معنی اکبر عبدی در فرهنگ لغات ها (دهخدا،معین و ... ) + سایر منابع اطلاعاتی
اکبرعبدی ۴ شهریور سال ۱۳۳۹ از پدر و مادری اردبیلی در تهران محله نازی آباد به دنیا آمد. وی پس از دریافت مدرک دیپلم از سال 1358 با نمایشهای آماتوری فعالیت هنریاش را آغاز کرد و سپس در سال 1362 به تلویزیون رفت و در مجموعه محله بروبیا (داریوش مؤدبیان، 1363) و بازم مدرسهام دیر شد (1365) خود را به عنوان بازیگری مستعد خلاق شناساند. عبدی با جنجال بزرگ خود را به عنوان بازیگر نقشهای کمیک شناساند. جنجال بزرگ 6 سال پس از تولید به نمایش عمومی درآمد و عبدی در آن فاصله در فیلمهای مردی که موش شد، اجارهنشینها، گراند سینما و ای ایران بازی کرد، که نقش او در همه این فیلمها کمدی بود.
وی بیشتر در نقشهای کمدی بازی میکند و فیزیک بدنی خاص و صورت وی امکان گریم و ساختن چهرههای گوناگون مانند نوجوانان و زنان را به وی میدهد. عبدی در اجارهنشینها، ای ایران، مادر و دلشدگان (علی حاتمی) و هنرپیشه قابلیتهای خود را در ایفای نقشهای متنوع کمدی اثبات کرد. همین قابلیت موجب شد که عبدی در سفر جادویی هم نقش کودکی خود را ایفا کند و هم نقش میانسالیاش را، همینطور در آدم برفی در دو نقش مردانه و زنانه تواناییهایش را نشان داد. اکبر عبدی در سال ۱۳۶۸ برای بازی در فیلم مادر ساخته علی حاتمی برنده سیمرغ بلورین نقش دوم مرد از هجدهمین جشنواره فیلم فجر شد.
برخی از آثار هنری اکبر عبدی:
مردی که موش شد، 1364
اجاره نشینها، 1365
ماموریت، 1365
گراند سینما، 1367
ای ایران، 1368
دزد عروسکها، 1368
ریحانه، 1368
مادر، 1368
در آرزوی ازدواج، 1369
مدرسه پیرمردها، 1370
دلشدگان، 1370
ناصرالدین شاه اکتور سینما، 1370
هنرپیشه، 1371
آرزوی بزرگ، 1373
آدم برفی، 1373
پاکباخته، 1374
مرد آفتابی، 1374
شب روباه، 1375
عشق گمشده، 1375
افسانه پوپک طلایی، 1376
جنگجوی پیروز، 1377
تارزن و تارزان، 1379
دارا و ندار، 1379
نان و عشق و موتور هزار، 1379
کفشهای جیرجیرک دار من، 1381
اخراجیها، 1385
قاعده بازی، ۱۳۸۵
گوشواره، ۱۳۸۵
هدف اصلی، ۱۳۸۵
کلاغ پر ۱۳۸۶
مظفرنامه، ۱۳۸۶
اخراجیها2، ۱۳۸۷
چشمک، ۱۳۸۷
دل شکسته، ۱۳۸۷
از بازیگران فیلم معراجیها
از بازیگران فیلم خواب زده ها
از بازیگران فیلم معراجی ها
بازیگر سریال اولین انتخاب
بازیگر سریال شاهگوش
بازیگر فیلم جابجا
بازیگر فیلم رسوایی
بازیگر فیلم شبکه
بازیگر فیلم عملیات مهد کودک
بازیگر فیلم هدف اصلی
بازیگر فیلم یکی برای همه
اکبر عبدی آقاباقر متولد ۴ شهریور سال ۱۳۳۹ در تهران، از بازیگران سینما و تلویزیون ایران و دارنده نشان درجه یک فرهنگ و هنر میباشد. وی بیشتر در نقشهای کمدی بازی میکند و فیزیک بدنی خاصی دارد و صورت وی، امکان گریم شدید و ساختن چهرههای گوناگون، مانند نوجوانان و زنان را به وی میدهد. اکبر عبدی از هنرجویان مدرسه هنر و ادبیات صدا و سیما بودهاست. اکبر عبدی از پدری اردبیلی و مادری تهرانی در سال ۱۳۳۹ در محله نازیآباد تهران به دنیا آمد و از سال ۱۳۵۸ با دریافت مدرک دیپلم با نمایشهای آماتوری فعالیت هنریاش را آغاز کرد و سپس در سال ۱۳۶۲ به تلویزیون رفت و تاکنون به نقشآفرینی در موضوعات مختلفی میپردازد. عبدی را بیشتر به خاطر بازیهای کمدی و طنز میشناسند. وی اصالتاً اهل روستای آقاباقر اردبیل است؛ و در هشتم دی ماه ۱۳۹۴ کلید طلایی اردبیل به ایشان تقدیم شد.