فیلم های زندگینامه ای و برترین هایش در طول تاریخ صنعت سینما
زندگینامه یا بیوگرافی شرح زندگی یک نفر می باشد که در کتاب یا فیلم می آید ، فیلم های بیوگرافی یا زندگینامه ای نیز داستان زندگی افراد مشهور و فراز و نشیبهای آنها برای رسیدن به موفقیت را روایت میکنند.
فیلم های بیوگرافی یکی از بهترین ژانرها برای غرق شدن در داستان فیلم است. این فیلمها به ما اجازه میدهند تا با سرگذشتی متفاوت از زندگی خودمان آشنا شویم و تمام رنجها، دردها و خوشیهای آن را حس کنیم، با کفشهای دیگران راه برویم و درسهایی از زندگی آنها بیاموزیم که شاید به هیچ روش دیگری دستیافتنی نباشند. در ژرفای فیلم های زندگینامه ای شما میتوانید هنرمند، سیاستمدار و یا چهره تاریخی موردنظر خود را ملاقات کنید، از احساسات واقعی او آگاه شوید و دید جدیدی از فراز و نشیبهایی که وی برای رسیدن به موفقیت طی کرده پیدا کنید. در این مقاله به معرفی بهترین فیلم های زندگینامه ای تاریخ سینما میپردازیم.
بهترین فیلم های زندگینامه ای تاریخ سینما
تماشای فیلم های بیوگرافی افراد موفق به ما کمک میکند تا با خودمان روراست باشیم، پتانسیلهای واقعی خود را پیدا کنیم و قصهگوی داستان خودمان باشیم. در این بخشی فهرستی از ۱۲ فیلم زندگینامه ای برتر خارجی را برای شما معرفی میکنیم.
فیلم بیوگرافی گاو خشمگین (Raging Bull)
فیلم سینمایی گاو خشمگین، یک فیلم بیوگرافی ورزشی و درام است که در سال ۱۹۸۰ توسط رابرت چارتوف و کمپانی یونایتد آرتیست با اقتباس از کتاب خاطرات جیک لاموتا به نام «داستان من؛ گاو خشمگین» ساخته شد. در این فیلم رابرت دنیرو در نقش جیک لاموتا بوکسور وزن متوسط ایتالیایی بازی میکند. رفتارهای مخرب، بیقید و بند بودن و عصبانیت بیش از حد لاموتا موجب شد تا رابطهاش با همسرش با بازی کتی موریارتی (Cathy Moriarty) و خانوادهاش نابود شود. در این حین برادر او جوئی با بازی جو پشی (Joe Pesci) که مدیر برنامه وی و مردی باهوش بود تصمیم گرفت به لاموتا کمک کند تا به شیطان درونش غلبه کند. این فیلم توانست هشت نامزدی در مراسم اسکار و دو جایزه را از آن خود کند.
فیلم زندگینامه ای فهرست شیندلر (Schindler’s List)
فهرست شیندلر، فیلمی درام و تاریخی ساخته سال ۱۹۹۳ است که کارگردان آن، استیون اسپیلبرگ (Steven Spielberg) بود. این فیلم زندگینامه خارجی، براساس رمانی با نام «کشتی شیندلر» نوشته نویسنده استرالیایی توماس کنلی (Thomas Keneally) ساخته شده است و داستان اسکار شیندلر یک تاجر آلمانی-هلندی است که در خلل جنگ جهانی دوم با استفاده از درآمدی که از راه کارخانههای خود داشت، بیش از هزار پناهجوی یهود لهستانی را از هولوکاست نجات داد.
در این فیلم لیام نسون (Liam Neeson) نقش این تاجر را ایفا کرده است. ایده ساخت این فیلم در سال ۱۹۶۳ و توسط یکی از یهودیانی که توسط شیندلر واقعی نجات یافته بود مطرح شد. او زندگی خود را صرف این کار کرد و درنهایت کتاب سرگذشت شیندلر نوشته و بعدها فیلم از روی آن ساخته شد. فیلم فهرست شیندلر جزو بزرگترین فیلمهایی است که ساخته شده است و در ۱۲ شاخه نامزد دریافت جایزه اسکار شد که در نهایت توانست ۷ جایزه را از آن خود کند.
