پرداخت مهریه بعد از طلاق و نحوه قسط بندی آن به چه شکل است؟

بسیاری از خانمها بعد از جدایی مهریه خود را به اجرا میگذارند تا از همسر خود دریافت کنند و البته این حق قانونی آنهاست اما اگر مرد توانایی پرداخت آن را نداشته باشد چه خواهد شد ؟

مهریه و قسط بندی مهریه یکی از اصلی ترین موضوعاتی است که بعد از طرح پرونده طلاق پیش می‌آید. البته لزومی برای دریافت مهریه در زمان طلاق وجود ندارد و امکان دارد که خانم مهریه را قبل از طلاق هم به اجرا بگذارد. موضوع مقاله ما درباره قسط بندی مهریه است که به صورت کامل آن را بررسی می‌کنیم. همانطوری که در ابتدا عنوان کردیم مهم‌ترین موضوع بعد از مطرح شدن طلاق، رسیدگی به موضوع مهریه است که باید حتما تکلیف آن مشخص شود.

یعنی در زمان طلاق باید حتما مهریه دریافت شود، به صورت کامل بخشیده شود یا قسمتی از آن بخشیده و قسمتی از آن دریافت شود که همه چیز یا به توافقات خانم، آقا و یا قانون بستگی دارد. در حالتی که مهریه از سمت خانم بخشیده می‌شود که پرونده مهریه بسته می‌شود ولی در حالی که خانم قصد دریافت بخشی از مهریه یا همه‌ی آن را دارد موضوع رسیدگی به پرونده متفاوت است. برای اینکه بتوانیم به صورت عمیق تر به موضوعات بپردازیم باید کمی درباره بخشش مهریه و انواع آن صحبت کنیم.پرداخت مهریه بعد از طلاق و نحوه قسط بندی آن به چه شکل است؟

انواع مهریه و روش‌های بخشیدن آن

مهریه از نظر نوع پرداخت به دو دسته عندالمطالبه و عندالاستطاعه تقسیم می‌شود. مهریه عندالمطالبه به حالتی گفته می‌شود که از زمان جاری شدن صیغه عقد، خانم می‌تواند برای مطالبه آن اقدام کند. مهریه عندالاستطاعه به حالتی گفته می‌شود که خانم فقط در زمانی که آقا استطاعت مالی داشتند، می‌تواند برای دریافت مهریه اقدام کند.خانم و آقا می‌توانند در شرایط مختلف و بنا به دلایل متفاوت برای بخشیدن مهریه اقدام کنند که همه یا بخشی از آن را ببخشند. برای این کار کافی است که خانم و آقا به دفتر ثبت اسنادی که در هر محله وجود دارد، مراجعه کنند و با نوشتن وکالت نامه‌ای خانم مکتوب کند که مهریه‌اش را می‌بخشد.

قسط بندی مهریه چگونه انجام می‌شود؟

برای توضیح درباره قسط بندی مهریه ابتدا یک روند کلی برای دریافت مهریه را توضیح می‌دهیم و در نهایت راجع به شرایط اقساطی پرداخت مهریه صحبت می‌کنیم.خانم می‌تواند در هر زمان بسته به نوع مهریه‌ش برای دریافت مهریه اقدام کند و اقا موظف است در هر شرایطی برای پرداخت آن اقدام کند. در گذشته به این صورت بود که خانم برای مهریه خود هم می‌توانست به دادگاه و هم اداره اجرای ثبت مراجعه کند و درخواست دریافت مهریه را داشته باشد.

در حال حاضر برای دریافت مهریه خانم باید به اداره اجرای ثبت مراجعه کند. برای درخواست مهریه خانم باید استعلام از اموال آقا و گردش حساب‌های بانکی ایشان داشته باشد. در صورتی که آقا اموال کافی داشته باشد به اندازه مهریه از اموال ایشان توقیف و به خانم داده می‌شود. در صورتی که آقا اموال به خصوصی نداشته باشد درخواست مهریه خانم با گذشت شش ماه از زمان تشکیل پرونده به دادگاه ارسال میشود.

فقط بهتر است بدانید که در صورتی که برای درخواست پرونده مهریه خود به دادگاه مراجعه کردید دیگر امکان بازگشت مجدد پرونده به اداره اجرای ثبت وجود ندارد. وقتی که آقا اموالی برای توقیف ندارد و خانم در خواست پرداخت قسط بندی مهریه را دارد، پرونده به دادگاه فرستاده می‌شود و دادگاه رای پرداخت مهریه را می‌دهد.

