آیا می دانید کمبود ویتامین B1 یا تیامین با بدن شما چه می کند؟
فاطمه روا، اختصاصی جدول یاب
منابع سرشار از ویتامین B1 را می توان در سبزیجات خوراکی مانند فندق ،گردو، موز و مکملهایی مانند مخمر جو، گندم، تخم مرغ، گوشت، نان، جگر سالم ،ماهی و موز جستجو کرد. از دیگر ویتامین های این گروه ویتامین B2 یا ریبوفلاوین است که نقش آن تنظیم سیستم بینایی چشم و ایجاد تعادل و حساسیت بینایی در چشم انسان است که کمبود آن منجر به عوارضی چون سوزش چشم ،اشک ریزش و احساس ناخوشایند در سیستم بینایی همچنین ابتلا سریعتر به آب مروارید می گردد و از منابع این ویتامین می توان به جگر سالم ،تخم مرغ ، سبزیجات، دانه های خوراکی و میوه تازه اشاره کرد برای برقراری تعادل عصبی و نظم سوخت و سوز بدن ضروری است.
آثار کمبود ویتامین
کمبود این ویتامین در بدن باعث اختلال در دستگاه گوارشی و اعصاب می شود و ممکن است موجب روماتیسم شود.
نقش ویتامین B در ساختار بدن
موجب تنظیم عمل قندها می شود.
موجب رشد مو و جذب خوب خوراکی ها به بدن میشود.
اعصاب را تنظیم و تپش قلب را منظم می کند.
ضعف عمومی بدن را برطرف می کند.
اشتها را متعادل می کند.
از فلج جلوگیری میکند.
مانع تنبلی معده و روده می گردد.
گیاهانی که دارای ویتامین B می باشند
انجیر، جو، سبوس گندم،سبوس برنج، فندوق، اسفناج ،گوجه فرنگی، آلبالو ،انار، کاهو ،کلم، گردو ،شاه بلوط، سبزیجات سبز و تازه کرفس، انگور ،به،آلو ،ریواس، هویج، پرتقال ،بامیه ،مور،سنجد،عدس، سیر ،شلغم ،گشنیز ،یونجه، پیاز، بولاغ اوتی، ترب، توت فرنگی، ازگیل، رطب،لیمو
منابع حیوانی: در زرده تخم مرغ ،جگر سیاه و لبنیات
آشنایی با ویتامین B1 یا تیامین
اولین ویتامینی که از ویتامینهای گروه B کشف شده است که تاثیرات بسیار مهمی در سوختن قندها در بدن و عملکرد اعصاب دارد. ویتامین B1 از راه روده جذب خون میشود. تغییراتی برای آن صورت میگیرد و آماده استفاده بافتها میگردد یکی از مواردی که در جذب اختلال ایجاد می کند الکل است که مصرف زیاد آن موجب کمبود ویتامین b۱ میشود.
این ویتامین در بدن ذخیره نمی شود و در داخل مواد غذایی و غلات پخته شده وجود دارد .در سایه این ویتامین ویتامین محلول در آب شما قادر به تبدیل نشاسته و قند موجود در صبحانه خود به انرژی هستید. هرچند برنج و غلات کامل مواد غذایی در تمام دنیا به طور طبیعی حاوی تیامین هستند ولی روند تمیز کردن آنها جهت مصرف ،این ویتامین را حذف میکند .
افرادی که با برنج و غلات فاقد تیامین زندگی میکنند به زودی دچار کمبود تیامین شده و مبتلا به بیماری بری بری می شوند. علائم این بیماری شامل ضعف عضلانی ،بزرگی قلب ،تورم دست و پا می باشد که راه رفتن را مشکل میسازد و مواردی از این بیماری دیده شده است که بیماران دچار اشکال در راه رفتن بودهاند و تقریبا به طور معجزه آسایی چند ساعت از دریافت تیامین می توانستند راه بروند .
توانایی تیامین در تولید انرژی قابل دسترس برای بدن در مورد مغز اهمیت مضاعفی پیدا میکند. اگر دریافت تیامین شما به شدت کاهش یابد،توانایی مغز شما برای استفاده از گلوکز کاهش خواهد یافت، و چنانچه استفاده از گلوکز توسط مغز کاهش یابد اعمال فکری شما مختل خواهد شد.