فیلم بیوگرافی پیانیست (The Pianist)
پیانیست یکی از بهترین فیلم های بیوگرافی تاریخی است که در سال ۲۰۰۲ توسط رومن پولانسکی (Roman Polanski) تهیه و کارگردانی شده است. این فیلم زندگینامه ای براساس کتابی با همین نام تهیه شده که داستان پیانیست لهستانی-یهودی ولادیسلاو اشپیلمان (Władysław Szpilman)، یکی از بازماندگان هولوکاست با بازی درخشان آدرین برودی (Adrien Brody) را روایت میکند. این فیلم محصول مشترک فرانسه، انگلستان، آلمان و لهستان بود و توانست نخل طلای جشنواره کن، اسکار بهترین کارگردانی، اسکار بهترین بازیگر نقش اول و اسکار بهترین فیلمنامه اقتباسی را به دست آورد. هم چنین در فهرست ۱۰۰ فیلم برتر قرن بیستویکم از نگاه بیبیسی نیز قرار دارد.
فیلم زندگینامه ای اگه می تونی منو بگیر (Catch Me If You Can)
این فیلم جنایی بیوگرافی، ساخته سال ۲۰۰۲ توسط استیون اسپیلبرگ (Steven Spielberg) است. داستان این فیلم درباره یکی از باهوشترین و موفقترین کلاهبرداران تاریخ آمریکا فرانک ابگنیل (Frank Abagnale) بود. ابگنیل تا قبل از تولد ۱۹سالگیاش میلیونها دلار درآمد از طریق جعل هویت به دست آورده و با جا زدن خود به جای اشخاص مشهور کلاهبرداریهای کلانی کرده بود. او آنقدر در جعل سند ماهر شد که بعدها افبیآی از وی برای تشخیص جاعلان چک و هویت کمک گرفت. در این اثر بازیگران بزرگی مانند تام هنکس، لئوناردو دی کاپریو و کریستوفر والکن به ایفای نقش پرداختهاند.
فیلم بیوگرافی در جستجوی خوشبختی (The Pursuit of Happyness)
«در جستجوی خوشبختی» شاید یکی از تأثیرگذارترین فیلمها در شاخه فیلم های بیوگرافی افراد موفق باشد. این فیلم درام، داستان کارآفرین آمریکایی کریس گاردنر (Chris Gardner) با بازی بینظیر ویل اسمیت است که بیش از یک سال بیخانمان بود و با تلاش خود توانست میلیاردر شود. البته به گفته کارگردان فیلم یک سری از صحنههای فیلم واقعی نیستند و در طی فیلمنامهنویسی به آن اضافه شدهاند. این فیلم اولین بازی جیدن اسمیت، پسر ویل اسمیت بود و در مجموع توانست ۴ نامزدی اسکار و گلدن گلوب برای بازیگر نقش اصلی و کارگردان فیلم به ارمغان بیاورد.
فیلم زندگینامه ای سخنرانی پادشاه (The King’s Speech)
«سخنرانی پادشاه»، داستان پادشاه انگلستان، جورج ششم است که دچار لکنت زبان بود. او برای درمان مشکل خود به یک متخصص گفتار درمانی با نام لیونل لوگو مراجعه کرد. این دو نفر در طی این همکاری با هم دوست شده و پس از آن که برادرش تاجوتخت را به او واگذار کرد، وی به لیونل اعتماد کرد تا او را برای نخستین سخنرانی رادیوییاش آماده کند. کالین فرث (Colin Firth)، جفری راش (Geoffrey Rush) و هلنا بونهام کارتر (Helena Bonham Carter) نقشهای اصلی این فیلم را ایفا میکنند. «سخنرانی پادشاه» توانست ۱۲ نامزدی اسکار و ۴ جایزه از جمله جایزه بهترین بازیگر نقش مکمل مرد را از آن خود کند. این اثر در گیشه از موفقیت بسیار زیادی برخوردار شد و با وجود بودجه ۸ میلیون پوندی، توانست بیش از ۲۵۰ میلیون پوند در کل دنیا فروش کند.
فیلم بیوگرافی ۱۲۷ ساعت (۱۲۷Hours)
این فیلم زندگینامه ای و درام، ساخته سال ۲۰۱۰ توسط دنی بویل (Danny Boyle) است. در این فیلم آرون رالستون که یک دوچرخهسوار است، در طی یک سفر کوتاه در بیابان بین دو صخره گیر افتاده و تلاش میکند تا خود را نجات دهد. فیلم ماجرای تقلای ۱۲۷ ساعته او برای نجات و انتخاب سختی است که آرون برای بقا در صحرا میگیرد. «۱۲۷ ساعت» با استقبال خوبی از طرف مخاطبان روبرو شد و توانست ۶ نامزدی اسکار به دست آورد. در این فیلم زندگینامه ای خارجی بازیگرانی مانند جیمز فرانکو (James Franco)، کیت مارا (Kate Mara) و امبر تمبلین (Amber Tamblyn) به ایفای نقش پرداختهاند.
