آشنایی با ۷ تمدن کهن‌ترین کشور‌های دنیا

اولین شکل تمدن‌ها میلیون‌ها سال پس از حیات انسان روی زمین آغاز شد. حدود ۶۵۰۰ سال قبل از میلاد بود که انسان‌های از کوچ‌نشینی به یکجانشینی روی آوردند. به این ترتیب دانش و انرژی آن‌ها در یک جا جمع شد و توانستند پیشرفت کنند و شهر‌ها را به وجود آورند. درحالی که مردم حول این مراکز گروه تشکیل می‌دادند، ایده کشور‌ها و مرز‌بندی سرزمین‌ها به وجود آمد.

امروزه مفهوم کشور و ملت برای همه ما آشناست. در نهایت، همه قاره‌ها به جز قطب شمال و استرالیا به مرز‌های متعددی تقسیم شدند. اما اولین کشور‌هایی که شکل گرفتند کدام بودند؟

۷. ایران

باستانی ترین کشورهای دنیا

بیایید با کم‌قدمت‌ترین کشور شروع کنیم: ایران باستان. ایران حدود ۵۵۰ سال قبل از میلاد تحت حکومت هخامنشیان تاسیس شد. قبل از اینکه این امپراتوری قدرتمند تشکیل شود، ماد‌ها و ایلامی‌ها در این سرزمین می‌زیستند. ایلامی‌ها در مناطق غرب و جنوب‌غربی ایران امروز سکونت داشتند و مادها کنترل تقریبا همه ایران را تا قبول از ورود پارس‌ها داشتند.

امپراتوری هخامنشیان ۵۵۰ سال قبل از میلاد توسط کوروش کبیر تاسیس شد که بعدا کنترل ایران را به دست گرفت. تا قرن بیستم میلادی پادشاهان متعددی بر ایران حکومت کردند؛ از هخامنشیان تا سلسله قاجار.

پایتخت، بزرگ‌ترین شهر و مرکز فرهنگی، اقتصادی، سیاسی و اداری ایران، شهر تهران است. ایران یک قدرت متوسط و منطقه‌ای مهم در خاورمیانه است که به‌خاطر ذخایر بزرگ سوخت فسیلی‌اش که شامل بزرگترین میدان گاز طبیعی در جهان و چهارمین ذخایر نفتی بزرگ کشف و تأیید شده می‌شود، نفوذ و نقش قابل توجهی در امنیت بین‌المللی انرژی داشته و صنعت نفت، پتروشیمی و گاز طبیعی در ایران پیشتاز است. همچنین ایران میراث فرهنگی غنی دارد که بخشی از آن به عنوان ۱۹ میراث جهانی در یونسکو ثبت شده‌است که به عنوان چهارمین رتبه در آسیا و ۱۲مین رتبه در جهان است. ایران به واسطهٔ قرار گرفتن در منطقهٔ میانی اوراسیا موقعیتی راهبردی دارد.

ایران از اعضای مؤسس سازمان ملل متحد، سازمان اکو، جنبش عدم تعهد، سازمان کنفرانس اسلامی و اوپک است. سیستم سیاسی کنونی ایران بر اساس قانون اساسی ۱۳۵۷ (۱۹۷۹) بنا شده‌است که ترکیبی از یک دموکراسی نیابتی (دموکراسی پارلمانی یا مجلسی) با یک حاکمیت دینی است که فقهای اسلامی تحت یک مفهوم (رهبر ایران) بر آن حکمرانی می‌کنند. حکومت مشروطه سلطنتی دودمان پهلوی در ایران با انقلاب ۱۳۵۷ سرنگون شده و نظام جمهوری اسلامی جایگزین شد. این نظام حکومتی در قانون اساسی مصوّب ۱۳۵۸ (و بازنگری ۱۳۶۸) تشریح شده‌است. مقام رهبری در ایران بالاترین جایگاه رسمی است که از سال ۱۳۶۸ تاکنون در اختیار سید علی خامنه‌ای قرار دارد.

ایران کشوری با چندگانگی فرهنگیست که از گروه‌های زبانی و نژادی بسیاری تشکیل شده‌است که به‌طور رسمی اکثریت شیعه هستند. بسیاری از ایرانیان به زبان‌های فارسی، ترکی آذربایجانی، کردی، لری، بلوچی، مازندرانی، گیلکی، تالشی و عربی صحبت می‌کنند اما زبان رسمی در ایران زبان فارسی است. ایران به عنوان یک سرزمین و یک ملت، پیشینه‌ای کهن دارد و یکی از تاریخی‌ترین کشورهای جهان به‌شمار می‌رود.


۶. ژاپن

باستانی ترین کشورهای دنیا

اولین امپراتوری ژاپن را امپراتور جیمو در سال ۶۶۰ قبل از میلاد تاسیس کرد. پیدایش ژاپن در تاریخ آنقدر دور است که اولین امپراتور‌های ژاپن را یک افسانه می‌دانند، چون شواهد کمی از آن‌ها وجود دارد. با این حال در ژاپن ۱۱ فوریه، روز ملی تاسیس ژاپن توسط امپراتور جیمو را جشن می‌گیرند. چه اولین امپراتور‌های ژاپن افسانه باشند چه نباشند، قطعا انسان‌ها ۱۳هزار سال قبل از میلاد به ژاپن مهاجرت کردند. اما اولین مستندات از تاریخ ژاپن در دوره کوفون بوده که از سال ۲۵۰ تا ۵۳۸ میلادی بوده است.


