سوزاک چه نوع بیماری است؟ + علائم و درمان آن

سوزاک عفونت ناشی از یک باکتری مقاربتی است که هم مردان و هم زنان را آلوده می کند. سوزاک اغلب بر مجرای ادرار، روده یا گلو تأثیر می گذارد. در خانم‌ها، سوزاک نیز می تواند دهانه رحم را آلوده کند. سوزاک بیش از همه در طول رابطه جنسی واژن، دهان یا مقعد شیوع دارد. اما نوزادان مادران آلوده می توانند در هنگام زایمان آلوده شوند. در نوزادان، سوزاک بیشتر از همه روی چشم ها تأثیر می گذارد. خودداری از رابطه جنسی، استفاده از کاندوم در صورت داشتن رابطه جنسی و در یک رابطه متقابل متقابل بهترین راه ها برای جلوگیری از عفونت های مقاربتی هستند.

علائم سوزاک

در بسیاری از موارد، این عفونت باعث بروز علائمی نمی شود. با این وجود علائم می توانند بسیاری از ارگان های بدن شما را تحت تأثیر قرار دهند، اما معمولاً در دستگاه تناسلی ظاهر می شوند.

سوزاک مؤثر در دستگاه تناسلی

علائم و نشانه های عفونت سوزاک در مردان شامل موارد زیر است:

  • ادرار دردناک
  • ترشح چرک مانند نوک آلت تناسلی مرد
  • درد یا تورم در یک بیضه
  • علائم و نشانه های عفونت سوزاک در زنان شامل موارد زیر است:
  • ترشحات واژن افزایش یافته است
  • ادرار دردناک
  • خونریزی واژینال بین دوره ها، مانند بعد از مقاربت واژینال
  • درد شکم یا لگن

سوزاک در سایر نقاط بدن

سوزاک نیز می تواند این قسمت های بدن را تحت تأثیر قرار دهد:

رکتوم

علائم و نشانه ها شامل خارش مقعد، ترشح چرک مانند از واژن، لکه های خونی قرمز روشن بر روی توالت و مجبور به کرنش در حین خروج از روده است.

سوزاک چشم

که باعث ایجاد چشم در شما می شود باعث ایجاد درد چشم، حساسیت به نور و ترشحات چرک مانند از هر دو چشم می شود.

گلو

علائم و نشانه های عفونت گلو ممکن است شامل گلودرد و گره های لنفاوی متورم در گردن باشد.

مفاصل

اگر یک یا چند مفصل به باکتری ها مبتلا شوند (آرتریت سپتیک)، مفاصل آسیب دیده بخصوص در حین حرکت ممکن است گرم، قرمز، متورم و بسیار دردناک باشند.

چه زمانی بایستی به پزشک مراجعه کنید

در صورت مشاهده هرگونه علائم یا نشانه های نگران کننده، مانند احساس سوزش هنگام ادرار یا ترشح مانند چرک از آلت، واژن یا روده خود، با پزشک خود ملاقات کنید. همچنین اگر شریک زندگی تان دچار سوزاک شده است، با پزشک خود ملاقات کنید. ممکن است علائم یا نشانه هایب را نداشته باشید که باعث می شود به دنبال مراقبت پزشکی باشید. اما بدون درمان، شما می توانید شریک زندگی خود را مجدداً پس از معالجه بیماری سوزاک مبتلا کنید.

 علل بروز سوزاک

این عفونت ناشی از باکتری Neisseria gonorrhoeae است. باکتری های سوزاک اغلب در طول تماس جنسی از جمله، مقاربت یا رابطه واژینال از یک شخص به فرد دیگر منتقل می شود.

عوامل خطر سوزاک

زنان فعال جنسی کمتر از ۲۵ سال و مردانی که با مردان رابطه جنسی دارند، در معرض خطر ابتلا به سوزاک هستند.

عوامل دیگری که می توانند خطر شما را افزایش دهند شامل موارد زیر است:

  • داشتن یک شریک جنسی جدید
  • داشتن شریک جنسی که شرکای دیگری دارد
  • داشتن بیش از یک شریک جنسی
  • ابتلا به سوزاک یا عفونت مقاربتی دیگر

عوارض سوزاک

سوزاک بدون درمان می تواند منجر به عوارض اساسی شود، مانند:

ناباروری در زنان

سوزاک می تواند در رحم و لوله های فالوپ پخش شود و باعث بیماری التهابی لگن (PID) شود. PID می تواند منجر به زخم شدن لوله ها، خطر بیشتر عوارض حاملگی و ناباروری شود. PID نیاز به درمان فوری دارد.

ناباروری در مردان

سوزاک می تواند یک لوله کوچک و سیم پیچ در قسمت عقب بیضه ها را که مجاری اسپرم در آن قرار دارد (اپیدیدیم) ایجاد کند تا ملتهب شود (اپیدیدیمیت). اپیدیدیمیت درمان نشده می تواند به ناباروری منجر شود.

