جوراب طبی چیست؟ | آشنایی با انواع جوراب طبی + عکس
امروزه جورابهای طبی از اهمیت چشمگیری در پیشگیری، مراقبت و درمان مشکلات پا نظیر واریس ، آمبولی پا و زخم پای دیابتی برخوردار است. پس اگر جزو کسانی هستید که زیاد سفر میکنید یا روزانه ساعات زیادی را روی پای خود میایستید، به تازگی عمل جراحی روی پایتان انجام داده اید و یا دچار دیابت هستید، استفاده از جورابهای طبی مناسب شما ، میتواند تاثیر بسزایی در سرعت درمان و یا بهبود سبک زندگیتان داشته باشد. در این نوشته با سه نوع جوراب طبی پرکاربرد یعنی : جوراب واریس ، جوراب ضد آمبولی و جوراب دیابتی آشنا خواهیم شد.
۱- جوراب واریس
جوراب های واریسی را معمولاً جوراب فشرده سازی نیز می نامند که یک جوراب طبی است که به بهبود علائم واریس کمک میکند. پوشیدن جوراب واریس روش درمانی رایجی است که باید قبل از انجام هرگونه جراحی وریدی یا تراپی استفاده شود، این روش همچنین در دوره بهبودی نیز استفاده می شود. جوراب های واریسی می تواند به درمان علائم واریس کمک کند و به طور بالقوه از بدتر شدن واریس جلوگیری کند.
در هنگام بروز رگهای واریسی، رگها مملو از خون می شوند زیرا دیواره ضعف ورید یا دریچه های یک طرفه که برای انتقال خون به قلب کار می کنند، دیگر به درستی کار نمی کنند. این امر منجر به نشت مایعات از ورید و وارد شدن به بافت اطراف در اثر فشار بیش از حد در ورید و ایجاد تورم در پاها می شود.
بیشتر علائمی که در اثر واریس ایجاد می شود علائمی چون، تورم، گرفتگی، سنگینی و خستگی پاها هستند. اینجاست که از جوراب های واریسی استفاده می شود.
جوراب های فشرده سازی یا جوراب واریس به لحاظ فشاری که به بدن وارد میکنند مانند جوراب های مصرفی دیگر نیستند. زیرا فشار مشخص و مداومی را به پاها وارد می کند. فشار باعث فشرده شدن رگ کمک کننده برای حرکت خون به سمت قلب می شود. جوراب های واریسی می توانند به کاهش تورم و سنگینی وریدهای واریسی کمک کنند.
جوراب واریس دارای دو کلاس فشاری هستند: CCL1 و CCL2
کاربرد کلاس فشاری CCL1 :
- افرادی با ورید های تار عنکبوتی (واریس های کوچک و پر رنگ)
- افرادی که احساس خستگی شدید و بیقراری در پاها دارند.
- زنان باردار با واریس خفیف (دستور پزشک الزامیست)
کاربرد کلاس فشاری CCL2 :
- افرادی با واریس و ورم رگ ها
- پس از درمان و التیام زخم وریدی در نارسایی وریدی مزمن بعد از بهبودی
- زنان باردار با واریس شدید (دستور پزشک الزامیست)
۲- جوراب آنتی آمبولی
خون به لطف چهار “پمپ” به قلب باز می گردد: پمپ پا ، پمپ عضله ساق پا، پمپ صدری و پمپ قلب. وقتی یک یا چند از این پمپ ها به درستی کار نکنند، خون وریدی در پاها راکد می شود و ممکن است باعث کاهش قابل توجه سرعت گردش خون، حرکت به سمت به ترومبوز وریدی و ترومبوآمبولی احتمالی شود.
علاوه بر این، اگر گردش خون وریدی از قبل به دلیل واریس آسیب دیده باشد، خطر ترومبوز به میزان قابل توجهی افزایش می یابد. در حقیقت، ترومبوآمبولی سومین علت مرگ قلبی عروقی پس از حمله قلبی و سکته مغزی است. ترومبوآمبولی ، حتی قبل از بروز رگ های واریس، به دلیل کم تحرکی مرتبط با بارداری، بهبودی بعد از آسیب دیدگی اندام یا جراحی و مدت طولانی بستری در بیمارستان ممکن است ایجاد شود.
هدف از پوشیدن جوراب آنتی آمبولی یا اسم ساده شده آن جوراب آمبولی ، پیشگیری از بروز عوارض در بیمارانی است که استراحت مطلق برایشان تجویز شده است. جوراب آنتی آمبولیسم ، همانطور که از نام آن مشخص است، برای پیشگیری از ترومبوآمبولی وریدی (VTE) طراحی شده است. شایعترین نوع این عارضه خطرناک و کشنده لخته شدن خون در یکی از رگهای عمقیتر است که از آن با اصطلاح ترومبوز ورید عمقی یا DVT یاد میشود.
اگر به تازگی عمل جراحی انجام دادهاید یا پزشک توصیه کرده است که مدتی طولانی استراحت مطلق داشته باشید؛ باید برای پیشگیری از عارضه بسیار خطرناک آمبولی ریه از جوراب آنتی آمبولی استفاده کنید ( جوراب عمل جراحی ). جوراب آنتی آمبولی در بلندی و سایزهای مختلف به فروش میرسد.
جوراب های ضد آمبولی چگونه کار می کنند؟
جوراب های ضد آمبولی با خاصیت الاستیک بالا ساخته می شوند، و با کمک فشرده سازی درجه ای پا از مچ پا تا زانو یا ران را تحت فشار همگونی در تمامی نقاط قرار می دهند. این جوراب ها به کاهش خطر ابتلا به لخته خون، معروف به ترومبوز ورید عمقی (DVT) در پاها کمک می کنند.
