عوارض رنگ کردن موی سر در دوران بارداری
یکی از روشهای آرایشی که اغلب خانمها برای زیبایی استفاده میکنند، رنگ کردن موهاست. اما با شروع شدن دوران بارداری مادران، دغدغهای برای رنگ کردن موهایشان به وجود می آید؛ از جمله برای زنانی که قبل از بارداری، عادت به رنگ کردن دائمی موهایشان داشتهاند، چه برای آنهایی که قصد دارند آن را برای نخستین بار تجربه کنند. در ادامه به جوانب رنگ کردن مو در بارداری خواهیم پرداخت.
آیا رنگ کردن مو در بارداری مجاز است؟
متخصصان می گویند که مادران در دوران بارداری تا جایی که امکان دارد از رنگ کردن موهای خود پرهیز کنند. علت این هشدار کاملا روشن است زیرا رنگ مو حاوی مواد شیمیایی است که برای سلامت جنین خطرآفرین خواهد بود. البته درباره این موضوع، متخصصان نظرهای مختلفی دارند و نمیتوان نظریهی قطعی درباره زیانهای رنگ مو روی جنین ارائه داد.
اما در هر صورت آنچه قطعی اعلام شده است، این است که در دوران بارداری بخصوص در سه ماهه اول، تا حد امکان نباید از رنگ مو (چه شیمیایی و چه گیاهی) استفاده کرد، مخصوصا اگر رنگ مو به صورت کامل در زمینه و ریشه مو استفاده شود. زیرا سه ماهه اول، دوران بسیار حساسی است و از طرفی پوست سر مواد شیمیایی رنگ مو را به سرعت جذب میکند و این مواد میتوانند وارد جریان خون مادر شوند و از طریق جریان خون به جنین صدمه برسانند.
در سه ماهه دوم یا سوم، مادران میتوانند از رنگ مو استفاده کنند اما با این شرط که آنها از روشهای مش یا هایلایت روى زمینه طبیعى مو استفاده کنند و از دکلرهنیز استفاده نکنند. (در طول مدت بارداری، بدن بانوان ممکن است به همه چیز واکنش و حساسیت نشان دهد.)
عوارض رنگ کردن مو در بارداری
همانطور که گفته شد، اگر به هر دلیلی علاقهمند به رنگ کردن موها در دوران بارداری هستید، ۳ ماه دوم یا سوم را برای انجام این کار انتخاب کنید و ترجیحا به جای رنگ کردن کل موها، از مش یا هایلایت و رنگ موهای فاقد آمونیاک استفاده کنید. اما با این حال، رنگ مو در ماه های آخر بارداری نیز همچنان میتواند خطراتی داشته باشد. این خطرات و عوارض عبارتند از:
- احتمال نقص جنین
- احتمال نارسایی ژنتیکی
- احتمال ابتلا به رماتیسم و افزایش آن
- احتمال ایجاد سرطان در جنین و مادر
رنگ کردن موها به دلیل تماس رنگ شیمیایی با پوست کف سر، در دوران بارداری و همچنین به دلیل کاهش سطح ایمنی بدن مادر، باعث ایجاد خطر و آسیب در این دوران حساس میشود. به علاوه تنفس بوی مضر رنگ مو و اکسیدان مخصوصا در یک فضای بسته، تاثیر منفی بر رشد جنین خواهد داشت.
همچنین رنگ کردن مو در بارداری میتواند در صورت استفاده مکرر به عوارض جدی منجر شود. استفاده از آن در هنگام تقسیمات اصلی سلولی و ایجاد شبکههای عصبی جنین سبب نقص جنین خواهد شد. همچنین ممکن است سبب ایجاد آلرژی و مشکلات پوستی و در جنین گردد و یا ممکن است جنین در معرض مواد سمی قرار گیرد.
نکاتی که زنان باردار باید رعایت کنند
۱. در دوران بارداری، مو با سرعت بیشتری رشد میکند. بنابراین ممکن است در طول این ۹ ماه بیشتر به ریشه گیری موهای خود نیاز داشته باشید. برای به حداقل رساندن آسیب به جنین در حال رشد برخی از کارشناسان رنگ کردن مو در ۱۲ هفته اول بارداری را توصیه نمیکنند. برای رنگ کردن مو در بارداری، باید تا سه ماهه دوم صبر کنید. رشد سریع موها در سه ماهی اول صورت میگیرد. ایجاد یک محیط محافظتی و ایمن برای کودک در طول این زمان بسیار مهم است.
۲. رنگهای شیمیایی یا گیاهی در این مورد تفاوتی با هم ندارند. در برخی موارد به زنان باردار توصیه میکنند تا از رنگ موهای گیاهی استفاده کنند، اما استفاده از این رنگها نیز به میزان رنگهای شیمیایی خطرناک هستند؛ دلیل این توصیه این است که تاثیرگذاری رنگ موهای گیاهی به اندازه رنگهای شیمیایی نیست یا در رنگ موهای گیاهى بازاری، از جمله حنا نیز مواد اکسیدان وجود دارد و بهتر است براى رنگ کردن مو در باردارى به ویژه در سه ماهه اول استفاده نشوند.
