دعا برای دفع شر حشرات موذی و رهایی از گزند جانوران

دعا برای دفع شر حشرات موذی موضوعی است که در بسیاری از کتاب‌های مذهبی شاهد اشاره به آن هستیم. از همین رو در این مطلب نیز به آن اشاره خواهد شد.

 دفع شر حشرات موذی
دفع شر حشرات موذی

دعا برای دفع شر حشرات موذی

استفاده از دعا برای دفع حشرات موذی در روزگار قدیم بیش از زمان حال مرسوم بود. به دلیل آن که در زمان گذشته گزینه‌های چندانی برای مقابله با این موجودات مزاحم و موذی وجود نداشت، از دعا و امثال آن برای این کار استفاده می‌شد. با این حال در زمان حال نیز عده‌ای بر اساس اعتقادات خود همچنان مقید به استفاده از دعا برای دفع حشرات موذی هستند.

اگر شما نیز جزو این دسته از افراد هستید و به روش‌های نوین مقابله با حشرات موذی یا سایر جانوران مزاحم علاقه و اعتقاد چندانی ندارید، می‌توانید در ادامه‌ی متن پیش رو با تعدادی دعا برای دفع حشرات موذی یا مقابله با جانوران مزاحم آشنا شوید و به موجب استفاده از آنها یاد اجداد خود را زنده کنید.

دعا برای رهایی از گزند جانوران درنده

پیش از آن که به ذکر چندین دعا برای دفع حشرات موذی پرداخته شود بهتر است به تعدادی دعا در مورد رهایی از خطر حیوانات مهاجم اشاره گردد. از جمله خطراتی که می‌تواند جان انسان‌ها، به خصوص کسانی که در محیط شهری زندگی نمی‌کنند را تهدید کند، خطر گاز گرفتگی توسط سگ هار است. در صورتی که یک سگ هار کسی را گاز گرفته باشد و بیم ابتلای او به مرض هاری برود می‌توان این دعا را بر چهل تکه نان که با زعفران ترکیب شده است نوشت و تا چهل روز پی در پی هر بار تکه‌ای از آن را به خورد فرد گزیده شده توسط سگ داد. متن دعای مذکور به این شرح است: «بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمنِ الرَّحیمِ إِنَّهُمْ یَکِیدُونَ کَیْدًا وَأَکِیدُ کَیْدًا فَمَهِّلِ الْکَافِرِینَ أَمْهِلْهُمْ رُوَیْدًا»

دعا برای رهایی از چنگ شیر و گرگ

افزون بر خواندن دعا برای دفع حشرات موذی، به منظور رهایی از چنگ حیواناتی نظیر شیر و گرگ نیز علاوه بر ادعیه‌ی متفاوت خواندن برخی آیات قرآنی پیشنهاد شده است. با این توصیه که پس از خواندن این ادعیه به سمت حیوان مهاجم دمیده شود. ادعا شده است که به این ترتیب می‌‌توان از گزند حیوانات خطرناک در امان ماند. به گونه‌ای که پس از خواندن این آیات حتی جانوران درنده به سمت انسان غرش نیز نمی‌کنند. برای انجام این کار باید آیات زیر خوانده شود.

