سرای مشیر کجاست؟ | معرفی بازار تاریخی سرای مشیر
فرزانه سمندر ، اختصاصی جدول یاب
شهر شیراز با آثار تاریخی و زیبایش پر است از مکان های گردشگری که بی نظیرترین معماری و بافت تاریخی را دارد.
این شهر در تمام طول سال پر است از توریست ها و گردشگران سراسر دنیا.
بازار های تاریخی علاوه بر فروش اجناس قدیمی و دستی و هنری با کاشی کاری ها و معماری های خاصشان مرور فرهنگ و منش مردانش است.
سرای مشیر یکی از بازارهایی است با شهرت جهانی ، که به معرفی آن پرداختیم؛
تاریخ تاسیس این سرا به دوره ” فتحعلی شاه قاجار ” برمی گردد و به دستور “ابوالحسن خان مشیر الملک” در قسمت جنوبی بازار وکیل بنا شد طوریکه با نما و معماری مشابهی که به بازار وکیل دارد سخت است جدا کردنش از آن.
حیاط این سرا به خاطر نمای هشتی بودنش ( هشت گوشه) و حوض زیبا و درختان نارنجش از بازار وکیل متمایزش کرده که این قسمت هشتی سرای مشیر را به ” نومشیر” وصل می کند. معماری این بنا از کاروانسراهای صفوی برگرفته شده است.
بازار و دکّان های سرای مشیر با فروش صنایع دستی زیبایش به یک مرکز خرید سنتی تبدیل شده که حتّی اگر کسی قصد خرید نیز نداشته باشد آنجا برایش حکم یک موزه با آثار باستانی و سنتی بسیار زیبا را دارد.
صنایع دستی موجود در این بازار خاتم سازی ، معرّق ، حکاکی روی طلا و مس ، قلم زنی ، گبه بافی می باشند که هنرمندان بی بدیلی در آن فعالیت می کنند که البته تمام مغازه ها و حجره های آن متعلق به سازمان حج و اوقاف می باشد که به مغازه داران به صورت سرقفلی اجاره داده می شود که از سال ۱۳۷۱ تکمیل و افتتاح شده اند.
این بنای زیبا یکبار در زمان پهلوی به حکم فرح دیبا مرمت و کاشی های ریخته و فرسوده اش بازسازی شد و در سال ۱۳۴۷ هجری قمری به ثبت رسیده است و معروف به ” سرای هنر” نیز می باشد.