۵. یونان

باستانی ترین کشورهای دنیا

چنین لیستی بدون نام یونان کامل نخواهد شد. پایه‌های تمدن مدرن غربی به لطف یونان باستان و دوران کلاسیک بنا شد. یونان در عصر تاریکی حدود ۸۰۰ سال قبل از میلاد ظهور کرد و اندیشه‌های بسیاری را بسط داد که منحصر به این بخش از جهان بودند. مردم یونان زندگی در پولیس یا دولت‌شهر‌ها را آغاز کردند. بسیاری از این شهرها در قلمروی یونان امروزی ظاهر شدند و زندگی سیاسی یونان را تا صدها سال تعریف کردند. این کشور باشکوه آثار زیادی در زمینه هنر، شعر، علم و سیاست به جای گذاشت که کاملا نشان می‌دهد این کشور یکی از قدیمی‌ترین کشور‌های جهان است.


۴. اتیوپی

باستانی ترین کشورهای دنیا

احتمالا انتظار نداشتید نام اتیوپی را اینجا ببینید. با این حال، اکتشافات متعدد نشان می‌دهد که شکلی از موجوات شبه‌میمون (که ممکن است اجداد ما باشند) در اتیوپی پیدا شدند که تصور می‌شود ۳.۴ تا ۲.۹ میلیون سال قدمت داشته باشند. با گذشت زمان، انسان‌ها در جوامع پیچیده‌ای متمرکز شدند و یکی از اولین پادشاهی‌ها را تشکیل داد. این حدود ۹۸۰ تا ۴۰۰ سال قبل از میلاد اتفاق افتاد. بررسی‌های بی‌شمار نشان می‌دهد کسانی که در این قلمرو زندگی می‌کردند کاملا پیشرفته بودند. آن‌ها برنامه‌ آبیاری داشتند، از گاوآهن استفاده می‌کردند و ابزار و سلاح‌های آهنی می‌ساختند.


۳. هند

کهن‌ترین کشور‌های دنیا

به نظر می‌رسد آسیا ریشه‌های بسیار دیرینه‌ای در تاریخ دارد. شبه‌قاره هند سکونتگاه مردمی بوده که ۳۳۰۰ سال قبل از میلاد می‌زیسته‌اند، یعنی زمانی که اولین تمدن در دره رود سند ظاهر شد. اگرچه آن‌ها یکی از اولین تمدن‌های شهری جهان هستند، پیدایش هندوستان به عنوان یک کشور در دوره ودایی اتفاق افتاده که از ۱۵۰۰ سال قبل از میلاد آغاز شد و تا سال ۶۰۰ قبل از میلاد ادامه داشت.

این دوره با متون ودایی شناخته می‌شود که پایه‌های هندوئیسم، سانسکریت و فرهنگ ودایی بودند. وقتی دوره ودایی به پایان رسید، آئین هندو، جین و بودایی در هند گسترش یافت.


۲. چین

کهن‌ترین کشور‌های دنیا

تاریخ مستند چین به ۱۶۰۰ سال قبل از میلاد بازمی‌گردد، زمانی که سلسله شانگ بر امپراتوری چین رهبری می‌کرد. اما اخیرا مورخان ثابت کرده اند که قدمت کشور چین به سلسله شیا می‌رسد که ۲۰۷۰ سال قبل از میلاد ظاهر شد و تا سال ۱۶۰۰ قبل از میلاد ادامه داشت. قبل از اکتشافات مهم در دهه ۱۹۶۰ و ۱۹۷۰، افراد زیادی باور داشتند که سلسله شیا فقط یک افسانه است.


۱. مصر

کهن‌ترین کشور‌های دنیا

قدیمی‌ترین کشور که ریشه‌های آن به ۳۱۰۰ سال قبل از میلاد می‌رسد مصر است. پیدایش تمدن مصر حتی از این هم قدیمی‌تر و حدود ۶۰۰۰ سال قبل از میلاد بود، یعنی زمانی که شکارچیان در دره رود نیل ساکن شدند. پادشاهی مصر زمانی به وجود آمد که شاه مِنِس بالا و پایین مصر را به شکل یک پادشاهی واحد متحد کرد. او توانست کل قلمروی امتداد رود نیل را تحت کنترل خود درآورد و ممفیس را به پایتختی برگزید. سلسله شاه منس اولین سلسله‌ای بود که بیش از ۳هزار سال حکمرانی کرد تا اینکه اسکندر کبیر در سال ۳۳۲ مصر را فتح کرد.

منبع: celebspulse

۰ ۰ آرا
امتیازدهی به مقاله

ایمیل برای اطلاع رسانی
بهم خبر بده
guest

0 نظرات
Inline Feedbacks
نمایش تمام کامنتها
دکمه بازگشت به بالا