  1. سوره بقره آیه ۱۸: «صُمٌّ بُکْمٌ عُمْیٌ فَهُمْ لاَیَرْجِعُونَ»
  2. سوره بقره آیه ۱۷۱: «صُمٌّ بُکْمٌ عُمْیٌ فَهُمْ لاَ یَعْقِلُونَ»
  3. سوره کهف آیه ۱۸: «وَکَلْبُهُمْ بَاسِطٌ ذِرَاعَیْهِ بِالْوَصِیدِ»
  4. سوره صافات آیه ۶۵: «الْیَوْمَ نَخْتِمُ عَلَى‏ أَفْوَاهِهِمْ»
  5. سوره الرحمن آیه ۳۳: «یَا مَعْشَرَ الْجِنِّ وَالْإِنسِ إِنِ اسْتَطَعْتُمْ أَن تَنفُذُوْا مِن أَقْطَارِ السَّماوَاتِ وَالْأَرْضِ فَانفُذُوْا لاَ تَنفُذُونَ إِلَّا بِسُلْطَانٍ»
  6. سوره بقره آیه ۲۵۵: «وَلاَ یَؤُودُهُ حِفْظُهُمَا وَهُوَ الْعَلِیُّ الْعَظِیمُ»
  7. سوره یوسف آیه ۶۴: «فَاللَّهُ خَیْرٌ حَافِظاً وَهُوَ أَرْحَمُ الرَّاحِمینَ»
  8. سوره حجر آیه ۱۷: «وَحَفِظْنَاهَا مِن کُلِّ شَیْطَانٍ رَّجِیمٍ»
  9. سوره صافات آیه ۷: «وَحِفْظاً مِن کُلِّ شَیْطَانٍ مَّارِدٍ»
  10. سوره انعام آیه ۹۷: «ذلِکَ تَقْدِیرُ الْعَزِیزِ الْعَلِیمِ»
  11. سوره بروج آیه ۲۲: «إِنَّ بَطْشَ رَبِّکَ لَشَدِیدٌ. إِنَّهُ هُوَ یُبْدِئُ وَیُعِیدُ ج وَهُوَ الْغَفُورُ الْوَدُودُ لا ذُو الْعَرْشِ الْمَجِیدُ لا فَعَّالٌ لِّمَا یُرِیدُ. هَلْ أَتَاکَ حَدِیثُ الْجُنُودِ لا فِرْعَوْنَ وَثَمُودَ بَلِ الَّذِینَ کَفَرُوا فِی تَکْذِیبٍ لا وَاللَّهُ مِن وَرَائِهِم مُحِیطٌ لا بَلْ هُوَ قُرْآنٌ مَجِیدٌ لا فِی لَوْحٍ مَحْفُوظٍ»

علاوه بر خواندن آیه‌های فوق ذکر آیه الکرسی نیز هنگام مواجه شدن با موجودات درنده توصیه شده است. البته در کنار آن باید این دعا نیز خوانده و رو به حیوان درنده دمیده شود: «عزمت علَیک بِعزیمَه الله و بِعزیمَه مُحمَد رسُول الله و بِعزیمَه سُلیمانِ بن داوُد و عزیمَه امیرالمُومنین و الائمه مِن بَعده الّا تبخیت عن الطّریق»

دعا برای دفع بلای مار گزیدگی و عقرب گزیدگی

در کنار خواندن انواع و اقسام دعا برای دفع حشرات موذی ادعیه‌ای هم وجود دارد که به منظور دفع بلای مار گزیدگی و عقرب گزیدگی مورد استفاده قرار می‌گیرد. اگرچه مار و عقرب جزو حشرات محسوب نمی‌شوند، اما در صورت پیدا شدن سر و کله‌ی آنها در محل زندگی انسان می‌توانند برای او دردسر آفرین شوند. به خصوص اگر این جانوران جزو گونه‌های سمی و خطرناک باشند. از همین رو در برخی از نوشته‌های مذهبی به این نکته اشاره شده است که پس از گزیده شدن فردی توسط عقرب یا مار باید سوره‌ی فاتحه را در کنار دعای زیر هفت بار برای او خواند و بر محل گزیدگی دمید.

«یا من ینادی الفجر فانشقَّ و بعث محمداً بالحق اکفنی شرّالخلق أَنْ بُورِکَ مَنْ فِی النَّارِ وَ مَنْ حَوْلَها ابردیاسمّ وَ اخش الله ربِّ العالمین، جبرئیل علی راسها و میکائیل علی وسطها و اسرافیلُ علی ذَیلَها وعزرائیل علی سنامها، اُخرُج یا سمِّ بِاذن الله»

در کنار دعای یاد شده می‌توان از این دعای کوتاه نیز استفاده کرد: « بسم الله خیر الأسماء فی الأرض و فی السماء لا یضر مع اسمه داء فیه رحمه وشفاء»

همچنین این دعا نیز نمونه‌ی دیگری از ادعیه‌ی سفارش شده برای دفع خطر عقرب گزیدگی است. برای تاثیر هر چه بیشتر این دعا باید شش بار آن را خواند و به بیرون دمید یا فوت کرد: «اَللّهُمَّ صَلِّ عَلى مُحَمَّدٍ سَیِّدِ القاهرین علی الاعداء ربّ العالمین»

شاید در حال حاضر خطر رویارویی با حیوانات درنده‌ای نظیر شیر و پلنگ چندان انسان را تهدید نکند. چرا که نسل بسیاری از آنها توسط انسان منقرض شده یا در شرف انقراض است. علاوه بر آن گسترش یافتن محیط‌های شهری نیز خطر رو به رو شدن با این جانوران را تا اندازه‌ی فراوانی کاهش داده است. اما حشرات و جانوران موذی همچنان تهدیدی برای آسایش انسان به شمار می‌روند. بنابراین بد نیست به ذکر چندین دعا برای دفع حشرات موذی بپردازیم.

