آموزش آسان ترین راه های پخت انواع نان در منزل + عکس
پخت نان در خانه و پیچیدن عطر آن در فضای خانه، بوی زندگی میدهد. تهیه انواع نان در خانه کار سادهای است و فقط لازم است یکسری مواد اولیه مانند آرد و آب و روغن در دست داشته باشیم. در این مطلب طرز تهیه چند نوع نان خانگی پر کاربرد را به سادهترین روش ممکن آموزش میدهیم.
۱. طرز تهیه نان بربری در فر
مواد لازم | |
آرد | ۳۰۰ گرم |
خمیرمایه | ۸ گرم |
بهبوددهنده | ۱/۴ قاشق چایخوری |
نمک | ۵ گرم (یک قاشق چایخوری سرخالی) |
شکر | ۱ قاشق سوپخوری |
آب ولرم | ۱۶۰ گرم |
روغن مایع | ۲۰ گرم (۱ قاشق سوپخوری) |
سبوس | به مقدار لازم |
کنجد | ۳ قاشق غذاخوری |
مراحل تهیه
- شکر و روغن مایع را با هم مخلوط کرده و آب را کمکم اضافه کنید تا خمیری نرم حاصل شود. (به دست نچسبد.)
- خمیر را ۱۰ دقیقه ورز دهید و در ظرفی قرار داده، روی آن را بپوشانید.
- سپس به مدت ۱ ساعت استراحت دهید تا حجم آن دوبرابر شود.
- داخل یک سینی با ابعاد ۳۰×۴۰ سبوس بپاشید، خمیر را به دو چانه ۲۵۰ گرمی تقسیم کنید و روی سبوسها به صورت گرد یا بیضی پهن کنید.
- با شانه مخصوص یا با دست (پنجهها باید خیس باشند) روی خمیر شیارهایی ایجاد کنید.
- با قلممو روی خمیرها را خیس کنید و کنجد بپاشید.
- سپس دوباره روی آنها را بپوشانید و مدت ۱۵ دقیقه استراحت دهید.
- در آخر آنها را در فر ۲۰۰ درجه سانتیگراد به مدت ۲۰-۱۵ دقیقه قرار دهید تا کاملا بپزد.
نکات مهم
- میتوانید به جای استفاده از بهبوددهنده، خمیر را بیشتر استراحت دهید.
- میتوانید به جای سبوس، آرد بپاشید.
- میتوانید به جای روغن مایع از کره ذوبشده استفاده کنید.
- برای طبخ نان در فر بهتر است ظرف نسوزی حاوی آب در فر بگذارید تا نان کمی بخارپز شود. با این کار نرمتر شده و کیفیت بهتری به خود میگیرد.
۲. طرز تهیه نان لواش خانگی بسیار ساده
مواد لازم | |
آرد سفید (بدون سبوس و سبک) | ۱ پیمانه |
نمک | ۱ قاشق چایخوری |
آب | به مقدار لازم |
مراحل تهیه
- نصف پیمانه آرد را به همراه نمک داخل کاسهای بریزید، سپس آب را کمکم اضافه کنید و باقیمانده آرد را هم به همین صورت کمکم اضافه کنید.
- خمیر حاصل شده را ۱۵-۱۰ دقیقه ورز دهید و به چهار چانه مساوی تقسیم کنید.
- روی سطح آنها را آرد بپاشید و با وردنه نازک کنید.
- روی سطحی صاف مثل تابه یا چدن بپزید تا دو طرف آن طلایی شود.
نکات مهم
- نمک باعث میشود خمیر نازک شده پاره نشود و بنابراین اضافه کردن آن خیلی مهم است.
- این خمیر استراحت ندارد فقط بین ۱۰-۱۵ دقیقه باید ورز داده شود.
- دستورپختهای مختلفی برای نان لواش وجود دارد اما این دستور به دلیل نداشتن جوششیرین، مخمر، بکینگپودر و… سالمترین روش تهیه نان لواش است. حتی میتوانید به آن روغن هم بزنید اما دستورپخت اصلی نان لواش فاقد همه این موارد است.