کمبود شدید تیامین نه تنها سلول های مغزی مسئول حافظه را از بین میبرد بلکه ممکن است موجب افزایش پروتئین شود که بیماری آلزایمر را ایجاد می کند. کمبود تیامین همچنین می تواند موجب تغییرات خلق ، احساس عدم آسایش ،ترس ،افکار بیمارگونه و سایر نشانه های افسردگی شود علائمی که پژوهشگران اغلب ها و علائم عاطفه ای، حافظه ای می گویند. تیامین یک ویتامین قابل حل در آب است لذا مازاد آن از طریق ادرار دفع میگردد.
این ویتامین رشد را تقویت کرده و به عمل هضم به خصوص حذف کربوهیدرات ها کمک می نماید. این ویتامین به علت تأثیر بر عملکرد سیستم عصبی و بهبود بخشیدن به حالات روانی ویتامین اخلاق نامیده می شود. تیامین در بهبود بخشیدن به بیماری سفر کمک میکند.
عملکرد آن در اندامها، فعال کردن آنزیم های لازم برای ساختن قند در بدن است .این ویتامین نقش اساسی در ادامه عملکرد چرخه کربس دارد.نقش مهم دیگر آن در اعصاب است. ما برای انجام هر حرکت و یا درک احساس از محیط نیاز داریم پیام های عصبی از مغز و اعصاب بدن منتقل شود.ویتامین B1 در انتقال این پیام ها نقش مهمی دارد
کمبود ویتامین B1 در انسان سبب بروز بیماری بری بری می گردد و عوارض قلبی عروقی و عوارض عصبی به همراه دارد.عوارض قلبی-عروقی شامل تپش قلب، نفس تنگی ، تنگی و هیپرتروفی قلب می باشد که تدریجا منجر به احتقان قلب ،کبد و ریه میگردد .عوارض عصبی نیز منجر به پلی نوریت اعصاب محیطی می گردد.که ممکن است با یک خونریزی مغزی همراه باشد .
ضعف عضلانی و بی اشتهایی، کم شدن حرکات معده، حالت تهوع و لاغری توام با اختلالات رویشی و عوارض پوستی از علایم دیگر این بیماری است. فقدان تیامین با افزایش ترکیبات کربن همراه بوده و میزان اسید لاکتیک در سلول های عصبی و اسید پیروویک در سلولهای عضلانی وخون ازدیاد حاصل می کند .
نقش ویتامین B1 در ساختار بدن
موجب تقویت رشد بدن میشود.
از تشنج عصبی و کم خونی جلوگیری می کند .
درد زایمان را کاهش می دهد.
گلبول های قرمز خون را زیاد می کند.
دستگاه گوارش را تقویت نموده و اشتها را زیاد میکند.
موجب ترشح متعادل صفرا میشود.
از تنبلی روده و معده جلوگیری میکند.
متابولیسم کربوهیدرات ها، افزایش اشتها ،رشد عضلات برای عملکرد صحیح از آب ،تنظیم اعمال تنفسی ضروری می باشد .
علائم کمبودویتامین B1
کمبود آن بیماری بری بری را سبب می گردد(در آن .عوارض قلبی عروقی و عصبی،آماس روده، گرفتگی عضلات و بی اشتهایی ایجاد میگردد.)
میزان مصرف روزانه :۲ میلیگرم.( با مصرف کربوهیدراتها دوران بارداری و شیردهی و رشد این میزان افزایش می یابد.)
مصرف بی خطر تیامین
هرچند مسمومیت با تیامین ، که علائم آن شامل خارش، سوزن سوزن شدن و درد است توسط دوزهای بالای تزریقی ایجاد می شود. ولی هیچ شاهدی دال بر مسمومیت از راه مصرف خوراکی وجود ندارد حتی وقتی دوزهای ۵۰۰ میلی گرم ( ۳۳۳ برابر نیاز روزانه ۱٫۵ گرمی در روز به مدت یک ماه تجویز می شود.)
منابع ویتامین B1
منابع گیاهی :کاسنی ،پیاز،سیب زمینی، ترشک، زرده تخم مرغ ،سبزیجات تازه و خام، فندق ،گردو، تر ه ،آلو ،پرتغال ،کلم برگ، گل کلم، انار، انجیر، لوبیا ،شاهی، اسفناج، بادام، قارچ ،چغندر، سیب، شاه بلوط، نارنج ،خرما ،انگور، زردآلو، گوجه فرنگی، موز، لیمو ترش، گندم، جوانه گندم و سبوس برنج، تربچه نارنگی، عدس، توت خشک، نخود فرنگی
منابع حیوانی: گوشت گاو، جگر، غذاهای دریایی ،زرده تخم مرغ ، مخمر آب جو وجود دارد. حرارت الکل کافئین و هوای آزاد از جمله عوامل از بین بردن این ماده مغذی است.