مزایای مصرف قرص دافلون در درمان واریس
جوراب ها با فشار دادن آرام پاها کار می کنند که به حفظ سرعت طبیعی خون کمک می کند و از گسترش رگ های واریسی در پا جلوگیری می کنند. این موضوع کمک می کند تا از جمع شدن خون در پاها و تشکیل لخته جلوگیری شود.
۳- جوراب دیابت
به اعتقاد کارشناسان و پژوهشگران دیابت اگرچه لازم نیست همه افراد دیابتی از جوراب مخصوص استفاده کنند اما افراد مبتلا به دیابتی که پاهای حساسی دارند و از بیماری های مختلف پا رنج می برند میبایست بیش تر از سایرین از پاهای خود محافظت کنند. جوراب های دیابتی دارای ویژگی های منحصر به فردی در طراحی هستند که در جوراب های معمولی یافت نمی شود و از این رو از پاهای حساس فرد دیابتی محافظت می کنند. به بیان دیگر، جوراب دیابتی از مشکلات اضافی پا در فرد دیابتی جلوگیری کرده و به راحتی و سلامت آن کمک می کند. پوشیدن یک جفت جوراب مناسب به اندازه کفش های مناسب برای بیمار دیابتی مهم است!
اکثر افراد مبتلا به دیابت از نوروپاتی دیابتی و بیماری عروق محیطی رنج می برند. نوروپاتی با آسیب به اعصاب احساس پا باعث می شود فرد در ناحیه پا دچار بیحسی شود.
ارتباط بین دیابت ، سیروز کبدی و مبتلایان به کبد چرب
بدون عملکرد مناسب اعصاب، نمی توان احساس کرد که چیزی بیش از حد گرم یا خیلی سرد است یا اینکه آیا بریدگی یا زخمی در پاها وجود دارد. ندانستن این مسئله می تواند منجر به عفونت و عوارض جدی شود. بیماری عروق محیطی باعث تنگ شدن رگ های خونی می شود و باعث کاهش جریان خون در پاها می شود. کاهش جریان خون باعث کندی در بهبودی هرگونه بریدگی یا زخم می شود که این موضوع به خودی خود احتمال ایجاد زخم را افزایش می دهد.
جوراب دیابتی چیست؟
جوراب های دیابتی برای کاهش خطرات ناشی از آسیب به پا، حداکثر سازی جریان خون و خشک نگه داشتن پا طراحی شده اند. بهترین جوراب های دیابتی باید دارای ویژگی های زیر باشند:
- بدون درز: کوچکترین برجستگی می تواند تأثیر شدیدی روی پای دیابتی داشته باشد. جوراب های درز دار ممکن است در قسمت درز به پوست ساییده شوند و باعث ایجاد تاول یا زخم شوند که برای پای دیابتی مضر است. بهترین جوراب دیابتی، جوراب یکپارچه و بافته شده با اتصال معکوس است که انتهای نخ اتصال دهنده آن در قسمت انگشتان پا به جای داخل جوراب در خارج جوراب نگه داشته میشود.
- عدم انقباض بیش از حد: اندازه جوراب های دیابتی باید به گونه ای باشد که در عین راحتی، منقبض کننده و دارای طراحی کششی فوق العاده باشد. در حقیقت، آنها باید تا حدی آزاد باشند که بیمار فشار آنها را احساس نکند! جوراب های تنگ می توانند گردش خون را مهار کنند، که ممکن است برای کسانی که از مشکلات گردش خون رنج می برند چالش برانگیز باشد.
- گرما: دیابت می تواند باعث محدود شدن عملکرد رگ های خونی شود و گردش خون در پا را کاهش دهد. جوراب های دیابتی باید از پارچه هایی ساخته شوند که پا را گرم نگه می دارند و به بهبود گردش خون کمک می کنند.
- رطوبت زدگی: امروزه بسیاری از جوراب های دیابتی با نخ های مخصوصی که با فن آوری پیشرفته ساخته می شوند، بافته شده اند و به بیمار کمک می کنند تا بهداشت پای خود را حفظ کند. نخ های مصنوعی مانند پلی استر و نایلون قادرند رطوبت را از جوراب خارج کرده و به سرعت خشک کنند. در چنین شرایطی ازعفونت های پوستی جلوگیری میشود و پا برای مدت طولانی در راحتی قرار میگیرد.
- ضد میکروبی: جوراب های دیابتی خوب با استفاده از فناوری ضد میکروبی برای جلوگیری از رشد باکتری ها و قارچ ها در مناطق مستعد رطوبت پا درمان می شوند و باعث سلامت آن می شوند. از بین بردن باکتری ها و قارچ ها نیز بوی بد پای شما را از بین می برد!
- نخ های نرم: جوراب های دیابتی اغلب از پارچه هایی با بافت ظریف تر ساخته می شوند که برای پوست شما بسیار نرم و راحت هستند. الیاف نقره گزینه ای عالی است که باعث کاهش ساییدگی و برش زبری پوست می شود.
از آنجایی که جوراب های دیابتی با بسیاری از ویژگی های خاص طراحی شده اند که باعث بهتر شدن آنها نسبت به جوراب های معمولی می شود، جای تعجب نیست که افرادی که از دیابت رنج نمی برند نیز آنها را بپوشند!