بهترین زمان برای صدقه دادن از نظر ائمه چه زمانی است؟
صدقه یکی از اعمالی است که در متون دینی برای سعادت دنیوی و اخروی و برکات بسیار توصیه شده است. بهترین زمان برای صدقه دادن ماه رمضان، روز جمعه و اول صبح است.
صدقه در ماه رمضان
بهترین زمان برای صدقه دادن چه زمانی است؟ هر کدام از اعمال مستحب دینی اگر در زمان توصیهشده انجام بگیرد، برکات و ثواب بیشتری دارد. صدقه دادن نیز از این قاعده مستثنی نیست. در روایات برای صدقه دادن زمان به خصوصی ذکر شده است. بیشترین توصیه در روایات اشاره به فضیلت صدقه دادن در ماه رمضان دارد. در این مطلب ضمن بررسی بهترین زمان صدقه دادن، فضیلت صدقه در ماه رمضان را در روایات جستوجو میکنیم.
درباره تاثیر زمان در فضیلت صدقه دادن ابتدا باید به نکتهای کلی اشاره کرد، از منظر دینی میتوان ظرفیت و استعداد متفاوتی برای روزها در انجام دادن یا ترک افعال قائل شد. به طور مثال در فضیلت شب قدر و اعمال آن روایات بسیاری موجود است؛ اما لازم به ذکر است که تاثیر زمان بر اعمال عبادی قطعی و الزامی نیست، بلکه تنها در حد زمینه و بستر تاثیر و برکات است. در حقیقت تاثیر اصلی آن اعمال تنها در دست خدا و به خواست خداوند متعال خواهد بود. با این وجود اجمالاً میتوان به مواردی از روایات در باب فضیلت زمانی صدقه اشاره کرد:
امام صادق (ع) میفرمایند: هرکس صبحگاه صدقه بدهد، خدواند خطر آن روز را از او دور میکند. به علاوه ایشان در جای دیگری فرمودهاند: خدا شری که در آن روز از آسمان نازل میشود را از او دور کرده و هرکس که در اول شب صدقه بدهد، خدا شری که از آسمان در آن شب فرود میآید را از او دور میکند.
هاشم بن حکم از امام صادق (ع) نقل میکند که ایشان بهترین زمان هر عمل خیری از جمله صدقه را روز جمعه توصیه کردهاند.
در وصیت نامه امام علی (ع)، ایشان به امام حسن (ع) توصیه کردهاند که هرگز از غذایی مخور مگر اینکه قبل از خوردنش از همان غذا صدقه داده باشی.
از امام صادق (ع) نقل است: هرکس در ماه شعبان صدقه بدهد، خداوند صدقه او را رشد میدهد تا به اندازه کوه احد ارزش یابد.
به طور کلی بیشترین توصیه در روایات برای زمان صدقه در روزهای عادی مختص جمعهها بوده است. صدقه در ماه رمضان نیز مکرراً توصیه شده است.
صدقه در ماه رمضان
در قرآن کریم (سوره مائده آیه ۵۵) به صدقه دادن و انفاق اهل بیت در سه شب متوالی با زبان روزه توصیه شده است. روایات بسیاری نیز مومنین را به صدقه دادن در این ماه و در هنگام افطار توصیه کردهاند. از میان آنها میتوان به چهار حدیث زیر اشاره کرد:
امام رضا (ع): هرکس در هنگام افطار به نیازمندی یک گرده نان صدقه دهد، خداوند گناهانش را آمرزیده و ثواب آزادی یک برده از نسل حضرت اسماعیل (ع) را مینویسد.
پیامبر اکرم (ص): در هنگام افطار صدقه داده و به نیازمندان حتی در حد چند دانه خرما و مقداری آب افطاری دهید.
پیامبر اکرم (ص): هرکسی در ماه رمضان صدقه دهد خداوند او را میآمرزد.
از پیامبر اکرم (ص) نقل است: کسی که به روزهداری افطار دهد، خداوند همانند اجر او را برایش مینویسد بدون آنکه چیزی از اجر روزهدار کم بشود. همچنین اجر هر عمل نیکی که آن روزهدار به قوه آن افطار انجام دهد نیز برای او لحاظ میشود.
سخن آخر
صدقه دادن مانند هر عمل خیر دیگری در زمان توصیه شده، فضیلت بیشتری دارد. از میان زمانهای بافضیلتی که در روایات آمده است، میتوان به فضیلت ماه رمضان و مخصوصاً هنگام افطار اشاره کرد. همچنین فضیلت روز جمعه در انجام افعال خیری مثل صدقه بسیار توصیه شده است. البته در نظر داشته باشید که صدقه فقط به معنای کمک مالی نیست، برای کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه به مطلب آیا منظور از صدقه دادن تنها کمک مالی است؟ مراجعه کنید. نظر شما چیست؟ شما چه زمانی بیشتر صدقه میدهید؟ فراموش نکنید نظرات و پیشنهادات خود را در این رابطه با ما و سایر همراهان ستاره به اشتراک بگذارید.
بیشتر بخوانید:
در شب و روز سوم شعبان چه اعمالی را باید انجام دهیم؟