چند دعا برای دفع حشرات موذی

از میان حشرات موذی که نوعی آفت مرگ‌بار برای مزارع و باغ‌ها به شمار می‌رود می‌توان به ملخ اشاره کرد. یکی از نمونه‌های رایج دعا برای دفع حشرات موذی و در راس آنها ملخ و مورچه آیه ۱۸ سوره‌ی نمل است که باید آن را بر هر نقطه‌ای که بیم وجود این حشرات در آن می‌رود خواند:

« قَالَتْ نَمْلَهٌ یَا أَیُّهَا النَّمْلُ ادْخُلُوا مَسَاکِنَکُمْ لاَ یَحْطِمَنَّکُمْ سُلَیْمَانُ وَجُنُودُهُ وَهُمْ لاَ یَشْعُرُونَ»

علاوه بر نمونه‌ دعای یاد شده می‌توان از این دعا برای دفع حشرات موذی نظیر ملخ هم استفاده کرد. برای دفع آفت ملخ یا سایر آفت‌های مشابه باید این دعا را روی یک تکه کاغذ یا تکه پارچه‌ای نوشت و سپس آن را در لوله‌ی نی قرار داد و در نهایت آن را زیر خاک مزرعه یا باغ دفن کرد. دعای مذکور از این قرار است: «بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمنِ الرَّحیمِ الّلهم صلّ على سیّدنا محمّد وعلی آل سیّدنا محمّد وسلّم،اللّهمّ أهلک صغارهم و اقتل کبارهم ، و افسد بیضهم و خذ بأفواههم عن معایشنا و أرزاقنا إنّک سمیع الدّعاء ، إنّى توکّلت على اللّه ربّی و ربّکم ما من دابّه إلاّ هو آخذ بناصیتها إنّ ربّی على صراط مستقیم ، اللّهم صلّ على سیّدنا محمد و على آل سیدنا محمّد و سلّم و استجب منّا یا أرحم الرّاحمین»

علاوه بر آیه یاد شده آیات دیگری از قرآن هم به عنوان دعا برای دفع حشرات موذی مورد استفاده قرار می‌گیرد. برای تاثیر هر چه بیشتر در دفع حشرات موذی باید این آیات را روی یک تکه کاغذ یا تکه پارچه‌ نوشت و آن را بر سردر نقاط مورد نظر که بیم وجود حشرات در آنها می‌رود آویخت.

