بهترین راه تقویت حافظه در کوتاه ترین زمان از زبان مرتضی جاوید سلطان حافظهی ایران
در این مطلب از جدول یاب به نقل از مرتضی جاوید سلطان حافظه ایران یکی از سریع ترین و بهترین راه های تقویت حافظه و تمرکز حواس در کوتاه ترین زمان را یاد می گیریم.
راه های تقویت حافظه و تمرکز حواس
سلامت روان موضوعی است که غالبا مورد سوء استفاده قرار گرفته است:
راه های تقویت حافظه و تمرکز حواس؛ چه چیزهایی می توانند باشند؟ آیا شما ایده ای دارید؟ آیا تنها به ذهن سپردن است؟ بسیاری از افراد بر این باورند که سلامت ذهن یک امر ژنتیکی است در صورتی که برخی دیگر بر این باورند که امری است که با اراده و تلاش به دست می آید. اما در کل جهت پرورش یک ذهن و روان سالم باید عادات مناسبی را ایجاد کرد. به خصوص عادات سالم ذهنی.
البته این سخن به این معنا نیست که عوامل زیستی و اجتماعی و … در سلامت ذهن و روان شما مؤثر نیستند. اما عادات ما یکی از مواردی است که ما به خوبی بر روی آن ها تسلط و کنترل داریم. در این مقاله راه های تقویت حافظه و تمرکز حواس؛ و در کل ۴ عادت وجود دارد که می تواند سلامت روان ما را تضمین کند:
۱. تسلط بر ذهن جهت تقویت حافظه:
فراشناخت توانایی مشاهده و تفکر درباره ذهن خود و نحوه ی عملکرد آن است. که یکی مهم ترین عوامل در سلامت ذهن و افزایش تمرکز حواس است. ما خیلی از کارهای خود را به صورت خودکار انجام می دهیم؛ به ویژه زمانی که درگیر احساسات باشیم:
مخصوصا وقتی که عصبانی هستیم سریع جوش می آوریم؛ حرف های تند و طعنه آمیز می زنیم و کارهایی از این دست و در حالت ناراحتی و عصبانیت غذای زیاد می خورید؛ یا زیاد می خوابید و … .
نه تنها تحریک شدن احساسات منجر به تصمیمات اشتباه و بد می شود؛ بلکه مانع از یادگیری یک چیز جدید می شود. برای جلوگیری از این کارها باید نسبت به خود و کارها و احساسات خود حساس باشید. و بر آن ها مسلط شوید و سعی کنید آن ها را کنترل کنید. وقتی یاد بگیرید در مورد ذهن خود کنجکاو باشید؛ خودآگاهی و رشد کار سختی نخواهد بود. در ادامه بخوانید که چه راه های برای تقویت حافظه و تمرکزحواس وجود دارد؟
به عنوان مثال اگر شما مدتی خود را مشاهده کنید و عصبانیت خود را ببینید؛ متوجه می شوید که پشت خشم شما ترس وجود دارد. ترس از تنها شدن، یا دوست داشت نشدن، و عصبانیت حالت تدافعی بدن شما برای مقابله با ترس و ناامنی است؛ و شما باید به این نقطه برسید؛ مکث کنید و خود را و احساسات خود را مشاهده کنید. بار دیگری که احساسات منفی به شما روی آورد؛ آن را ببینید و مکث کنید و از خود بپرسید که اکنون در ذهن من چه می گذرد.
“بین تحریکات عصبی و واکنش ما یک فضایی وجود دارد؛ در ان فضا، قدرت ما انتخاب نوع واکنش است. رشد و آزادی در نوع پاسخ ما پنهان شده است.”
ویکتور فرانکل
۲. با رنج های خود مهربان باشید:
یکی از نشانه های سلامت روان در این است که وقتی شرایط سخت می شود؛ با خود مهربان باشید- به این صورت که به آرامی، منطقی و بدون افراط و تفریط کم کم به رنج های خود نزدیک شوید. در زمان دردها و رنج ها با خود مهربان باشید و مانند یک دوست در کنار خود باشید؛ خود را دلداری بدهید؛ گریه کنید و همدردی کنید. بیشتر اوقات ما درباره دیگران دلسوز هستیم اما از اینکه درباره خود دلسوزتر و مهربان تر باشیم؛ می ترسیم.
