جایزه ایگ نوبل چیست و به چه کسانی تعلق می‌گیرد؟

ایگ نوبل به گونه ای استند آپ کمدین بازار نوابغ است. شوخی های داخل مراسم ایگ نوبل حتی شاید برای بعضی ها معنی نداشته باشد و آن را نفهمند. ایگ نوبل چیزی در مایه های سریال طنز بیگ بنگ تئوری که آن هم شوخی با دنیای دانشمندان است در دنیای واقعی می باشد.  هر ساله، ۱۰ جایزه در چندین رشته اعطا می شود. این رشته ها علاوه بر رشته های موجود در جایزه نوبل، مانند شیمی، فیزیک، فیزیولوژی و پزشکی، ادبیات و صلح، شامل موارد دیگری، از جمله بهداشت عمومی، مهندسی، زیست شناسی و پژوهش های میان رشته ای هم داده می شود.

جایزه ایگ نوبل چیست و به چه کسانی تعلق می‌گیرد؟
جایزه ایگ نوبل چیست و به چه کسانی تعلق می‌گیرد؟

از سال ۱۹۹۱ که جایزه ایگ نوبل به برندگان داده شد شعار دیگری داشت. آن زمان برنده فرد یا افرادی بودند که آزمایشاتشان را یا نمی شد دوباره انجام داد و یا دوباره انجام دادنشان کار بیهوده و مسخره ای بود و اصلا از اول نباید شروع می شد. بعد از گذشت چند سال این شعار هم دگرگون شد و ایگ نوبل به پژوهش هایی که ابتدا باعث خنده و سپس به فکر فرو رفتن مردم شود اعطا می شد. این جایزه توسط مجلهٔ طنز علمی سالنامه تحقیقات غیرمحتمل‏ تقدیم برندگان می شود.

وقتی روی سطح یخ زده قدم می زنیم، فشار پای ما سبب می شود به طور موضعی، دمای ذوب یخ پایین تر بیاید و لایه ای نازک از آب مایع بین دو سطح جامد یعنی یخ و کفش شکل بگیرد. همین لایه سیال است که با پر کردن ناهمواری های بین کفش و سطح یخ، سبب می شود پای ما لیز بخورد.

بهترین روش برای راه رفتن روی سطح یخ زده و پیشگیری از لیز خوردن، قرار دادن پا به شکل عمودی روی سطح زمین است، درست همان طور که پنگوئن ها گام برمی دارند.

اما علم فیزیک، راه حل عجیب دیگری را پیشنهاد می کند که شاید در نگاه نخست مضحک به نظر برسد، اما واقعا کاراست و حتی در سطوح شیب دار هم مانع از لیز خوردن افراد می شود. در این روش که جایزه ایگ نوبل ۲۰۱۰ را دریافت کرد، پیشنهاد می شود که روی کفش، جوراب بپوشید.

مضحک ترین روشی که جایزه ایگ نوبل ۲۰۱۰ را دریافت کرد

پوشیدن جوراب روی کفش یا چکمه، راه حلی است که در دهه های گذشته هم استفاده می شد؛ اما سال ۲۰۱۰ (۱۳۸۹)، «لیَن پارکینز»، «شیلا ویلیامز» و «پاتریشیا پریست» از دانشگاه اوتاگو در نیوزیلند برای بررسی علمی این راهکار به ظاهر عامیانه، آزمایشی ترتیب دادند. آن ها با آمارگیری متوجه شدند که وقتی افراد جوراب به پا داشته باشند، احتمال اینکه روی یخ لیز بخورند، کمتر از وقتی است که جوراب به پا نداشته باشند. شگفت انگیزتر (یا شاید احمقانه تر) این که این امر وقتی محقق می شود که افراد جوراب خود را روی کفش یا چکمه خود به پا کنند.

اما چرا پوشیدن جوراب روی کفش به لیز نخوردن کمک می کند؟ پاسخ ساده است:الیاف جوراب، لایه مایعی را که بین یخ و کف کفش شکل می گیرد، به خود جذب می کند و لغزش موضعی خطرساز را از بین می برد.

البته نباید فراموش کرد که این روش برای فاصله های کوتاه و گذر کردن از مناطق خطرناک کاربرد دارد؛ وگرنه وقتی جوراب کاملا خیس شد و توان جذب رطوبت بیشتر را از دست داد، خود به عاملی برای لیز خوردن تبدیل می شود.

مضحک ترین پژوهش های سال ۲۰۱۷ که جایزه ایگ نوبل دریافت کردند

پیش از این مراسم انتخاب عجیب ترین پژوهش های سال یا ایگ نوبل ۲۰۱۷ در دانشگاه هاروارد انجام شد که طی آن خنده دارترین و عجیب ترین تحقیقات در رشته های مختلف علمی معرفی شدند.

برگزیدگان جایزه ایگ نوبل (Ig Nobel) که شامل عجیب ترین و گاه ابلهانه ترین پژوهش های علمی انجام شده در سال گذشته بودند انتخاب و معرفی شدند. بر اساس گزارش های رسمی منتشر شده در این رابطه، بیست و هفتمین مراسم اهدای جوایز ایگ نوبل در شب چهاردهم سپتامبر در دانشگاه هاروارد انجام شده و طی آن عجیب ترین پژوهش های علمی سال گذشته معرفی شدند. هدف اصلی و شعار این برنامه عبارت است از:«در ابتدا مردم را خندانده و سپس آن را به فکر کردن وادار کنید.»در این مراسم به معرفی پژوهش هایی که شاید به هیچ عنوان به ذهن شما خطور نکند که گروهی از پژوهشگران زمان و انرژی خود را برای بررسی آن گذاشته اند، معرفی شدند.

