چرا باید نماز بخوانیم؟ مگر خدا به عبادت ما نیاز دارد؟
اینکه چرا باید نماز بخوانیم به خاطر نیازمندی خود ما است و خداوند به عبادت ما نیاز ندارد، ولی ما به نماز خواندن و عبادت خداوند برای رسیدن به کمال نیازمند هستیم.
چرا باید نماز بخوانیم؟
این مسئله که چرا نماز بخوانیم به خاطر نیازمندی خود ما است و خداوند به عبادت ما نیاز ندارد، ولی ما به نماز خواندن و عبادت خداوند برای رسیدن به کمال نیازمند هستیم.
بنابراین به طور خلاصه میتوان گفت که: به چند دلیل باید نماز بخوانیم:
الف: نماز خواندن فرمان خداوند است و او دستور داده و بر بنده واجب است بدون هیچ حرف و سخنی از فرمان خداوند اطاعت کند.
ب: هر انسانی در زندگی نیاز به تکیه گاه و جائی که در سختیها به او پناه ببرد، دارد، و بهترین تکیه گاه برای بشر اعتقاد به خداوند و ایمان به اوست، بنابراین شخص مؤمن با خدا احساس آرامش خاصی در زندگی خود دارد که افراد غیر مؤمن از آن محرومند، همین خدای مهربان که در تمام زندگی از ابتدای کودکی و حتی زمانی که ما انسان ها جنین و در شکم مادر هستیم، تا آخرین لحظات زندگی از نعمتهای بی کران او برخورداریم اجازه داده است که با او صحبت کنیم، و این صحبت و مناجات، نیاز ماست، و گر نه او از هر چیز و هر کس بی نیاز است، و این صحبت با خالق هستی هنگام نماز است که او را ستایش میکنیم و از او میخواهیم که به ما کمک کند و به راه راست هدایت فرماید، و این کار را ما باید به دلیل عقل که شکر منعم را لازم و واجب میداند انجام دهیم. در هر صورت نماز، رمز ارتباط انسان با خدا و وسیله رسیدن انسان به کمال است و بر انسان واجب گردانید تا از این طریق به کمال بیشتر دست پیدا کند.
ج: نماز؛ تشکر از خداوند است در برابر نعمتهای مختلفی که به ما داده است و عقلا و شرعا تشکر از ولیّ نعمت واجب است.
د: هدف از خلقت انسان، رسیدن به کمال آفرینش است و راه رسیدن به کمال آفرینش و رسیدن به مقام قرب خداوندی و برخوردار شدن از نعمتهای الهی در عالم آخرت، ارتباط با خدا و عبادت خداوند است و به همین جهت در قرآن فرموده است که «و ما خلقتُ الجنّ و الإنس إلا لیعبدون»؛ هیچ جن و انسی را خلق نکردم مگر برای عبادت.
مهمترین وسیله ارتباط با خدا و مهمترین عبادت خداوند نماز است که در نماز انسان مستقیما با خداوند حرف میزند و با خداوند صحبت میکند.
ه: نماز خواندن در هر شبانه روز، کفاره گناهان است که بین دو نماز انجام میشود و اگر کسی با رعایت شرایط قبولی و صحت نمازهای شبانه روز را بخواند و حقوق مردم را ادا کند، خداوند نیز به واسطه نماز، گناهان او را میبخشد.
از امیرالمؤمنین علی(ع) نقل شده است: «قَالَ(ع) سَمِعْتُ رَسُولَ اللَّهِ(ص) یَقُولُ إِنَّمَا مَنْزِلَهُ الصَّلَوَاتِ الْخَمْسِ لِأُمَّتِی کَنَهْرٍ جَارٍ عَلَى بَابِ أَحَدِکُمْ فَمَا ظَنُّ أَحَدِکُمْ لَوْ کَانَ فِی جَسَدِهِ دَرَنٌ ثُمَّ اغْتَسَلَ فِی ذَلِکَ النَّهْرِ خَمْسَ مَرَّاتٍ فِی الْیَوْمِ أَ کَانَ یَبْقَى فِی جَسَدِهِ دَرَنٌ فَکَذَلِکَ وَ اللَّهِ الصَّلَوَاتُ الْخَمْسُ…»؛ حضرت فرمود از رسول خدا شنیدم که فرمود: نمازهای پنج گانه برای امت من هم چون یک نهر آب جاری است که بر در خانه یکی از شما باشد، آیا گمان میکنید اگر کثافتی در تن او باشد و سپس پنج بار در روز در آن نهر غسل کند، آیا چیزی از آن بر جسد اوخواهد ماند؟(مسلّما نه) هم چنین است به خدا سوگند نمازهای پنجگانه برای امت من.
یعنی نمازهای پنجگانه گناهان امت من را پاک میکند.
در روایت دیگر از امام صادق(ع) در تفسیر آیه شریفه وارد شده که حضرت فرمود: «صَلَاهُ الْمُؤْمِنِ بِاللَّیْلِ تَذْهَبُ بِمَا عَمِلَ مِنْ ذَنْبٍ بِالنَّهَارِ»؛ نماز شب مؤمن گناهان روز او را از بین میبرد.
در نتیجه غیر از توبه، نمازهای پنجگانه با وضوی صحیح، نیز گناهانی که مربوط به حقّ الناس نباشد را از بین میبرد.
به این دلایل بر هر انسانی واجب است که طبق دستور خداوند نماز بخواند. تا از آلودگیها پاک گردد و به مقام قرب خداوند و کمال آفرینش الهی نزدیک گردد.