مثلا:
- وقتی اشتباه می کنید؛ سریع شروع به انتقاد از خود می کنید.
- وقتی احساس ناراحتی یا ترس می کنید؛ خود را سرزنش می کنید و خود را بی اهمیت و بی ارزش قلمداد می کنید.
به سخن بهتر همیشه واکنش پیش فرض شما به خودتان این است؛ که نسبت به خودتان سخت گیر باشید. شاید این به دلیل فرهنگ و باور غلطی باشد که می گوید راه رسیدن به شادی و موفقیت، سخت گرفتن به خود است.
چگونه نسبت به خود دلسوز باشیم؟
دلسوزی نسبت به خود به این معنا نیست که فرد بدی باشید. هر کاری را انجام دهید و بعد خوشحال باشید؛ نه. فقط به این معناست که:
- نگاهی متعادل و به اشتباهات و شکست های خود داشته باشید.
- با خود مهربان بودن به این معناست که مدام به خود یادآوری کنید که شما چیزی بیش از اشتباهات خود هستید.
- به این معنا که احساسی بد داشتن در مورد خود به معنای بد بودن شما نیست.
در یک چشم به هم زدن، سلطان حافظه و تمرکز حواس؛ که دو ار موفق به شکستن رکورد گینس در زمینه حافظه شده اند؛ می توانند؛ مغز شما را به یک ابر مغز تبدیل کنند.
برای همیشه ترس از آلزایمر را کنار خواهید گذاشت و مغز شما به یک ابر مغز تبدیل خواهد شد.
۳.در رفتارهای خود انعطاف داشته باشید:
یکی از نشانه های عدم سلامت روان این است که؛ سفت و سخت با خود برخورد کنید. و در مقابل آن، انعطاف پذیری، کلید داشتن زندگی بهتر و سالم تر است. خیلی از ما کارهایی را انجام می دهیم که باعث می شود گاهی خود را نشناسیم:
- خیلی از وقت هایی که احساس افسردگی و بی حالی می کنیم؛ اینکه خود را از کل جهان دور کنیم برایمان خیلی راحت است.
- هنگامی که احساس گناه می کنید؛ وسوسه می شوید که اشتباهات خود را بارها و بارها دوباره تکرار کنید. بارها و بارها از خود انتقاد کنید.
- در زمان هایی که احساس ترس می کنیم؛ به حای روبرو شدن با آن ها، خود را در یک حواس پرتی مبهم پرتاب می کنیم.
اگر قرار باشد هر بار مثل بارهای قبلی رفتار کنیم؛ نباید انتظار نتایج جدیدی را داشته باشیم:
اگر هربار که احساس ترس و اضطراب می کنید؛ به سرعت نگران شوید؛ می فهمید که ترس باعث ایجاد دلهره و نگرانی در شما می شود پس دیگر وقت آن است که به دنبال راه حل باشید.
و در مورد تمامی رفتارهایی که واکنش های یکسان نشان می دهید؛ کمی فکر کنید و به دنبال راه حل های جایگزین باشید.
نگاه خود را تغییر دهید و از خود بپرسید که یک شخص دیگر چگونه در چنین شرایطی واکنش نشان می دهد. مانند یک دانشمند در زندگی خود عمل کنید.
- آزمایش و خطا کنید؛
- دیگران را مشاهده کنید؛
- کسانی را که شما همیشه تحسین می کنید؛ ببینید که چگونه رفتار می کنند.
۴. نسبت به ارزش های خود اطمینان حاصل کنید:
مصیبت واقعی درد و رنج در جایی است که شما به جای اینکه بر روی امور مهم زندگی خود تمرکز کنید؛ بر روی امور بی ارزش تمرکز می کنید. هر گاه که ما احساس درد می کنیم؛ برای کاهش آن درد به دنبال یک راه حل هستیم و سریع خود را از آن دور می کنیم.
اما این مورد برای دردهایی است که به صورت فیزیکی و عینی جس می شوند مثلا وقتی دست ما می سوزد ۱۰۰% دست خود را بر روی گاز نگه نیم داریم؛ بلکه آن را دور کرده تا یرد شود و یک راه حل هم برای ان پیدا می کنیم؛ اما دردهای عاطفی هیچ گاه به صورت ناگهانی به شما دردی را وارد نمی کنند که شما اینقدر سریع ذست به کار شوید.