راهکارهای رنگ مو در ماههای دیگر بارداری که ممنوعیت کمتری وجود دارد، در سه ماهه دوم یا سوم، مادران میتوانند از رنگ مو استفاده کنند، اما مجازند که فقط از روشهای مش یا هایلایت استفاده کنند. زیرا در این روشها به دلیل قرار گیری یک کلاه روی سر، از تماس مستقیم رنگ مو با پوست سر جلوگیری میشود.
۳. مورد دیگری که مهم است به خاطر داشته باشید نوع رنگ مورد استفاده است. اگر موهای خود را زیاد رنگ میکنید، رنگ نیمه دائمی را در نظر بگیرید؛ چرا که اینگونه رنگها حاوی سفید کننده نیستند، بیشتر از رنگهای دائمی به موهای شما جلوه میبخشند و بعد از یک یا چند ماه به تدریج محو میشود.
۴. اگر باردارهستید و برای رنگ کردن مو در بارداری خود به آرایشگاه مراجعه کردهاید، باید در یک محیط با تهویه خوب قرار بگیرید. اگر در خانه هستید، پنجرهها را باز کنید تا از هوای تازه نفس بکشید و گازهای سمی در محیط نباشند. اگر رنگ مو را خودتان را به موهای خود میمالید، همیشه دستکش دستتان کنید و برای ایمنی بدنتان بهتر است پیراهن آستین بلند بپوشید.
۵. به خاطر داشته باشید که تغییرات هورمونی میتواند باعث شود موهای شما به رنگ مو واکنش متفاوتی داشته باشند. بهتر است قبل از اینکه تمام سر خود را رنگ کنید، رنگ مو را بر روی یک دسته از موها امتحان کنید تا مطمئن شوید که رنگ مو به قرمزی نمیگراید (البته، مگر آنکه زمینه رنگی مورد نظر زن اینگونه باشد).
۶. دستورالعملها را با دقت بخوانید و بیش از حد لازم مواد شیمیایی را روی سر نگه ندارید. پس از اتمام رنگ مو برای از بین بردن هر گونه اثر رنگ مو از روی پوست، سر و پیشانی خود را بشویید. از آنجایی که قرار گرفتن بیش از حد در معرض مواد سفیدکننده و مواد سمی میتواند خطر سقط جنین را افزایش دهد، باید هنگام استفاده از مواد شیمیایی بیشتر مراقب باشید.
خلاصه نکات ایمنی رنگ کردن مو در بارداری
- رنگ موهای باکیفیت بخرید
- هنگام کار با رنگ مو دستکش بپوشید
- سه ماه اول بارداری به هیچ وجه موها را رنگ نکنید
- در حاملگی از مش و هایلایت استفاده نکنید
- اگر اصرار دارید، حداقل موهایتان را با حنا رنگ کنید
- موهایتان را مکرر رنگ نکنید
- صرفا ساقه مو را رنگ کنید
- پس از رنگ کردن موها به خوبی آن ها را آبکشی کنید
- برندهای مختلف رنگ مو را ترکیب نکنید
- اتاق باید تهویه مناسبی داشته باشد
تمام نکاتی که گفته شد بهتر است در دوران شیردهی نیز رعایت شوند. در دوران شیردهی سعی کنید کمتر موهایتان را رنگ کنید. برای رنگ کردن مو در این دوران از رنگ موهای بدون آمونیاک و طبیعی استفاده کنید.
نکاتی که آرایشگران باید رعایت کنند
- بطور مکرر دستکشهای محافظ را تعویض کنید.
- در اطراف محل کار غذا نخورید.
- در هنگام استفاده از مواد شیمیایی ماسک بزنید.
- هر گونه اثر رنگ مو بر روی پوست خود را بشویید.
پیشنهادهای کم خطر برای رنگ مو در بارداری
این روش جزو بی خطرترین روشهاست که موهای شما را درخشان و پرپشت میکند. رنگهای گیاهی برخلاف رنگهای شیمیایی باعث حالت تهوع یا بیماری نمیشوند.
۱. از حنا در بارداری استفاده کنید
حنا علاوه بر اینکه به موهای شما رنگ خواهد داد، باعث تقویت موهای شما نیز خواهد شد و کاملا روش بی خطری است. اگر برای استفاده از پودر حنا مردد هستید (در برخی موارد ممکن است حاوی مواد شیمیایی باشند)، از برگ حنا استفاده کنید.
روش استفاده از حنا: برگهای حنا را درون کاسهای آهنی پر از آب قرار دهید و بگذارید یک شب درون آب بماند. پس از گذشت یک شب، این ترکیب را به خوبی در مخلوط کن، مخلوط کنید. سپس با استفاده از یک قلممو، مخلوط را بر روی موهای خود بکشید. (برای نتیجهی بهتر میتوانید از عصارهی تخم مرغ، برگ چای و حتی پودر قهوه استفاده کنید.)
