معنی معادله در فرهنگ لغات ها (دهخدا،معین و ... ) + سایر منابع اطلاعاتی

لغت نامه دهخدا

معادله. [م ُ دَ ل َ / دِ ل ِ](از ع، اِمص) برابری. هم چندی. هم سنگی. هم تنگی. توازن.(یادداشت به خط مرحوم دهخدا). و رجوع به معادله شود. ||(اصطلاح ریاضی) تساوی بین مقادیر معلوم و مجهول، به شرطی که تنها به ازای مقادیر خاصی از مجهول برقرار باشد. این مقادیر خاص که در معادله صدق می کنند ریشه های معادله هستند مثل معادله ٔ 15 = x 3 که تنها به ازای 5 = x صحیح است.(فرهنگ اصطلاحات علمی).
- معادله با مشتقات نسبی، معادله ٔ ریاضی که بین یک تابع(از چند متغیر مستقل) و بعضی مشتقات نسبی متوالی آن برقرار است.(فرهنگ اصطلاحات علمی).
- معادله ٔ پوازوی ّ، رابطه ای است که برطبق آن می توان(V) حجم مایعی را که در هر ثانیه از لوله ٔ موینیه ای به طول L و شعاع a تحت فشار p جاری می شود به دست آورد. و رجوع به فرهنگ اصطلاحات علمی شود.
- معادله ٔ جبری، معادله ای که از تساوی دو عبارت جبری به دست آمده باشد و بجز شش عمل جبری شامل اعمال دیگر نباشد.(فرهنگ اصطلاحات علمی).
- معادله ٔ جرم - انرژی، جرم و انرژی را در شرایط خاصی می توان به یکدیگر تبدیل کرد، رابطه ای که هم ارزی این دو کمیت را نشان دهد، رابطه ٔ اینشتین MC = E است که در آن C سرعت نور است.(فرهنگ اصطلاحات علمی).
- معادله ٔ حرکت، رابطه ٔ بین مسافت و زمان که برای بررسی وضع یک جسم متحرک نوشته می شود معادله ٔ حرکت است.(از فرهنگ اصطلاحات علمی).
- معادله ٔ درجه ٔ دوم، معادله ای که مجهول آن از درجه ٔ دوم است. تمام معادلات درجه ٔ دوم را می توان به صورت. 0= c+bx+ax2 نوشت. رابطه ٔ کلی ریشه های معادله درجه ٔ دوم:
4ac2a - b2 خ β b - = x
مقدار مجهول را برحسب ضرایب معادله بیان می کند. درحالتی که 4ac-b2(مبین معادله) مساوی صفر باشد، دو ریشه برابر می شود و در این صورت گویند معادله ریشه ٔ مضاعف دارد. ریشه ٔ مضاعف بوسیله ٔ رابطه ٔ 2a b - =x معین می شود.
وقتی که مبین مثبت باشد دو ریشه ٔ معادله حقیقی است و وقتی که مبین منفی باشدمعادله دو ریشه ٔ مختلط دارد. 4ac - b2 خ عدد موهومی است به صورت b2- 4ac Ai به این ترتیب معادله ٔ درجه ٔ دوم همیشه دارای دو ریشه است(که ممکن است حقیقی، مختلط و یا مساوی باشند)(از فرهنگ اصطلاحات علمی).
- معادله ٔ دیفرانسیل، معادله ای که شامل ضرایب دیفرانسیلی است. معادله ٔ دیفرانسیل عادی معادله ای است که فقطدارای یک متغیر مستقل است. مرتبه ٔ معادله ٔ دیفرانسیل مرتبه ٔ مشتق با بزرگترین مرتبه ٔ موجود در معادله است.(فرهنگ اصطلاحات علمی).
- معادله ٔ دیفرانسیل عادی، معادله ٔ ریاضی که بین متغیر مستقل یا متغیر تابع و مشتقات آن برقرار است.(فرهنگ اصطلاحات علمی).
