پیش بینی کرد. بنابراین، طبیعتا باتوجه به نقش بسیار مهمی که شاخص های بورس، در تصمیم گیری سرمایه گذاران ایفا می کنند، نوسانات شاخص ها نیز برای سرمایه گذاران بسیار حائز اهمیت است. شاخص کل که به آن شاخص قیمت و بازده نقدی هم می گویند، بیانگر سطح عمومی قیمت و سود سهام شرکت های پذیرفته شده در بورس است، به بیان ساده تر، «تغییرات شاخص کل در واقع بیانگر میانگین بازدهی سرمایه گذاران در بورس است .» لازم است در این خصوص مقداری توضیح دهیم. اگر به خاطر داشته باشید، در برنامه های گذشته گفتیم که بازدهی سرمایه گذاران در بورس از دو طریق بدست م یآید. اول دریافت سود نقدی سالیانه و دوم، تغییر قیمت سهم در طول دوره سرمایه گذاری
برای مثال، فردی را درنظر بگیرید که سهام شرکت الف را در ابتدای سال، با قیمت ۱۵۰ تومان خریداری می کند. اگر قیمت سهام این فرد در پایان سال، به ۱۸۰ تومان افزایش یابد و شرکت، در پایان سال نیز ۱۵ تومان به عنوان سود نقدی، به ازای هر سهم توزیع کند، این فرد مجموعا ۴۵ تومان سود از محل افزایش قیمت سهم و دریافت سود نقدی بدست آورده است و بنابراین، بازدهی وی در پایان سال، ۳۰ درصد خواهد بود، زیرا سرمایه وی از ۱۵۰ تومان به ۱۹۵ تومان افزایش یافته است.
تغییرات شاخص کل نیز دقیقا بیانگر میانگین بازدهی بورس است، بنابراین، اگر به عنوان مثال، شاخص کل بورس در ابتدای سال، ۲۰ هزار واحد باشد و در پایان سال، با ۱۰ هزار واحد افزایش، به ۳۰ هزار واحد برسد، به این معناست که میانگین بازدهی بورس از محل افزایش قیمت سهام شرکت ها و تقسیم سود نقدی بین سرمایه گذاران در آن سال، ۵۰ درصد بوده است: (میزان رشد شاخص در طول سال) ۱۰۰۰۰ = ۲۰۰۰۰ × ۵۰
آیا می توان به فعالیت در بورس به عنوان یک شغل نگاه کرد؟
بله، در صورتی که در ابتدا از سرمایه های مازاد خود استفاده نمائید و قادر به تحلیل گزارش های مالی باشید و اخبار روز بازار سرمایه را پیگیری نمائید، این امکان وجود دارد. اما به شما توصیه می کنیم تا زمانی که در بازار بورس حرف های نشده اید به هیچ وجه شغل اصلی خودتان را رها نکنید.
مدت زمان حرف های شدن در بازار بورس بستگی به میزان سرمایه شما، مهارت تان، سرعت یادگیری و تلاش و پشتکار شما دارد.
بورس جای سرمایه گذاری بلند مدت می باشد یا مثلا می توان امروز سهام خرید و فردا آنرا فروخت ؟
بورس مکانی جهت سرمایه گذاری بلند مدت و نیز کوتاه مدت می باشد. در صورتی که شخصی قادر به انجام تحلیل های مالی باشد )تحلیل های تکنیکال و فاندامنتال( امکان سرمایه گذاری کوتاه مدت و خرید و فروش مداوم برای این افراد وجود دارد، در غیر اینصورت با توجه به اینکه شرکت های بورسی معمولا شرکت های بزرگی هستند و طبیعتا کارها و پروژه های که در دست انجام دارند کلان و بسیار بزرگ خواهد بود، پس سود پروژه های بزرگ در کوتاه مدت به دست نمی آید و در بلندمدت حاصل می شود.
خریدوفروش سهام در بورس را در کجا باید ببینیم؟
معاملات سهام را می توانید بصورت آنلاین از ساعت ۹ تا ۱۲٫۳۰ دقیقه روزهای شنبه تا چهارشنبه در سایت www.tsetmc.com مشاهده کنید.
معاملات بورس در چه ساعاتی و چه روزهایی انجام می شود؟
معاملات سهام در بازار بورس از شنبه تا چهارشنبه از ساعت ۹ صبح تا ۱۲٫۳۰ انجام می شود. البته از ساعت ۸٫۳۰ تا ۹ صبح نیز امکان سفار شگذاری وجود دارد. بازار بورس در روزهای تعطیل رسمی، تعطیل است.
منظور از سهم شرکت یا سهام چیست؟
هر شرکت سهامی به قسمت هایی مساوی تقسیم می شود که به هر یک از این قسمتها یک سهم گفته میشود. وقتی که شما یک سهم از شرکت خریداری می کنید در فعالیت ها، و سود و زیان ان شرکت شریک می شوید و سهامدار آن شرکت خواهید بود.
ورقه سهم چیست؟
ورقه سهم سند قابل معامله ای است که نماینده تعداد سهامی است که صاحب آن در شرکت سهامی دارد و اطلاعات مهمی از قبیل نام شرکت، شماره ثبت، نام و مشخصات دارنده سهام و مبلغ اسمی سهم بر روی آن نوشته شده است.
چرا قیمت سهام کاهش یا افزایش می یابد؟
قیمت سهام هر لحظه و بر اثر تغییرات عرضه و تقاضای بازار قابل تغییر است. اگر تعداد فروشندگان یک سهم از تعداد خریداران آن بیشتر باشد، یعنی عرضه یک سهم برای فروش بیش از میزان تقاضای آن برای خرید باشد، قیمت آن سهم کاهش می یابد و برعکس. برای تشریح رفتاری که به تغییرات عرضه و تقاضا در بازار سهام می انجامد و سبب می شود برخی خواهان یا خریدار یک سهم شوند و برخی دیگر رویگردان یا فروشنده آن باشند، نظریه های مختلفی شکل گرفته است. برخی معتقدند، اصلی ترین عامل شکل دهنده قیمت سهم شرکت نظر سرمایه گذاران در مورد ارزش واقعی آن شرکت است.