عفونتی که به مفاصل و مناطق دیگر بدن شما گسترش می یابد

باکتری که باعث سوزاک می شود می تواند از طریق جریان خون پخش شده و سایر قسمت های بدن از جمله مفاصل شما را آلوده کند. تب، جوش، زخم های پوستی، درد مفاصل، تورم و سفتی نتایج احتمالی است

افزایش خطر ابتلا به HIV / AIDS

ابتلا به سوزاک، شما را در معرض ابتلا به عفونت با ویروس نقص ایمنی بدن(HIV)، ویروسی که منجر به ایدز می شود، بیشتر مستعد می کند. افرادی که هم سوزاک و هم اچ آی وی دارند می توانند هر دو بیماری را با سهولت بیشتری به شرکای خود منتقل کنند.

عوارض در نوزادان

نوزادانی که در هنگام تولد از مادرانشان مبتلا به سوزاک هستند، می توانند کوری، زخم بر روی پوست سر و عفونت ایجاد کنند.

پیشگیری از سوزاک

اگر رابطه جنسی دارید از کاندوم استفاده کنید. پرهیز از رابطه جنسی مطمئن ترین راه برای پیشگیری از سوزاک است. اما اگر تصمیم به برقراری رابطه جنسی دارید، در هر نوع تماس جنسی، از جمله رابطه جنسی مقعد، رابطه جنسی دهانی یا رابطه جنسی واژن، از کاندوم استفاده کنید. تعداد شرکای جنسی خود را محدود کنید. قرار گرفتن در یک رابطه یکپارچه که در آن هیچ یک از شرکا با دیگران رابطه جنسی ندارند، می تواند خطر شما را کاهش دهد.

مطمئن باشید که شما و شریک زندگی تان برای عفونت های مقاربتی آزمایش شده اید. قبل از رابطه جنسی، تست بگیرید و نتایج خود را با یکدیگر به اشتراک بگذارید. با کسی که به نظر می رسد عفونت مقاربتی دارد، رابطه جنسی نداشته باشید. اگر شریک زندگی تان دارای علائم یا نشانه ای از عفونت مقاربتی مانند سوزش هنگام ادرار یا جوش در ناحیه تناسلی یا درد دستگاه تناسلی است، با آن شخص رابطه جنسی نداشته باشید. غربالگری سوزاک را به طور منظم در نظر بگیرید.

غربالگری سالانه برای زنان فعال جنسی کمتر از ۲۵ سال و برای زنان مسن تر در معرض خطر عفونت توصیه می شود. این شامل زنانی است که دارای یک شریک جنسی جدید، بیش از یک شریک جنسی با سایر شرکا یا یک شریک جنسی هستند که دارای یک عفونت مقاربتی هستند. غربالگری منظم همچنین برای مردانی که رابطه جنسی با مردان دارند و همچنین شرکای آن ها توصیه می شود. برای جلوگیری از سوزش مجدد، از رابطه جنسی خودداری کنید تا اینکه بعد از اینکه شما و شریک جنسیتان پس از درمان کامل علائمتان از بین خواهد رفت.

تشخیص سوزاک

برای تعیین اینکه آیا شما سوزاک دارید یا خیر، پزشک شما نمونه سلول‌ها را تجزیه و تحلیل می کند.

نمونه ها را می توان با:

آزمایش ادرار

این می تواند به شناسایی باکتری های مجرای ادراری کمک کند.

پاک سازی منطقه آسیب دیده

جابجایی گلو، مجرای ادرار، مهبل یا روده شما می تواند باکتری هایی را که در آزمایشگاه شناسایی می شوند جمع کند. برای خانم ها، کیت تست خانگی برای سوزاک وجود دارد. آن ها شامل پاکسازی واژینال برای خودآزمایی هستند که برای آزمایش به آزمایشگاه مشخص ارسال می شوند. وقتی نتایج خود را آماده می کنید می توانید از طریق ایمیل یا پیام متنی مطلع شوید. شما می توانید با تماس با یک خط تلفن عاری از شماره تلفن، نتایج خود را بصورت آنلاین مشاهده کرده یا آن ها را دریافت کنید.

آزمایش سایر عفونت های مقاربتی

پزشک شما ممکن است آزمایش هایی را برای سایر عفونت های مقاربتی توصیه کند. سوزاک باعث افزایش خطر ابتلا به این عفونت ها، به ویژه کلامیدیا، که اغلب با سوزاک همراه است، می شود. آزمایش برای HIV همچنین برای هرکسی که به عفونت مقاربتی مبتلا شود توصیه می شود. بسته به عوامل خطر شما، آزمایشات مربوط به عفونت‌های مقاربتی اضافی نیز می تواند مفید باشد.

درمان سوزاک

بزرگسالان مبتلا به سوزاک با آنتی بیوتیک درمان می شوند. با توجه به وجود گونه های مقاوم در برابر دارو Neisseria gonorrhoeae، مراکز کنترل و پیشگیری از بیماری توصیه می کند که سوزاک بدون عارضه با آنتی بیوتیک سفتریاکسون – که به عنوان آمپول تزریق می شود – با آزیترومایسین خوراکی (Zithromax) درمان شود. اگر به آنتی بیوتیک های سفالوسپورین، مانند سفتریاکسون حساسیت دارید، ممکن است به شما گمیفلوکساسین خوراکی (Factive) یا جنتامایسین تزریقی و آزیترومایسین خوراکی داده شود.

۰ ۰ آرا
امتیازدهی به مقاله

ایمیل برای اطلاع رسانی
بهم خبر بده
guest

0 نظرات
Inline Feedbacks
نمایش تمام کامنتها
دکمه بازگشت به بالا