- معادله ٔ زمان، اختلاف بین زمان متوسط خورشیدی، زمانی که ساعت نشان میدهد، و زمان ظاهری خورشیدی است. زمان چرخش زمین بدور خود کاملاً برابر با فاصله ٔزمان از یک ظهر تا ظهر دیگر نیست. این اختلاف نتیجه ٔحرکت زمین بدور خورشید برای تکمیل یک دایره ٔ کامل در مدت یکسال و همچنین میل دایرهالبروج با استوای سماوی است.(فرهنگ اصطلاحات علمی).
- معادله ٔ شخصی، فاصله زمانی بین لحظه ٔ درک و لحظه ٔ ضبط یک حادثه است. درغالب مشاهده های فیزیکی، اشتباهی وارد می شود که نتیجه ٔ وجود فاصله بین لحظه ٔ حدوث یک امر فیزیکی و لحظه ٔدرک آن از طرف ناظر و لحظه ٔ ضبط بتوسط ناظر است.(فرهنگ اصطلاحات علمی).
- معادله ٔ شیمیایی، نمایش یک واکنش شیمیایی است که در آن عناصر بوسیله ٔ علائم شیمیائی و اجسام مرکب بوسیله ٔ فرمول مولکولی نمایش داده میشوند. یک معادله ٔ شیمیائی نظم تازه ٔ بین اتمها را معرفی می کند مثلاً واکنش 2HCL ی CI2 + H2 نشان می دهد که در مولکولهای ئیدروژن و کلر اتصالهای بین اتمی شکسته و دو اتم مختلف، مولکول جدید HCI را می سازند. از ترکیب یک مولکول ئیدروژن و یک مولکول کلر دو مولکول گاز کلریدریک به دست می آید. به کمک یک معادله ٔ شیمیائی می توان روابط وزنی اجزای اولیه و مواد حاصل و همچنین روابط حجمی در واکنشهای شامل گازها را نوشت. و نیز می توان اجرام هر یک از مواد اولیه و مواد حاصل را، از روی آن حساب کرد.(فرهنگ اصطلاحات علمی).
- معادله ٔ گاز، معادله ای است بین فشار و حجم مقداری گازو دمای مطلق. برای یک مولکول گرم گاز کامل معادله به صورت RT = PV نوشته می شود. در این معادله p فشار، V حجم، T دمای مطلق و R ثابت گاز است.(فرهنگ اصطلاحات علمی).
- معادله ٔ وان دِر والس، معادله ٔ RT=(b-v)(av2+p) این معادله برای یک مولکول گرم جسم در حالت گاز یا مایع بکار می رود. P فشار، V حجم، T دمای مطلق، R ثابت گازها، av2 برای تصحیح نیروی جاذبه ٔ نسبی بین مولکولها و b برای تصحیح حجم حقیقی خود مولکولهاست. این معادله خواص گازهای معمولی را بهتر از فرمول گازهای کامل RT = pv نشان میدهد.(فرهنگ اصطلاحات علمی).

فرهنگ معین

(مص م.) هم وزن کردن دو چیز، برابر کردن، (اِمص.) برابری، هموزنی، در ریاضی دو عبارت جبری که به ازاء مقادیر معین صحیح باشد. [خوانش: (مُ دَ لَ یا دِ لِ) [ع. معادله]]

فرهنگ عمید

برابر کردن،
هم‌وزن کردن دو چیز،
اندازه گرفتن میان دو چیز،
هم‌چندی،

فرهنگ واژه‌های فارسی سره

هم چندی

مترادف و متضاد زبان فارسی

برابری، تساوی، هم‌وزنی،
(متضاد) نابرابری

فرهنگ فارسی هوشیار

برابری، هم سنگی، توازن

پیشنهادات کاربران

هم چندی

پیشنهاد شما
جهت ثبت نظر و معنی پیشنهادی لطفا وارد حساب کاربری خود شوید. در صورتی که هنوز عضو جدول یاب نشده اید ثبت نام کنید.
اشتراک گذاری
تصاویر