چگونه بر ارزش های خود باقی بمانیم؟
در مورد دردهای عاطفی می توان گفت که راه حل هایی وجود دارد. مثلا وقتی تمامی وقت خود را بر روی این مسئله متمرکز می کنید تا از چیزی که نمی خواهید فرار کنید؛ فرصت ذسیدن به چیزهایی را که می خواهید از دست می دهید. اگر بخواهید غم و اندوه خود را با حواس پرتی ها مداوم از خود دور کنید؛ این کار تنها آن را برای شما زنده تر و طولانی تر می کند.
مثلا اینکه از اهداف تان دوری کنید. تنها به این دلیل که ممکن است شکست بخورید؛ عزت نفس شما را پایین می آورد. عادت به داشتن قاطعیت یعنی با جدیت به دنبال چیزهایی که می خواهید بروید. سپس مرزها و چارچوب های خود را برای آنچه که نمی خواهید تعیین کنید.
تقویت حافظه در سریع ترین زمان
دانشمندان امریکایی بر این باورند که در هفته باید ۱۵۰ دقیقه تمرین مداوم انجام داد. اما برخی تحقیقات اخیر نشان داده اند که در هفته ۳ دقیقه ورزش همی می تواند خوب باشد. مگر می شود که ۱۵۰ دقیقه در هفته با ۳ دقیقه در هفته برابر باشد. جواب مبتنی بر تلاش زیاد در مدت زمان کوتاه است. در ۶۰ ثانیه حافظه خود را تقویت کنید.
مثلا به حای اینکه هر روز نیم ساعت ورزش کنیم؛ می توانیم به مدت ۲۰ ثانیه خیلی سخت دوچزخه سواری کرد. اما این مثال و این عنوان چه ارتباطی با عنوان این مقاله یعنی در ۶۰ ثانیه حافظه خود را تقویت کنید دارد؟
من سال های زیادی است که به عنوان سخنران در سمینارها و کارگارهای زیادی شرکت کرده ام و خیلی از دوره های تقویت حافظه را برگزار کرده ام و تجربیات من نشان می دهد که راز یادگیری و تقویت حافظه استفاده از آموزش های با شدت بالاست. این تمرینات تنها چند دقیقه طول می کشند؛ اما بیشتریت تاثیر را در تقویت و بهبود حافظه دارند این تمرینات چون وقت زیادی را از افراد نمی گیرد به همین دلیل همه می توانند آن را انجام دهند و از آن لذت ببرند.
۳ نوع سرگرمی برای تقویت حافظه تنها در ۶۰ ثانیه:
همه می دانیم که افول شناختی (فراموشی) با بالا رفتن سن یه امر اجتناب ناپذیر است. به گفته ی انجمن روانشناسان امریکا، در ۲ دهه اول زندگی، مغز و حافطه رشد صعودی دارند و بعد از آن رو به کاهش می گذارد. اما نگران نباشید سبک زندگی شما می تواند سرعت این افول را کاهش دهد شما می توانید با افزایش سن و هر روز تمریناتی را برای تقویت حافظه خود انجام دهید.
ما برای تقویت حافظه خود هم به تقویت جسمی نیاز داریم و هم فکری.
سبک ها و روش های جدید یادگیری را با آغوشی باز بپذیرید:
هر کسی با روش و سبک خاصی یاد می گیرد. مطالعه یک کتاب می تواند کار خیلی خوبی باشد اما کسی دیگر ترجیح می دهد که ویدئو ببیند و یا چیزی بنویسد. گاهی افراد تنها یک سبک بادگیری دارند و گاهی برخی افراد را می بینیم که در هر شرایطی چند سبک یادگیری مختلف را با هم ترکیب می کنند و یادگیری خود را پیش می برند این امر یک امر شخصی است.
تخقیقات نشان می دهد که هر سبک یادگیری بخش خاصی از مغز را درگیر می کند. با درگیر شدن بیشتر مغز در هنگام یادگیری، می توانید توانایی خود را در فراخوانی اطلاعات بهبود بخشید و آنچه را که یاد می گیرید بیشتر به خاطر بسپارید.
