وظیفه دندان ها هر کدام به چه نحوی است؟
نبود دندان ها و یا جابجا شدن آنها باعث بروز مشکلاتی می شود که برای انسان بسیار وحشتناک است و زندگی او را تحت تاثیر قرار می دهد ، آنها بهترین نقش و سختترین ساختار را در فک انسانها و بسیاری از جانوران دارند. در کنار نقش بسیار مهمی که این عضو از بدن در تکلم و ادای صحیح کلمات داردند، عمدهترین کاربرد دندان، تکه تکه و آسیاب کردن غذاها میباشد. جالب است بدانید که برخی از دندانها تک ریشه و برخی دیگر دو یا سه ریشه دارند که در ادامه به آنها اشاره خواهیم کرد. آیا میدانید که هر یک از دندان های ما کدام نیاز ما را برطرف می کند؟ با ما همراه باشید تا بطور خلاصه و مفید با این موضوع آشنا شوید.
آشنایی با دندانها و وظیفه هر کدام از آنها
یک انسان بالغ دارای ۳۲ دندان است که ۱۶ عدد از آنها در آرواره بالاو ۱۶ عدد دیگر در آرواره پایین قرار گرفته است. مطابق تصویر زیر در نیمه هر آرواره دو دندان پیشین، یک عدد دندان نیش، دو دندان آسیاب کوچک و سه دندان آسیاب بزرگ قرار دارد. در ادامه به معرفی این دندانها نقش هر کدام خواهیم پرداخت.
۱. دندانهای پیشین
به مجموع هشت دندان جلویی یعنی چهار دندان جلویی در فک بالا و چهار دندان جلویی در فک پایین پایین دندانهای پیشین گفته میشود. از ویژگیهای ظاهری این دندانها میتوان به بزرگ بودن، تخت و دارای لبه تیز و باریک بودن اشاره کرد و از ویژگیهای درونی آن میتوان به تک ریشهای بودن آنها اشاره کرد.
وظیفه دندانهای پیشن: از وظیفههای دندان پیشین میتوان به بریدن لقمهی غذا اشاره کرد.
۲. دندانهای نیش
دندانهای نیش دندانهایی هستند که در طرفین دندانهای پیشین، قرار گرفتهاند. از ویژگیهای ظاهری این دندانها میتوان به ضخیم و برجسته بودن آنها اشاره کرد که به یک سر تیز و برنده منتهی میشوند.
وظیفه دندانهای نیش: این دندانها برای بریدن قطعات گوشت بسیار مناسب هستند.
۳. دندانهای آسیاب کوچک
در کنار هر دندان نیش، دو دندان آسیاب کوچک قرار گرفته است؛ بنابراین هر انسان مجموعا دارای ۸ عدد دندان آسیابی کوچک است که فاصله بین دندانهای نیش تا آسیاب بزرگ را پُر میکنند. از ویژگیهای ظاهری دندانهای آسیاب کوچک میتوان پهن بودن سطح روی آنها اشاره کرد که این سطح پهن، تخت بوده و لبههای آنها نیز تیز و عاج دار است. از ویژگیهای درونی این دندانها میتوان به دو ریشهای بودن دندانهای آسیاب کوچک کنار نیشها و تک ریشهای بودن دندانهای آسیاب کوچک کنار آسیابهای بزرگ اشاره کرد.
وظیفه دندان های آسیاب کوچک: بر روی دندانهای آسیا کوچک برآمدگیهای وجود دارد که که برای له کرن و تکه تکه کردن غذا بسیار مناسب است.
۴. دندانهای آسیاب بزرگ
سه دندان آخر در طرفین فکهای بالا و پایین، دندانهای آسیاب بزرگ نامیده میشوند. تعداد این دندانها مجموعا ۱۲ عدد بوده و به ترتیب آسیاب اول، دوم و سوم نامیده میشوند. دندانهای آسیاب اول، دقیقا کنار دومین دندان آسیاب کوچک قرار دارد و به دندانهای آسیاب شش سالگی هم معروف هستند.
وظیفه دندان های آسیاب بزرگ: این دندانها به له کردن غذا کمک بسیاری میکنند.
۵. دندان عقل
دندانهای آسیاب بزرگ سوم که به دندان عقل معروفند، در انتهای فکها قرار گرفته و معمولا بین سنین ۱۶ تا ۲۰ سالگی شروع به در آمدن میکنند. از آنجایی که دندانهای عقل، آخرین دندانهایی هستند که در میآیند، عمدتا روی فک جای کافی برای رشد آنها باقی نمیماند. اگر دندانها به هم فشرده و فک کوچک باشد، ممکن است دندانهای عقل زیر دندانهای دیگر یا استخوان فک نهفته شوند. اگر تنها قسمتی از دندان عقل دربیاید، ایجاد درد و ناراحتی خواهد کرد که در آن صورت باید با جراحی از دهان خارج شود.
آیا میدانید اگر همهی دندانهای ما به یک شکل بودند، چه اتفاقی میافتاد؟
در پاسخ به این سوال باید گفت اگر تمام دندانهای ما به یک شکل و اندازه بودند آنگا ما قادر به خوردن انواع مواد غذایی مانند غلات، سبزیجات، گوشت، حبوبات و… نبودیم و نمیتوانستیم آنها را به خوبی خرد کنیم یا بجویم.
بیشتر بخوانید :
نقاشی های کودکانه درباره دندانپزشک و بهداشت دهان و دندان