از بازیهای بهیادماندنی او میتوان به فیلمهای هنرپیشه (محسن مخملباف) و آدمبرفی (داود میرباقری) اشاره کرد. اکبرعبدی نیمه دوم دهه هفتاد را در سکوت سینمایی سپری کرد و تا حدودی از محبوبیت و شهرت او کاسته شد. بازی او در چند فیلم کمدی در اواخر دهه هفتاد هم خیلی مورد توجه واقع نشد و با وجود اینکه در سال ۱۳۸۰ و در جشنواره بیستم فیلم فجر برای بازی در فیلم نان و عشق و موتور هزار نامزد جایزه شد، اما بسیاری معتقدند که او از دوران اوج خود، یعنی زمانی که از مشهورترین و پولسازترین بازیگران ایران بود، فاصله گرفتهاست. در تاریخ ۱۲ بهمن ۱۳۹۶ در آیین نکوداشت افتتاحیه جشنواره فجر از وی تقدیر شد.او موفق به دریافت سیمرغ بلورین نقش دوم مرد از هشتمین جشنواره فیلم فجر برای بازی در فیلم مادر ساخته علی حاتمی و دریافت سیمرغ بلورین بهترین بازیگر نقش مکمل مرد از سیامین جشنواره بینالمللی فجر برای نقشآفرینی در فیلم خوابم میآد ساخته رضا عطاران شده است. فیلمهای سینمایی که اکبر عبدی در آنها ایفای نقش کرده است عبارتند از: سوء تفاهم، عشقولانس، چهار اصفهانی در بغداد، رسوایی 1و2، در مدت معلوم، عکس خصوصی، آدم باش، پدر آن دیگری، قندون جهیزیه، خوابزدهها، یکی برای همه، معراجیها، عملیات مهد کودک، شاباش، پسکوچههای شمرون، جابهجا، خوابم میآد، بچگیتو فراموش نکن، تلفن همراه رئیسجمهور، اخراجیها 1و2و3، شبکه، شرط اول، زمهریر، افراطیها، دلشکسته، چشمک، کیش و مات، در شب عروسی، دلداده، نظام از راست، تسویه حساب، استخوونای بابام، کلاغ پر، همخانه، مظفرنامه، قاعده بازی، گوشواره، هدف اصلی، کفشهای جیرجیرکدار، تارزن و تارزان، نان و عشق و موتور۱۰۰۰، یکی بود، یکی نبود، علی و دنی، دارا و ندار، جنگجوی پیروز، چشم عقاب، بدلکاران، پنجه در خاک، شب روباه، عشق گمشده، پاکباخته، مرد آفتابی، یک داستان واقعی، آدمبرفی، آرزوی بزرگ، آقای شانس، تحفه هند، رویای نیمه شب تابستان، سفر به خیر، روز فرشته، هنرپیشه، دلشدگان، سیرک بزرگ، مدرسه پیرمردها، ناصرالدین شاه آکتور سینما، در آرزوی ازدواج، سفر جادویی، ای ایران، دزد عروسکها، ریحانه، مادر، گراند سینما، غریبه، اجارهنشینها، مأموریت، مردی که موش شد، جنجال بزرگ.
او درمجموعه تلویزیونی های بسیاری بازی کرده که از جمله مهم ترین آنها عبارتند از: نگهبان، وزیرمختار، امام علی (ع)، سلامتی چه خوبه!، چراغ خانه، با سلسله حکمت، خانواده عجیب، تلهتئاتر «باجناقها»، در خانه، طنزآوران جهان، لطائف الطوائف، جُنگی برای فردا، تلهفیلم «ابوریحان»، باز مدرسم دیر شد، محله بهداشت، داستان ریاضیدانان، محله برو بیا، مثلآباد، تلهتئاتر «سنجابها»، شبی با عبدی.