در این راستا، کاهش قیمت سهام می تواند در اثر عوامل درونی و برونی مختلفی اعم از امور مالی شرکت و مسایل کلان سیاسی و اقتصادی جهان، کشور و صنعتی باشد که شرکت در آن فعالیت می کند. همچنین، در اکثر مواقعی که شرکت ها به سهامداران سود پرداخت می کنند یا سرمایه شرکت را افزایش می دهند قیمت سهام کاهش می یابد و این کاهش قیمت کاملاً طبیعی است. چرا که مثلاً در زمان افزایش سرمایه، تعداد سهام افراد به همان میزان که سرمایه شرکت افزایش می یابد زیاد می شود و افزایش تعداد سهام تا حدودی کاهش قیمت را جبران می کند.
آیا راهی وجود دارد که بدانیم دقیقا چه سهمی رشد می کند؟
تشخیص دقیق و ۱۰۰ درصدی سهام سودآور هیچوقت ممکن نیست. چون قیمت سهم براساس عرضه و تقاضا بالا و پایین می شود و چون افراد بسیار زیادی در لحظه در بورس در حال معامله هستند، نمی توان رفتار همه آنها را پیش بینی کرد. اما پس از عرضه اولیه یک سهام، احتمال بسیار زیادی وجود دارد که آن سهم رشد مناسبی داشته باشد. عرضه عمومی سهام یک شرکت در بازار بورس یا فرابورس که با اهدافی مانند تامین سرمایه و منابع مالی، افزایش عمق بازار بورس ، پاسخگویی به تقاضای بازار و … صورت می گیرد، به عرضه اولیه معروف است.
اطلاعات قیمت سهام شرکت ها و سایر اطلاعات مالی را از کجا باید بدست آوریم؟
عمده اطلاعات را میتوانید از سایت های زیر که سایت های رسمی سازمان بورس می باشند بدست آورید. در سایت کدال با آدرس www.codal.ir می توانید اطلاعیه ها، صورت های مالی، آگهی مجمع و سایر اطلاعاتی که شرکتها منتشر می نمایند را مشاهده کنید. در سایت مدیریت فناوری بورس با آدرس www.tsetmc.com نیز می توانید اطلاعات کاملی از سهام شرکت مانند قیمت سهام، تعداد سهام، سهامداران عمده، تاریخچه خریدها و فروش ها و … را مشاهده کنید. همچنین از ساعت ۹ تا ۱۲٫۳۰ می توانید روند معاملات سهام موردنظر را ببینید.
گام سوم: یادگیری روش های تحلیل سهام و اصول سرمایه گذاری در بورس
برای کلیه افرادی که قصد سرمایه گذاری در بورس را دارند، این سوالات پیش می آید که زمان مناسب برای خرید و فروش سهام را چطور باید پیدا کرد؟ چه مقدار از سرمایه را باید درگیر هر معامله کرد؟ مدیریت سرمایه را چگونه باید انجام داد؟ جواب ساده این است که باید سهم موردنظر را تحلیل و بررسی کنید تا بتوانید تشخیص دهید زمان معامله است یا نه. و غیر از این، باید مدیریت سرمایه را نیز فرابگیرید تا بدانید در هرمعامله چقدر می توانید ریسک کنید و چقدر از سرمایه را باید وارد بازار نمایید و ابهاماتی از این قبیل….
اما در مورد تحلیل، دو روش تحلیل پرطرفدار که معامل هگرها با استفاده از آن، سهام را مورد بررسی قرار می دهند تحلیل تکنیکال و بنیادی است. در تحلیل تکنیکال، فقط نمودار قیمت ها و حجم معاملات بررسی می شود و معامله گر با توجه به اصول این نوع تحلیل که اکثرا پایه و اساس روانشناسی دارد، زمان مناسب برای خرید یا فروش سهم را بصورت تقریبی تشخیص می دهد.
در تحلیل بنیادی، اطلاعات و صورت های مالی شرکت، وضعیت سودآوری، تولیدات و مواد اولیه مصرفی شرکت و سایر اطلاعاتی که گزارش های مالی شرکت منتشر می شود را بررسی می کند. تحلیلگر بنیادی با محاسبات خود به ارزش ذاتی سهام یک شرکت دست پیدا می کند و با مقایسه ارزش ذاتی با قیمت فعلی، تشخیص می دهد که این سهم بیشتر از ارزش ذاتی است یا نه. اگر قیمت سهم بیش از ارزش ذاتی باشد، تحلیلگر بنیادی می گوید برای خرید مناسب نیست و فروش سهم، گزینه عاقلانه تری است ولی اگر تشخیص دهد که سهم موردنظر کمتر از ارزش ذاتی قیمت گذاری شده است، آنرا برای خرید مناسب می داند. هرکدام از دونوع تحلیل فوق، مزایا و معایب مربوط به خودشان را دارند. اما به دلیل اینکه تحلیل بنیادی، نیازمند اطلاعات بیشتر و مطالعه خیلی بیشتری می باشد، اکثر معامله گران ترجیح می دهند با استفاده از تحلیل تکنیکال و روانشناسی بازار اقدام به خرید و فروش و کسب سود نمایند.
آموزش صفر تا صد بازار بورس
بیشتر بخوانید:
مهمترین دلایل زیان در بورس چیست؟ آیا می توان در بازار بورس همواره سود کرد؟