- برای نگهداری این نان، بعد از برشته شدن آن را در پارچه پیچیده و در نایلون بگذارید. پارچه از عرق کردن نان و نایلون از خروج رطوبت جلوگیری میکند و این پوشش باعث نگهداری حرارت نان هم میشود.
- حتما از آرد سفید بدون سبوس و سبک استفاده کنید تا نان شما زیادی خشک و یا جیرمانند نشود. چراکه این خمیر استراحت نمیبیند و رطوبت زیادی هم ندارد. سبوس رطوبت خمیر را به خود جذب میکند.
۳. طرز تهیه نان خانگی سمیت
مواد لازم | |
آرد | ۵۰۰ گرم |
خمیرمایه فوری | ۱ قاشق چایخوری |
شکر | ۱ قاشق غذاخوری |
روغن مایع | ۳ قاشق غذاخوری |
شیر ولرم | ۳ قاشق غذاخوری |
آب ولرم | ۱/۴ پیمانه |
تخممرغ | ۱ عدد |
نمک | ۲ پنس |
شیره خرما | ۴ قاشق غذاخوری |
آب | ۳ قاشق غذاخوری |
مراحل تهیه و پخت
- شکر و مایه خمیر را در آب ولرم ریخته و روی ظرف را بپوشانید تا عمل بیاید.
- در ظرفی دیگر آرد را الک کرده و تخممرغ را در آن بشکنید.
- شیر و روغن را داخل ظرف مایه خمیر عملآمده ریخته و آن را کمکم به آرد اضافه کنید و ورز دهید.
- نمک را نیز اضافه کنید. (خمیر نباید به دست بچسبد و یا خیلی سفت باشد.)
- حدود ربع ساعت ورز دهید تا لطیف و یکدست شود؛ سپس در ظرفی که کف آن آردپاشی و یا چرب شده بگذارید، روی آن را با سلفون پوشانده و ۴۵ الی ۶۰ دقیقه در جای گرم قرار دهید.
- سپس خمیر را در وزنهای ۱۲۰ گرمی چونه بگیرید و هرکدام را به صورت استوانهای باریک و بلند باز کنید.
- استوانهها را مانند طناب به هم بپیچید و روی آنها را با مخلوط شیره خرما و آب براش زده و کنجد بپاشید.
- مجددا یک ربع استراحت دهید و در این زمان فر را با دمای ۲۴۰ درجه سانتیگراد گرم کنید.
- سپس نان سیمیت را ۳۰ دقیقه در این دما بپزید.
نکته: برای مرطوب شدن محیط فر در زمان آمادهسازی، داخل آن یک ظرف آب بگذارید.
۴. طرز تهیه نان تافتون ترکی (نان بازلاما)
مواد لازم | |
آرد | سه لیوان |
نمک | یک قاشق مرباخوری |
آب ولرم | صدگرم |
خمیرمایه | ده گرم |
شکر | یک قاشق غذاخوری |
روغن مایع | هشتادگرم |
شیر ولرم | دو لیوان |
روش تهیه این نان عالی برای صبحانه
- مقداری از آرد را داخل ظرفی بریزید. (حدود دولی و نیم)
- خمیر مایه و نمک را روی آرد بریزید.
- وسط آرد را مثل حوض باز کنید، مواد باقیمانده را وسط آرد بریزید؛ حالا آرد را از کنارهها گرفته و با مواد مخلوط کنید و ورز بدهید.
- اگر خمیر نرم بود، بقیه آرد را کم کم اضافه کرده، ورز داده تا خمیر نرمی به دست آید و به دست نچسبد.
- روی خمیر را بپوشانید و در جای گرمی استراحت بدهید. (حدود یک ساعت)
- سپس برای اینکه هوای خمیر گرفته شود، کمی آن را ورز بدهید.
- از خمیر تکههای بزرگی بردارید و روی میز آرد پاشی شده به ضخامت یک سانت باز کنید و به صورت دایره برش بزنید.
- داخل ماهیتابه نچسب داغ و بدون روغن پشت و رو بپزید.