فیلم بیوگرافی باشگاه خریداران دالاس (Dallas Buyers Club)
«باشگاه خریداران دالاس»، یکی دیگر از فیلم های بیوگرافی خارجی است. این فیلم ساخته سال ۲۰۱۳ به کارگردانی ژان-مارک ولی (Jean-Marc Vallée) و بازیگری متیو مککانهی (Matthew McConaughey) در نقش رون وودرف است. رون یک بیمار مبتلا به ایدز بود که بیماری او در سال ۱۹۸۰ تشخیص داده شد. در آن زمان داروهای کنترل ایدز هنوز در حد آزمایشی بودند و در اختیار عموم قرار نمیگرفتند. رون عضو جنبش درمان تجربی ایدز شد و داروهای تأیید نشده ایدز را برای درمان خود به تگزاس آورد. او باشگاه خریداران دالاس را تأسیس کرد و این داروها را در بین سایر افراد مبتلا توزیع میکرد. با وجود بودجه ۵ میلیون دلاری این فیلم توانست ۵۲ میلیون دلار در گیشه فروش کند و جایزه بهترین بازیگر نقش اصلی و بهترین بازیگر نقش مکمل را در اسکار به دست آورد. از سایر بازیگران فیلم میتوان به جارد لتو و جنیفر گارنر اشاره کرد.
فیلم زندگینامه ای ۱۲ سال بردگی (۱۲Years a Slave)
این فیلم درام بیوگرافی که در سال ۲۰۱۳ ساخته شد، اقتباسی از کتابی با همین نام و نوشته سالومون نورثاپ یک برده آفریقایی-آمریکایی در سال ۱۸۳۵ است که در واشنگتن توسط دو برده فروش ربوده شده و به بردگی فروخته شد. او مجبور به ۱۲ سال کار اجباری در مزارع لوئیزیانا شد و درنهایت آزاد شد. «۱۲ سال بردگی» به کارگردانی استیو مک کوئین (Steve McQueen) و با بازی بازیگران بزرگی چون چیویتل اجیوفور (Chiwetel Ejiofor)، برد پیت و سارا پلسون ساخته شد. این اثر بهترین فیلم ۲۰۱۳ لقب گرفت و ۹ نامزدی اسکار به همراه ۳ جایزه را از آن خود کرد. این فیلم زندگینامه ای در فهرست ۱۰۰ فیلم برتر قرن ۲۱، جایگاه ۴۴ را دارد.
فیلم بیوگرافی محمد رسولالله (Muhammad: The Messenger of God)
فیلم محمد رسولالله ساخته سال ۱۳۹۳ در ایران و به کارگردانی مجید مجیدی است. داستان فیلم درباره تولد و کودکی پیامبر اسلام، حضرت محمد تا ۱۳سالگی بوده و رکورددار سنگینترین بودجه ساخت فیلم در تاریخ صداوسیمای ایران است. ساخت این بیوگرافی تاریخی از سال ۱۳۸۵ آغاز شد و در نهایت در سال ۱۳۹۳ به اکران رسید. این فیلم در مراسم اسکار سال ۲۰۱۵ برای بهترین فیلم خارجی زبان ثبتنام کرده بود. در این فیلم بازیگرانی چون مهدی پاکدل، علیرضا شجاع نوری، محسن تنابنده، ساره بیات، داریوش فرهنگ و رعنا آزادیور به ایفای نقش پرداختهاند. این عنوان یکی از سرشناسترین فیلم های بیوگرافی تولید ایران است.
فیلم زندگینامه ای کتاب سبز (Green Book)
کتاب سبز، از شاخه فیلم های بیوگرافی به کارگردانی پیتر فارلی (Peter Farrelly) و ساخته سال ۲۰۱۸ است. داستان این فیلم در سال ۱۹۶۲ و با الهام از زندگی پیانیست و هنرمند آمریکایی-آفریقایی دان شرلی با بازی ماهرشالا علی (Mahershala Ali) و تور موسیقیای است که او در جنوب آمریکا برگزار کرد. او تونی لیپ که یک ایتالیایی آمریکایی درشت هیکل و قوی بود را برای همراهی در طی سفر انتخاب کرد.
این فیلم درباره تبعیض نژادی و تفکرات مردم درباره سیاهپوستان در آن زمان ساخته شده و نام کتاب سبز نیز براساس کتابی که ویکتور هوگو گرین در اواسط قرن بیستم و برای راهنمایی مسافران آفریقایی-آمریکایی نوشته شده بود نامگذاری شده است. این فیلم جوایز و نامزدیهای بسیاری در جشنوارههای مختلف به دست آورد که از جمله آنها میتوان به جایزه اسکار برای بهترین فیلمنامه و بهترین بازیگر نقش اول، جایزه گلدن گلوب برای بهترین موشنگرافی و جایزه بفتا برای بهترین بازیگر نقش مکمل زن اشاره کرد.