۲. رنگ کردن مو با گل بابونه
ترکیب ۵ واحد گل بابونه و ۵ واحد گل ریواس و ۳ لیوان آب، موهای شما را طلایی میکند! موارد گفته شده را به مدت ۲۰ دقیقه با حرارت ملایم بجوشانید و سپس آن را صاف کنید. مواد را روی موها بریزید و به آرامی ماساژ دهید.
۳. ریمل مو به جای رنگ کردن مو در بارداری
ریمل مو یک روش رنگ موی موقت است که شکل آن همانند ریمل چشم است. با این تفاوت که ریمل مو رنگ بندی بسیار زیادی دارد و شما به راحتی میتوانید رنگ مورد علاقهتان را انتخاب کنید. این روش جایگزین رنگ مو در بارداری بی خطر و البته موقت است. سر ریمل را مانند برس به دستههای کوچک مو بکشید و بگذارید تا رنگ خشک شود. این رنگ با شستشو به راحتی پاک میشود.
راههای جایگزین رنگ کردن مو چیست؟
بهترین روش برای تغییر در یکنواختی موهایتان این است که اقدام به کوتاه کردن آنها کنید. این کار علاوه بر اینکه تنوعی در شرایط موی شما ایجاد میکند، باعث میشود قسمتهایی از ساقههای ضعیف یا موخوره گرفته و خشک، جدا شده و در عوض ساقههای جدید و سالمی به تارهای مو اضافه شوند.
اگر به مش یا هایلایت دائمی علاقهمند نیستید و باید برای مراسم خاصی آماده شوید، میتوانید از مشهای موقت و رنگارنگی که در بازار وجود دارند و در شکلهای مختلف اسپری یا پودری یا گچی وجود دارند، استفاده کنید.
آیا استفاده از شامپو رنگ در بارداری مجاز است؟
همانطور که از نام این محصول پیداست، شامپو رنگ شامپویی است که باعث تغییر رنگ مو میشود. شما با ماساژ شامپو بر روی مو به مدت ۵ الی ۱۰ دقیقه میتوانید رنگ موهایتان را عوض کنید. این محصول در رنگ بندیهای متنوعی در بازار موجود است. اما فقط چند روز دوام دارد و به همین دلیل برای دسته بندی، بین روشهای دائم و نیمه دائم قرار میگیرد.
هرچند این شامپوها برای پوشاندن موهای سفید بسیار عملکرد خوبی دارند، اما به دلیل تماس آن با کف سر، به خانمهای باردار اصلا توصیه نمیشوند؛ چون حاوی مواد شیمیایی هستند و ممکن است سلامت جنین را به خطر بیندازند.
آیا استفاده از اسپری رنگ مو در بارداری بی خطر است؟
شاید شما در حین استفاده از اسپری رنگ مو، از آن بر پوست کف سر اسپری نکنید و فقط ساقهی موها را رنگ کنید، اما باید بدانید که اسپریها با تولید بو و بخارات شیمیایی و استنشاق آن توسط مادر، میتوانند سلامت جنین را به خطر بیندازند. بنابراین استفاده از اسپری مو در باردای اصلا توصیه نمیشود.
سخنی با شما
مادر شدن اتفاقی بسیار زیبا و عاشقانه است که نیاز به از خود گذشتگی بالایی دارد! پس بهتر است تا اتمام زمان بارداری صبور باشید! از آن گذشته، اغلب خانمهایی که عادت به رنگ کردن دائمی موهایشان دارند، از زبری و ضعیف شدن ساقه ی موهایشان رنج میبرند. از این لحاظ میتوانید به ممنوعیت رنگ کردن مو در بارداری به عنوان یک فرصت مناسب نگاه کنید و به موهای تان اجازه دهید کمی بهبود پیدا کنند و قویتر شوند.
اما اگر به هر دلیلی اصرار به رنگ کردن موهایتان دارید، برای تعیین بهترین گزینه برای خود با یک متخصص مشورت کنید. درست است که هیچ مطالعه قطعی در مورد پیامدهای بهداشتی رنگ کردن مو در بارداری وجود ندارد، یا اینکه مطالعات هیچ منعی را نشان نمیدهند، اما این بدین معنی نیست که مواد شیمیایی موجود در رنگهای مو بدون خطر برای سلامتی هستند.
رنگ کردن مو باید یکی از کارهای با کمترین اولویت برای زنان باردار باشد، زیرا موارد مهمتری هستند که باید بیشتر مورد توجه قرار بگیرند از جمله انتخاب اسم فرزند، خرید لوازم کودک، شرکت در کلاسهای زایمان و…
بیشتر بخوانید :
عوارض اصلاح صورت با تیغ برای خانمها چیست ؟