از فضیلت و خواص دعای ندبه بیشتر بدانیم + بهترین زمان خواندن دعای ندبه
دعای ندبه یکی از دعاهایی است که در صبح جمعه برای امام زمان (عج) خوانده می شود. با ما همراه باشید تا شما را با آثار و فضایل این دعا آشنا نماییم.
دعای ندبه چه فضایلی دارد ؟
فضیلت دعای ندبه موضوع مورد بحث ماست. دعاها و زیارات وارده درباره حضرت مهدی (عج) در بین شیعیان بسیار مهم تلقی شده و مردم بسیار به آن دعاها و زیارات می پردازند. زیرا حضرت مهدی صاحب عصر و زمان و امید ما به حساب می آید. با توجه به روایات، دعا برای سلامتی حضرت صاحب الزمان (عج) بسیار سفارش شده است.
به طوری که گفته شده امام صادق علیه السلام در تعقیب نمازشان بسیار و بیشتر از دعا برای خویش برای امام زمان علیه السلام دعا می کردند.
دعا برای سلامتی حضرت مهدی آثار و برکات فراوانی هم دارد. از جمله اینکه دعا برای آن حضرت باعث ازدیاد محبت آن حضرت به ما خواهد شد. ارتباط قلبی ما با حضرت زیاد می شود و از طرف دیگر دعا برای سلامتی آن حضرت موجب می شود که مردم از بلاهای طبیعی دور بمانند.
دعا باعث زنده نگه داشتن یاد امام در دل ما می باشد. دعا برای فرج آن حضرت باعث گشایش در زندگیمان خواهد بود و خیلی آثار و برکات دیگری دارد که قابل شمارش نمی باشد.
یکی از تکالیف و آداب شیعیان در عصر غیبت، ناله کردن و نُدبه نمودن و تاسف خوردن به غیبت «امامشان» است. ندبه به معنای خواندن، گریه بر شخص مرده همراه با ذکر خوبی های او میباشد
این دعا مشتمل بر عقائد شیعه و تأسف بر غیبت مهدی است که از امام ششم شیعیان نقل گردیده و به خواندن آن در چهار عید: جمعه، عید فطر، عید قربان و عید غدیر توصیه شده است.
دعای ندبه را امام صادق (علیه السلام) به شیعیان زمان خویش آموختند و امر فرمودند که این دعا در اعیاد چهارگانه جمعه، فطر،غدیر و قربان خوانده شود.
همچنین در زمان غیبت حضرت صاحب الزمان این دعا می تواند باعث تجدید عهد و میثاق با صاحب الزمان (عج) باشد. این دعا بیان تاریخی از حضور اولیای خدا بر روی زمین تا حضرت مهدی (عج) می باشد.
صدرالاسلام همدانی در کتاب خود (تکالیف الآنام) در رابطه با فضیلت دعای ندبه گفته است: هرگاه در جایی با حضور قلب و اخلاص تمام و توجه به مضامین عالی آن خوانده شود نه تنها عنایت و توجه امام زمان را به آن مکان جلب می کند بلکه باعث حضور حضرت در آنجا می گردد.
بسیاری از اولیا با خواندن دعای ندبه با حضرت مهدی (عج) ملاقات داشته اند.
محدث نوری نقل می کند در کنار حرم عسکریین علیه السلام شخصی بود به نام آقا محمد به نقل از مادرش نوری در سرداب مشغول به خواندن دعای ندبه بود که حضرت مهدی (عج) در آنجا می آیند و با او ملاقات می کنند.
از خواص دعای ندبه این است که هرگاه در جایی با حضور قلب و اخلاص تمام و توجه به مضامین عالی آن خوانده شود عنایت و توجه امام زمان (ع) را به آن مکان جلب می کند بلکه باعث حضور حضرت (ع) در آنجا می گردد چنان که در بعضی جاها اتفاق افتاده است.