ایگ نوبل

رفی پژوهش های مضحک ایگ نوبل

از جمله مهترین و جالب ترین پژوهش های معرفی شده در این مراسم می توان به پژوهشی برای بررسی اینکه آیا گربه ها می توانند در آن واحد به صورت جامد و مایع باشند و تاثیر حضور کروکودیل در رفتار افراد قمارباز اشاره کرد.

در این فهرست به معرفی برندگان شاخه های مختلف جایزه ایگ نوبل ۲۰۱۷ می پردازیم:

فیزیک:

پژوهشی با عنوان استفاده از پویایی مایع برای بررسی این سوال که آیا گربه می تواند در آن واحد در هر دو حالت جامد و مایع باشد؟

برنده:مارک آنتونی فاردین (Marc-Antoine Fardin)

اقتصاد:

پژوهشی با عنوان بررسی حضور و تماس کروکودیل زنده در تمایل افراد به انجام قمار!

برنده:متئو. جی . راکلاف (Matthew J. Rockloff) و نانسی گریر (Nancy Greer)

این پژوهش با عنوان در ژورنال پژوهشی مطالعات قمار (Journal of Gambling Studies) منتشر شده است.

آناتومی:

جایزه ایگ نوبل سال ۲۰۱۷ به پژوهشی با عنوان:چرا پیرمردها گوش های بزرگی دارند؟ تعلق گرفت.

برنده:جیمز. ای . هیسکوت (James A. Heathcote)

این پژوهش نیز در مجله تخصصی BMJ منتشر شده بود.

زیست شناسی:

پژوهشی با موضوع شناسائی نوعی حشره غار زی که در آن اندام های جنسی نوع نر در حشره ماده و اندام های جنسی حشره ماده در نوع نر دیده می شود، برنده جایزه ایگ نوبل سال شد.

این پژوهش ماحصل کار تیمی گروهی از پژوهشگران به نام ها:کازونوری یوشیزاوا (Kazunori Yoshizawa)، رودریگو؛ ال ، فریرا (Rodrigo L. Ferreira)، یوشیکاتا کامیمورا (Yoshitaka Kamimura) و چارلز لینهارد (Charles Lienhard) است. در این مراسم، چارلز لینهارد به طریق اینترنتی و به طور مستقیم از داخل غار محل پژوهش، برای حاضرین در جلسه به ایراد سخنرانی پرداخت. شرح کامل این پژوهش در مجله تخصصی Current Biology منتشر شده بود.

مکانیک سیالات:

شاید باور این مساله سخت باشد اما جایزه این حوزه به گروهی از پژوهشگران اهدا شد که به بررسی این مساله پرداخته بودند که اگر فردی یک لیوان قهوه در دست داشته باشد و رو به عقب گام بردارد، چه اتفاقی در فنجان قهوه وی خواهد افتاد!

برنده جایزه:جیوون هان (Jiwon Han) بوده و این پژوهش در مجله Achievements in the Life Sciences منتشر شده بود.

تغذیه:

جایزه ایگ نوبل امسال در حوزه تغذیه به نخستین گزارش علمی از وجود خون انسان در رژیم غذائی خفاش های خون آشام پا پشمالو (hairy-legged vampire bat) اهدا شد.

برندگان:فرناندا ایتو (Fernanda Ito)، انریکو برنارد (Enrico Bernard) و رودریگو ای . تورس (Rodrigo A. Torres)

این پژوهش در مجله Acta Chiropterologica منتشر شده بود.

پزشکی:

تیم از پژوهشگران در سال گذشته با استفاده از روش های پیشرفته تصویربرداری از مغز، تلاش کرده بودند دلیل تنفر برخی افراد از پنیر را کشف کنند!

برندگان:جین پریر رویت (Jean-Pierre Royet)، دیوید مونیر (David Meunier)، نیکولاس تورکت (Nicolas Torquet)، آن ماری مولی (Anne-Marie Mouly) و تائو جیانگ (Tao Jiang).

این پژوهش در مجله Frontiers in Human Neuroscience منتشر شده بود.

شناخت (COGNITION):

طی سال گذشته پژوهشی برای نشان دادن اینکه بسیاری از دوقلوهای یکسان نمی توانند به صورت بصری از یکدیگر جدا شوند، انجام شده بود که برنده جایزه ایگ نوبل این حوزه شد.

برندگان:متئو مارتینی (Matteo Martini)، ایلاریا بوفالاری (Ilaria Bufalari)، ماریا آنتونیتا استازی (Maria Antonietta Stazi) و سالواتور ماریا آگلیوتی (Salvatore Maria Aglioti)

این پژوهش در مجله PLOS One منتشر شده بود.

۰ ۰ آرا
امتیازدهی به مقاله

ایمیل برای اطلاع رسانی
بهم خبر بده
guest
0 نظرات
Inline Feedbacks
نمایش تمام کامنتها
دکمه بازگشت به بالا