حضور ایران در لیست سیاه FATF چه عواقب و تهدیداتی دارد؟
گروه ویژه اقدام مالی علیه پولشویی و تامین مالی تروریسم موسوم به “ FATF ” امروز جمعه ، دوم اسفند ماه سال ۱۳۹۸ شمسی در نشست دوره ای خود در شهر پاریس کشور فرانسه، نام ایران را در لیست سیاه خود قرار داد! این اتفاق پس از سه سال هشدار این گروه بین المللی به ایران مبنی بر تصویب کنوانسیون های مبارزه با پولشویی و تامین مالی تروریسم و همچنین تمدید چندباره ضرب الاجل برای تصویب نهایی این کنوانسیون در ایران حادث شد.
کارگروه اقدام مالی علیه پولشویی و تامین مالی تروریسم اعلام کرد به دلیل اینکه کشور ایران قادر به تصویب قوانین لازم برای هماهنگی با هنجارهای بین المللی تامین مالی ضد تروریسم نشده است، نام این کشور را دوباره به لیست سیاه این کارگروه وارد می کند!
ایران پس از توافق برجام از لیست سیاه این کارگروه خارج شده بود و وارد لیست خاکستری گشته بود و کارگروه به ایران این وعده را داده بود که در صورت تصویب نهایی کنوانسیون در ایران، نام ایران را به لیست سفید یا همان لیست عادی وارد می کند؛ اما همزمان این کارگروه به ایران هشدار داده بود که اگر چنانچه لوایح مربوط به کنوانسیون های مبارزه با پولشویی و تامین مالی تروریسم را هر چه سریع تر به تصویب نرساند و به مورد اجرا نگذارد، بار دیگر نام این کشور را در لیست سیاه قرار خواهد داد.
حضور ایران در لیست سیاه FATF چه عواقبی در پی دارد؟
حضور ایران در لیست سیاه FATF ، تبعات بسیار زیادی بر روابط مالی، تجاری و بانکی افراد و نهادهای ایرانی در سرتاسر جهان دارد! با بازگشت ایران به لیست سیاه، عملا تمام روش های دور زدن تحریم حتی در کشورهای دوست و هم پیمان ایران نیز بسته خواهد شد! از این روست که کشورها همیشه در تلاش اند وارد لیست سیاه FATF نشوند.
در قوانین گروه ویژه اقدام مالی تاکید شده است که کشورهای جهان پس از قرار گرفتن نام یک کشور در لسیت کشورهای پر ریسک، بایستی همه روابط مالی، تجاری، بانکی، تراکنش های مالی افراد حقیقی و حقوقی (شامل موسسات بانکی و مالی) آن کشور را مورد ارزیابی دقیق قرار دهند. در این روش اجرایی، تأکید شده است که حتی اگر خود FATF نیز درخواستی نداشته باشد، تمام کشورهای جهان راسا بایستی تمام افراد ایرانی را که با آنها در تماس مالی و تجاری هستند، مورد ارزیابی دقیق قرار دهند و تراکنش های آن ها را زیر نظر داشته باشند.
شتاب گرفتن نرخ ارز، محدودیت های شدید تجاری، کمیاب شدن مواد غذایی و حتی دارو از تبعات جدی قرار گرفتن دوباره ایران در لیست سیاه گروه ویژه اقدام مالی است.
در انتها لازم به بیان است گروه ویژه اقدام مالی یا به اختصار ” FATF ” یک سازمان بین دولتی متشکل از ۳۹ کشور است که در سال ۱۹۸۹ میلادی و با ابتکار ۷ کشور صنعتی جهان با نگرش به سیاست های توسعه برای مبارزه با پول شویی بنیان گذاشته شد. این سازمان در سال ۲۰۰۱ میلادی به کارزار مبارزه با تأمین مالی تروریسم نیز پیوست. دبیرخانه این سازمان مستقر در مقر ” سازمان همکاری اقتصادی و توسعه در شهر پاریس است.
این سازمان هر ۴ ماه یک بار، تشکیل جلسه می دهد و وضعیت کشورها را از نظر انطباق با کنوانسیون های مبارزه با پولشویی و تامین مالی تروریسم مورد بررسی قرار می دهد.