دعای ندبه بسیار جامع است و بیانگر تاریخ انبیاء و اولیای الهی بر روی زمین است. این تاریخ از حضرت آدم (ع) شروع شده و تا آخرین حجت الهی حضرت مهدی (عج) ادامه می یابد.
در نوشته های حجت الاسلام حاج شیخ مهدی که از کتاب سید جواد نقل کرده بود و او یکی از امام جماعت های مورد اطمینان در اصفهان و دارای مقامات عالی معنوی بود و آسمان بر راستگوتر از او سایه نیفکنده بود، دیدم که چنین نگاشته بود:
روستای صالح آباد متعلق به من و چند شریکم بود. عده ای تصمیم گرفتند روستا را از ما به زور بگیرند و گروهی را به سوی ما فرستادند و هر چه صحبت کردیم سودی نداشت.
عریضه ای برای امام زمان (عج) نوشتم و آن را در جوی آبی رها کردم و به «تخت فولاد» رفتم و دعای ندبه را با تضرّع و گریه خواندم و چند بار تکرار کردم:
ای فرزند احمد؛ آیا به سوی تو راهی هست که ملاقات شوی ؟
یک دفعه صدای پای اسبی را شنیدم و عرب اسب سواری را دیدم که به من نظری کرد و از دیده ام پنهان شد و قلبم با آن مشاهده آرام گرفت و راحت شد و اطمینان پیدا کردم که کارم درست می شود. شب بعد کارم به بهترین شکل درست شد؛ من آن حضرت(ع) را بارها در خواب دیده ام و او به همین اوصاف بوده است.
دعای ندبه، نه تنها در همین امروز، ما را متوجه جایگاه عقیدتی – تاریخی مان می نماید، بلکه متذکر این نکته دقیق است که مواظب باشیم هدف گم نشود و در نتیجه گرفتار روزمرگی ها نشویم و از ثمر دهی جریان نورانی حرکت انبیاء در سراسر تاریخ بشر غفلت نکنیم و از وعده بزرگ خداوند که حاکمیت جبهه نور بر جبهه ظلمت است، باز نمانیم.
دعای ندبه را عده ای از علما و محدثین نقل کردهاند و برخی تا ۱۵ سند برای آن بر شمرده اند. از آن جمله:
ابو جعفر محمد بن حسین بن سفیان بزوفری. او معاصر شیخ نجاشی و از اعلام قرن پنجم بوده، این دعا را نقل کرده است.
ابوالفرج محمد بن علی بن یعقوب بن اسحاق بن ابی قره قنائی . او در کتاب «الدعاء» نقل کردهاست. او که از مشایخ شیخ مفید؛ به حساب میآید مورد تأیید خاص او قرار گرفته است.
محمد بن جعفر بن علی بن جعفر مشهدی حائری. در کتاب مزار کبیر (مزار ابن مشهدی) از محمد بن ابیقره نقل کرده وآن را به امام مهدی (عج)نسبت داده است.
سید بن طاووس. او در کتاب مصباح الزائر و اقبال الاعمال به نقل از کتاب محمّد بن حسین بن سفیان بزوفری نقل کرده و آن را به امام زمان (عج) نسبت داده است.
علامه مجلسی. دعای ندبه را در کتاب بحارالانوار به نقل از مصباح الزائر سید بن طاووس و در کتاب تحفه الزائر و در کتاب زاد المعاد نیز دعای ندبه را نقل کرده و در سرآغاز می گوید:
و اما دعای ندبه که مشتمل است بر عقاید حقه و تاسف بر غیبت حضرت قائم، علیه السلام، به سند معتبر از حضرت امام جعفر صادق، علیه السلام، منقول است، که سنت است این دعای ندبه را در چهار عید بخواند، یعنی: جمعه، عید فطر، عید قربان و عید غدیر.
محدث نوری. محدث میرزا حسین نوری، در کتاب تحیه الزائر دعای ندبه را به نقل از مزار کبیر، مزار قدیم، و مصباح الزائر سید بن طاووس روایت کرده است.