عدم تمکن مالی در پرداخت مهریه

در زمانی که آقا استطاعت پرداخت مهریه را ندارد یا نسبت به رای دادگاه اعتراض دارد، در خواست اعسار و تقسیط در پرداخت مهریه را می‌دهد. در این زمان مهریه با توجه به دفاعیات خانم و در آمد آقا قسط بندی می‌شود. معمولا به این صورت است که یک پیش قسطی برای مهریه در نظر می‌گیرند و بعد از آن بقیه مهریه قسط بندی می‌شود. در این قسمت بهتر است بدانید قانونی تحت عنوان پرداخت ۱۱۰ سکه وجود ندارد و آقا موظف است در صورتی که خانم درخواست پرداخت مهریه را داشت تمام آن را به صورت کامل یا اقساطی پرداخت کند.

پرداخت نکردن اقساط مهریه

بعد از اینکه دادگاه حکم پرداخت مهریه را صادر کرد و آقا درخواست اعسار و تقسیط در پرداخت مهریه را داشت، مهریه قسط بندی می‌شود و آقا موظف به پرداخت آن است.در صورتی که آقا اقساط مهریه را پرداخت نکردند خانم می‌تواند طرح شکایت به دلیل عدم پرداخت اقساط مهریه را انجام دهد. بعد از بررسی‌های لازم در صورت این که آقا دلیل موجهی برای این عدم پرداخت داشته باشد به زندان فرستاده می‌شود.

اقساط مهریه برای کارمندان

یکی از شرایطی که برای کارمندانی که در شرکت‌های دولتی کار می‌کنند وجود دارد این است که می‌توان مهریه خانم را به بسته به میزان مهریه و حقوق ماهانه ایشان، از حقوق‌شان کسر کرد.برای مثال وقتی اقا کارمند دولتی است و همسر ایشان درخواست پرداخت مهریه را دارد و آقا اموالی برای توقیف ندارد، طبق درخواست خانم و نظر دادگاه بعد از بررسی میزان حقوقی آقا، هر ماه مقداری از حقوقی آقا قبل از واریز شدن به حساب خودشان کسر و به حساب خانم واریز می‌شود. معمولا این مقداری که از حقوق آقا کسر می‌کنند ماهانه یک چهارم است و قسط بندی مهریه محسوب می شود.

اقساط مهریه در طلاق توافقی

طلاق توافقی همان‌طور که از اسمش پیداست بر پایه توافقات خانم و آقا در زمان طلاق است. یعنی خانم و آقا باید برای نفقه، حضانت فرزند و مهریه بعد از رسیدن به توافق آن را مکتوب کنند و به دادگاه تحویل دهند.اقساط مهریه در طلاق توافقی هم دقیقا به این صورت است که خانم و آقا با مشورت و صلاحدید خودشان توافق شان را به دادگاه تقدیم می‌کنند که برای مثال آقا ۵ سکه پیش پداخت مهریه را بدهد و بعد از آن هر ۶ ماه یک سکه را پرداخت کند.

قسط بندی مهریه برای افراد در زمان کرونا

کرونا ویروسی است که امروز تعداد زیادی است آدم‌ها را مبتلا کرده و همه‌ی شرایط جامعه و حتی بعضی از قوانین را تحت تاثیر قرار داده است. همان طوری که گفتیم بعد از مشخص شدن اقساط مهریه توسط دادگاه آقا موظف است که اقساط را به صورت منظم و در زمان مشخص شده به خانم پرداخت کند.در صورتی که آقا چند قسط را پرداخت نکردند خانم می‌تواند از ایشان شکایت کرده و حکم جلب آقا را بگیرد و حتی در صورتی که آقا باز هم راضی به پرداخت نشدند به زندان فرستاده می‌شوند. ولی به دلیل اپیدمی ویروس کرونا امروز سخت گیری‌ها نسبت به این موضوع کمتر شده و آقا را به زندان نمی‌فرستند.

 

 

 

بیشتر بخوانید :

عمل واگذار کردن اموال به غیر برای نپرداختن مهریه به همسر چه مجازاتی در پی دارد؟

۰ ۰ آرا
امتیازدهی به مقاله

ایمیل برای اطلاع رسانی
بهم خبر بده
guest

0 نظرات
Inline Feedbacks
نمایش تمام کامنتها
دکمه بازگشت به بالا