جهاز دادن عروس از کی رسم شد؟ | تاریخچه جهاز عروس
جدول یاب: تاریخچه جهاز عروس و مراسم مربوط به جهاز یا جهیزیه در کشورهای دیگر هم وجود داشته و دارد. در اصل، هدف از دادن جهاز، کمک به شوهر در تامین خانواده بوده است و اینکه اگر شوهر از دنیا رفت، زن بتواند از کودکاناش حمایت کافی داشته باشد. حتی در قدیمیترین گزارشهای موجود، یعنی در قانون حمورابی، به جهاز اشاره شده است و از روی آن میتوان فهمید جهاز برای عروس از قبل یک رسم بوده است. قوانین مربوط به جهاز در اقوام باستان به این صورت بوده است که بعد از مرگ شوهر، همسرش مالک جهاز است. جهاز او فقط توسط فرزندان خودش به ارث میرسد و اگر پدر، جهاز را برای دخترش فراهم کرده باشد خود دختر مالک او محسوب نمیشود.
جهاز به طور گسترده در اروپا وجود داشته است. در دوران هومریک یونانیها به خانواده داماد شیربها میدادند. بعدها در دوران کلاسیک (قرن ۵ قبل از میلاد) جهاز جای شیربها را گرفت.رومیهای باستان هم جهاز داشتند و در بعضی قبایل آلمانی هم به جای آن، مهریه متداول بوده است. ویلیام شکسپیر در داستان شاه لیر هم به ماجرای جهاز پرداخته است.در اواخر قرن ۲۰، اگر کسی دختربچهای را میدزدید و یا به دختری جوان تجاوز میکرد جریمه او این بود که جهاز او را بدهد. تهیه جهاز برای زنان فقیر هم نوعی اقدام خیرخواهانه محسوب میشده است و رسم گذاشتن هدیه در جوراب بچهها در کریسمس از این افسانه منشأ گرفته است که سنت نیکلاس در جوراب سه خواهر فقیر طلا گذاشته تا جهاز خود را با آن تهیه کنند.
سنت الیزابت پرتغال و سنت مارتین دو پورس هم از این طریق برای تهیه جهاز به فقرا کمک میکردند. در روم باستان، مراکز خیریهای که به تهیه جهاز کمک میکردند تشویق میشدند، حتی یکی از آنها ایالت پوپ۷ را به دست آورد.در بعضی قسمتهای اروپا، دادن ملک به عنوان جهاز مرسوم بوده است و اگر فردی دختری هم نداشت به عروساش ملک میبخشید.پادشاهی پرتقال، دو شهر را به ملکه انگلیسی خود در سال ۱۶۶۱ به عنوان جهاز بخشید و این وقتی بود که پادشاه چارلز دوم، پادشاه انگلستان، اسکاتلند و ایرلند با کاترین براگانزا، پرنسس پرتغال ازدواج کرد. این دو شهر عبارت بودند از: بمبئی در هند و تانگیر در مراکش.
در انگلستان زمان ویکتوریا، جهاز در طبقات بالای اشراف حکم ارثیه زودهنگام دختر را داشت و تنها دخترانی بعد از مرگ والدین ارث میبردند که جهاز نگرفته بودند. اگر زن و شوهری فوت میکردند و فرزند نداشتند، جهاز زن به خانواده خودش برمیگشت.از میان همه اقوام اروپایی، رومیها به این موضوع معروف بودند که قوانین ویژهای برای جهاز داشتند چون در کل، قوانین ازدواج آنها بسیار پیچیده بوده است.
در چین، سنت بر این است که خانواده داماد برای عروس هدایایی که به آن «هدایای چای» میگویند تدارک میبینند. معمولا یک سبد میوه، غذاهای دریایی خشک شده، چای و گوشت خوک سرخ شده، تنباکو و آبانگور هدیه داماد است. خانواده عروس هم جهاز میفرستند. لباس، جواهرات، دکورهای خانگی و وسایل آشپزخانه که مدت کوتاهی قبل از ازدواج یا درست در مراسم عروسی به خانه عروس و داماد جدید منتقل میشود.اقلام ارسالی بسته به وضع مالی عروس فرق دارد اما معمولا این اقلام است: جواهرات و طلا، دو بطری که با نوار قرمز بسته میشود و به آن جامهای داماد و خانواده او میگویند، وسایل سرویس بهداشتی، ملحفه و بالش که با طرحهای اژدهای سنتی، سوزندوزی شده است، قیچی، خطکش و کمربند، آبنبات، سرویس چایخوری شامل قوری، کتری و سینی چای، پارچههایی که با برگ درختان به هم بسته میشوند، گیاهان سنتی، پول شانس و خوشبختی (لیشی) و میوههای خشک شده است.
در میان آفریقاییها و به ویژه در سودان، قبایلی مثل دنیکا رقصی به نام جهاز دارند. در این رقص، مردان سعی میکنند هرچه بالاتر بپرند و خانواده خانم را تحت تاثیر قرار دهند.به طور سنتی در آفریقا خانواده داماد حدود ۱۰۰ عدد چهارپا به خانواده عروس میدهند. معمولا پسران برای به دست آوردن دختر مورد علاقه خود به این صورت رقابت میکنند که تعداد چهارپای بیشتری را برای دختر پیشنهاد میکنند.
قبیله دنیکا
طبق رسوم هندوها، یک پسر جوان بدهی خود را به نیاکانش از طریق ازدواج پرداخت میکند. بنابراین تمام موضوعات مربوط به عروسی مثل جهاز، معنی خاصی پیدا میکند. عروس معمولا با خانواده شوهر زندگی میکند و خانوادههای فقیر از عروس به عنوان یک کمک استفاده میکنند. علاوه بر این خانواده داماد به دلیل آنکه خانواده عروس، دختر و در اصل کمکشان را از دست میدهند این موضوع را جبران و تلافی میکنند. خانواده عروس هم مجبورند به خانواه داماد جهاز بدهند.
در جوامع کولی، خانواده داماد برای به دست آوردن عروس باید به خانواده او چیزی بدهد و در اصل داماد جهاز میدهد و بحث جهاز بر سر آن است که پدر عروس چانه میزند که چهقدر باید برای دخترش پرداخت شود و او از تولد تاکنون چهقدر خرج برداشته است! وقتی توافق حاصل شد مراسمی تحت عنوان «پلیاشکا» برگزار میشود. پدر داماد یک بطری آبانگور را در دستمال ابریشمی رنگی میپیچد و آن را به گردنبندی از سکه متصل میکند، سپس آن را به گردن عروس میاندازد.
در قرون وسطی و پس از آن، ساکنان اروپای شرقی به دخترانشان در سن ۱۲ سالگی تختخواب و مبل میدهند. این اثاثیه با طراحی و تزیینهای خاصی رنگ میشوند که نمایانگر تاریخچه خانواده و منطقهای است که دختر در آن زندگی میکند. عروسهای این ناحیه اروپا با انواع اشیا و وسایل منزل، ازدواج را آغاز میکنند. به داماد هم ابزار و وسایل کار داده میشود تا بتواند کشاورزی را آغاز کند.