معنی مهد علیا در فرهنگ لغات ها (دهخدا،معین و ... ) + سایر منابع اطلاعاتی
مهد علیا. [م َ دِ ع ُل ْ] (ترکیب وصفی، اِ مرکب) لقبی که به مادر بزرگان و شاهان می دادند و از آن جمله است لقب خیرالنسأبیگم دختر میرعبداﷲخان مرعشی حاکم مازندران مادر شاه عباس صفوی و لقب مادر ناصرالدین شاه قاجار. (از یادداشتهای مؤلف). لقب مادر شاهان و زنان عالی رتبه ٔ خاندان سلطنتی که صاحب اقتداری بودند مانند مهد علیا گوهرشادآغا و جز او: پادشاه عالم پناه به تعزیه ٔ آن مهد علیا [خانش بیگم دختر شاه طهماسب اول صفوی] تشریف قدوم ارزانی داشتند. (فصلی از جامع مفیدی، مقتبس از رساله ٔ صنعاﷲ نعمت اللهی).
مهد علیا. [م َ دِ ع ُل ْ] (اِخ) ملک جهان خانم (1220-1290 هَ.ق.). زن محمدشاه قاجار و مادر ناصرالدین شاه که در فاصله ٔ مرگ محمدشاه تا ورود ناصرالدین میرزا در طهران به رتق و فتق امور پرداخت و در سلطنت ناصرالدین شاه نیز در کارهای مملکتی مداخله داشت. مشهور است که عزل و قتل میرزاتقی خان امیرکبیر به اشارت وی بوده است.
مادر ناصرالدین شاه
پاژ نام برخی از زنان بزرگ یا فرمانروا
مَهد عُلیا، لقب مادر پادشاه یا ولیعهد از زمان صفویه به بعد، در زمان حضرت بهاء الله لَقَب ملک جهان مادر ناصر الدین شاه بود که نسبت به حضرت بهاء الله نهایت عداوات داشت و برای از بین بردن آن حضرت خصوصا موقعیکه در سجن سیاه چال بودند بسیار کوشید ولی به نتیجه نرسید،
مَهد عُلیا، لقب فاطمه بی بی خانم، زوجه دوم حضرت بهاء الله و مادر برادران ناقض حضرت عبدالبهاء است،