چگونگی خواندن نماز جمعه و مستحبات و مکروهات آن
نماز جمعه یک نماز مذهبی سیاسی است که در روزهای جمعه به جماعت برگزار می شود ، در این مطلب از بلاگ جدول یاب درباره چگونگی خواندن نماز جمعه و مستحبات و مکروهات آن خواهیم پرداخت! با ما همراه باشید.
مختصر در مورد نماز جمعه
نماز جمعه شامل دو رکعت و دو خطبه میشود و دو قنوت مستحب است، به جای نماز ظهر و به جماعت میخوانند. برگزاری نماز جمعه با حضور دست کم پنج نفر برپا میشود که یکی از آنها امام جمعه است. امام جمعه باید قبل از نماز دو خطبه برای نمازگزاران قرائت کند که دعوت به تقوا جزو مضامین آن است.
حکم فقهی برگزاری این نماز در سوره جمعه آمده است. روایات، نماز جمعه را حج مستمندان و موجب آمرزش گناهان شمردهاند و برخی روایات، ترک آن را مایه نفاق و فقر دانستهاند. نماز جمعه در زمان حضور امامان معصوم واجب و در زمان غیبت بنابر نظر بیشتر مراجع تقلید واجب تخییری است.
در ایران نماز جمعه در دوران حکومت شاه اسماعیل صفوی رواج یافت و از آن پس در شهرهای بسیاری برگزار شد. در دوران جمهوری اسلامی در همه شهرهای کشور این نماز برپا میشود.
نماز جمعه یکی از شعائر اجتماعی مهم مسلمانان از صدر اسلام بوده و از نمادهای همبستگی مسلمانان شناخته میشود. با توجه به مسائل سیاسی-اجتماعیِ خطبهها، نماز جمعه به نماز عبادی – سیاسی نیز مشهور شده است.
موضوع خطبه نماز جمعه
خطبه نماز جمعه حاوی موضوعات حمد و ستایش خداوند، توصیه به تقوی و ترک گناه، صلوات بر پیامبر اعظم (ص)، سلام بر ائمه معصومین (ع)، قرائت سوره کوتاهی از قرآن ، استغفار برای مؤمنین و مؤمنات ، دعا برای اسلام و مسلمین ، بیان مصالح مسلمین و مسائل روز که باعث روشنگری میشود و مسلمانان برای دین و دنیا و معیشت خود به آن نیاز دارند همچنین روشنگری در مورد توطئه های معاندین و مخالفین اسلام و مسلمین.
نماز جمعه چگونه خوانده می شود ؟
نماز جمعه دو رکعت است مانند نماز صبح، حمد و سوره با صداى بلند خوانده مى شود و دو قنوت دارد یکى در رکعت اول پیش از رکوع و دومى در رکعت دوم بعد از رکوع. مستحب است امام در رکعت اول، بعد از حمد، سوره جمعه و در رکعت دوم، سوره منافقین را بخواند. باید قبل از نماز جمعه دو خطبه به وسیله امام جمعه خوانده شود که بنابر احتیاط واجب بعد از اذان ظهر باشد و اگر قبل از آن خوانده شود اعاده کنند.
مستحبّات نماز جمعه
براى امام جمعه چند چیز مستحبّ است:
۱- در حال خطبه خواندن امام رو به مردم بایستد.
۲- بلیغ و توانا در سخن گفتن و موقع شناس باشد.
۳- مواظب بر نمازهاى خود در وقتشان باشد.
۴- بر انجام اوامر الهى حتّى مستحبّات حریص باشد.
۵- نواهى الهى حتّى مکروهات را ترک نماید.
۶- از شبهات اجتناب نماید.
۷- از سخنان بیهوده خوددارى کند تا مواعظ او در نفوس افراد تأثیر بیشترى داشته باشد.
۸- در حال نماز در زمستان و تابستان عمّامه بگذارد.
۹- در حال نماز رداء بر دوش داشته باشد چه عبا باشد چه بُرد یمانى یا غیر اینها.
۱۰- هنگام ایراد خطبه تکیه بر عصا یا شمشیر یا غیر آن بنماید.
۱۱- هنگام روبرو شدن با مأمومین سلام بنماید.
۱۲- قبل از خواندن خطبه ها مادامى که مؤذّن مشغول اذان است امام بنشیند.
مکروهات نماز جمعه
آنچه بر امام و مأمومین هنگام ایراد خطبه کراهت دارد:
۱- آن که خطیب در حال خطبه به غیر از خطبه سخن دیگر بگوید، و أحوط ترک آن است.
۲- آن که مأمومین هنگام ایراد خطبه ها حرف بزنند، بنا بر احتیاط آنها نیز حرف نزنند و أحوط بر مأمومین آن است که خطبه ها را به دقّت گوش کنند و توجّه به مواعظ خطیب بنمایند.
بیشتر بخوانید :
طریقه خواندن نماز حاجت در روز جمعه چگونه است؟ نماز حاجت امام زمان