یک سبک یادگیری جدید می تواند پردازش اطلاعات مغز شما را با گذشت زمان بهبود بخشد. توانایی یادگیری در سبک های یادگیری مختلف که شما زیاد به آن عادت ندارید؛ می تواند روشی کاملا متفاوت و چه بسا لذت بخش را به شما ارائه دهد.
طیف وسیعی از علایق هنری خود را پرورش دهید:
پابلو پیکاسو می گوید: هنر تمامی گرد و غبار زندگی روزمره را از بین می برد.”
یک سرگرمی جدید پیدا کنید و یا حتی یک سرگرمی قدیمی را دوباره از سر بگیرید. این ام می تواند به شما در بهبود خلق و خو و حافظه کمک کند. تمامی کارهای هنری ((نقاشی ، نقاشی ، عکاسی ، رقصیدن ، ساختن چیزی در پاسخ به موسیقی ، باغبانی و غیره)) می تواند مغز شما را به سمت بهبود و رشد سریع تر سوق دهد.
یادگیری چیزd جدید، شما را ملزم می کند که از نظر جسمی، روحی یا عاطفی خود را بسط دهید. هرگونه سرگرمی که توجه زیادی به جزئیات داشته باشد می تواند از افت شناختی جلوگیری کند و حافظه شما را بهبود بخشد. علاوه بر این استرس را تسکین می دهد و کل وجود شما را درگیر می کند.
کاتز می گوید، هنر، اتصالاتی بین نورون ها ایجاد می کند و مغز را با استفاده از حواس به روش های جدید، رشد می کند. بنابراین، در حالی که ورزش، بازی ها و مراقبه می تواند مغز شما را از افت شناختی و فراموشی حفظ کند؛ از مزایای سرگرمی های هنری مانند نقاشی ، نقاشی ، عکاسی یا یادگیری موسیقی غافل نشوید.
آلبرت انیشتین یک نوازنده آماتور ویولن بود. پسرش، هانس انیشتین، می گفت هر وقت پدرم حالش خوب نبود به موسیقی پناه می برد این کار او را آرام می کرد.
تبدیل شدن به یک فراگیر مادام العمر می تواند سلامت مغز شما را حفظ کند:
مغزی که مدام تحریم می شود می تواند زندگی پر جنب و جوشی را ایجاد کند. یادگیری مادام العمر می تواند مغز ما را در جایگاه و حد خوب و مطلوبی قرار دهد؛ هر چند که میزان یادگیری به مرور و با بالا رفتن کاهش می یابد اما در هر صورت می توان میزان افول آن را کاهش داد و سرعت آن را کم کنیم.
وقتی در حال یادگیری چیز جدیدی هستید نه تنها مغزتان هوشیارتر می شود؛ بلکه قوی تر هم می شود اطلاعات جدید می تواند اتصالات بین نورون ها را تقویت می کند.
هر وقت اطلاعات جدیدی را به مغز خود راه می دهید، می توانید از آن در برابر زوال طبیعی ناشی از پیری محافظت کنید. یادگیری مادام العمر کلید اصلی برای حفظ عملکرد شناختی است. “
داستان، ” استفاه” و یا ” عدم استفاده” از آن هاست. وقتی شما به فعالیت های تحریک آمیز شناختی مشغول هستید، اتصالات سیناپسی را تقویت می کنید، اما اگر از آن مدارها در مغز خود استفاده نکنید، ارتباطات بین نورون های مغزی تخریب می شوند. یادگیری تحریک آمیز در زندگی تفاوت زیادی در نگهداری و تقویت حافظه شما ایجاد می کند.
یادگیری مادام العمر یک سفر است، نه یک مقصد – هرگز نیازی به یادگیری چیزهای جدید نیست. به دنبال یادگیری مهارت ها، ایده ها و مفاهیم باشید. به این طریق می توانید به علایق خود بپردازید و از سفر خود لذت ببرید.
فقط راهی برای گذر زمان نیست؛ همچنین می تواند مغز شما را درگیر نگه دارد، شناخت شما را تقویت کرده و کیفیت زندگی شما را بهبود بخشد. برای انتخاب چند سرگرمی گه گاه درست کنید. با توجه به آنچه تحقیقات به ما می گوید، این تمرینات مغز شما را به طرز شگفت انگیزی سالم نگه می دارند.