معنی شاهتره در فرهنگ لغات ها (دهخدا،معین و ... ) + سایر منابع اطلاعاتی
شاهتره. [ت َرْ رَ / رِ / ت َ رَ / رِ] (اِ مرکب) شیتره. شیطرج. شاهترج.نام سبزه ای است که بغایت سبز و خرم بود و در طعم اوتلخی باشد و در دواها بکار برند خصوصاً جرب را نافعاست. (فرهنگ جهانگیری) (از برهان قاطع). معرب آن شاهترج. (منتهی الارب). معرب آن شیطرج. (انجمن آرا) (آنندراج). بقله الملک. (برهان قاطع). گیاهی است از تیره ٔ نزدیک به کوکناریان دارای گلهای نامنظم و برگهای بریده است که چون با دست نرم کنند بوی دود میدهد. (گیاه شناسی گل گلاب ص 212).
هلیانه، شیتره، شیطره، شیطرج، شاهترج
نام یک گونه گیاه است که ساقهای شکننده کوتاه و شاخهدار دارد.
گیاه شاه تره دارای گلهای نامنظم و برگهای بریدهاست که چون با دست نرم کنند بوی دود میدهد. در طعم او تلخی است. در ایران این گیاه اغلب در دامنههای زاگرس بخصوص در دشت های (بیجار کردستان) و (اقلید فارس) یافت میشود. در گویش عام به شاطره نیز شناخته میشود.
خواص دارویی
اشتهاآور، تصفیه خون، تببر، برطرفکننده بیماریهای پوستی، ضد جوش و حساسیت. شاه تره طبع سردی دارد و در طب سنتی برای درمان بیماریهای پوستی از آن بسیار استفاده میشود.
هلیانه
گیاهی است از تیره کوکناریان که علفی و یکساله است برخی گونه ها نیز دو ساله اند ارتفاعش بین 20 تا 80 سانتیمتر میرسد و غالبا در باغ ها و مزارع و کشت زارها به طور فراوان میروید. ریشه اش سفید و ساقه بی کرک و رگها متناوب و دارای بریدگی ها بسیار می باشد. گلهایش کوچک و سفید مایل به قرمز و دارای لکه های ارغوانی است. قسمت مورد استفاده این گیاه شاخه های گلدار آن است که به حالت تازه یا خشک مصرف میشوند.