  1. سوره بقره آیه ۲۰۵: «وَإِذَا تَوَلَّى‏ سَعَى‏ فِی الْأَرْضِ لِیُفْسِدَ فِیهَا وَیُهْلِکَ الْحَرْثَ وَالنَّسْلَ وَاللّهُ لاَ یُحِبُّ الْفَسَادَ»
  2. سوره اعراف آیه ۱۳۶: «قَالُوا یَا مُوسَى ادْعُ لَنَارَبَّکَ بِمَا عَهِدَ عِنْدَکَ لَئِنْ کَشَفْتَ عَنَّا الْرِّجْزَ لَنُؤْمِنَنَّ لَکَ وَلَنُرْسِلَنَّ مَعَکَ بَنِی إِسْرَائِیلَ ج فَلَمّا کَشَفْنَا عَنْهُمُ الْرِّجْزَ إِلَی أَجَلٍ هُمْ بَالِغُوهُ إِذَا هُمْ یَنْکُثُونَ ط فَانْتَقَمْنَا مِنْهُمْ فَأَغْرَقْنَاهُمْ فِی الْیَمِّ بِأَنَّهُمْ کَذَّبُوا بِآیَاتِنَا وَکَانُوا عَنْهَا غَافِلِینَ
  3. سوره ابراهیم آیه ۲۶: وَمَثَلُ کَلِمَهٍ خَبِیثَهٍ کَشَجَرَهٍ خَبِیثَهٍ اجْتُثَّتْ مِن فَوْقِ الْأَرْضِ مَالَهَا مِن قَرَارٍ
  4. سوره نمل آیه ۱۸: یَا أَیُّهَا النَّمْلُ ادْخُلُوا مَسَاکِنَکُمْ لاَ یَحْطِمَنَّکُمْ سُلَیْمَانُ وَجُنُودُهُ وَهُمْ لاَ یَشْعُرُونَ
  5. سوره نمل آیه ۳۱: إِنَّهُ مِن سُلَیْمَانَ وَإِنَّهُ بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمنِ الرَّحِیمِ ط أَلَّا تَعْلُوا عَلَیَّ وَأْتُونِی مُسْلِمِینَ
  6. سوره نمل آیه ۳۷: فَلَنَأْتِیَنَّهُم بِجُنُودٍ لَّا قِبَلَ لَهُم بِهَا وَلَنُخْرِجَنَّهُم مِنْهَا أَذِلَّهً وَهُمْ صَاغِرُون
  7. سوره سبا آیه ۱۴: فَلَمَّا قَضَیْنَا عَلَیْهِ الْمَوْتَ مَا دَلَّهُمْ عَلَى‏ مَوْتِهِ إِلَّا دَابَّهُ الْأَرْضِ تَأْکُلُ مِنسَأَتَهُ فَلَمَّا خَرَّ تَبَیَّنَتِ الْجِنُّ أَن لَّوْ کَانُوا یَعْلَمُونَ الْغَیْبَ مَا لَبِثُوا فِی الْعَذَابِ الْمُهِینِ
  8. سوره احقاف آیه ۳۵: کَأَنَّهُمْ یَوْمَ یَرَوْنَ مَا یُوعَدُونَ لَمْ یَلْبَثُوا إِلَّا سَاعَهً مِن نَهَارٍ بَلاَغٌ فَهَلْ یُهْلَکُ إِلَّا الْقَوْمُ الْفَاسِقُونَ
  9. سوره رحمان آیه ۳۵: یُرْسَلُ عَلَیْکُمَا شُوَاظٌ مِن نَارٍ وَنُحَاسٌ فَلاَ تَنتَصِرَانِ
  10. سوره بقره آیه ۱۳۷: فَسَیَکْفِیکَهُمُ اللّهُ وَهُوَ السَّمِیعُ الْعَلِیمُ
  11. آیه‌های زیر نیز به طور ویژه به عنوان دعا برای دفع حشرات موذی باغ‌ها و مزارع و در راس آنها ملخ مورد استفاده قرار می‌گیرد.
  12. سوره بقره آیه ۱۳۷: «فَسَیَکْفِیکَهُمُ اللّهُ وَهُوَ السَّمِیعُ الْعَلِیمُ»
  13. سوره آل عمران آیه ۱۷۳: «حَسْبُنَا اللّهُ وَنِعْمَ الْوَکِیلُ»
  14. سوره احقاف آیه ۳۴: «یَا قَوْمَنَا أَجِیبُوا دَاعِیَ اللَّهِ»
  15. سوره توبه آیه ۱۲۷: «ثُمَّ انصَرَفُوا صَرَفَ اللّهُ قُلُوبَهُمْ بِأَنَّهُمْ قَوْمٌ لاَیَفْقَهُونَ»
  16. سوره نحل آیه ۱: «أَتَى‏ أَمْرُ اللَّهِ فَلاَ تَسْتَعْجِلُوهُ»
  17. سوره سبا آیه ۵۴: «وَحِیلَ بَیْنَهُمْ وَبَیْنَ مَا یَشْتَهُونَ»
  18. سوره نمل آیه ۸۸: «صُنْعَ اللَّهِ الَّذِی اتْقَنَ کُلَّ شَیْ‏»
  19. سوره مدثر آیه ۳۱: «وَمَا یَعْلَمُ جُنُودَ رَبِّکَ إِلَّا هُوَ»
  20. سوره نحل آیه ۷۷: «وَمَا أَمْرُ السَّاعَهِ إِلَّا کَلَمْحِ الْبَصَرِ أَوْ هُوَ أَقْرَبُ إِنَّ اللَّهَ عَلَى‏ کُلِّ شَیْ‏ءٍ قَدِیرٌ»
  21. سوره احزاب آیه ۱۳: «یَاأَهْلَ یَثْرِبَ لاَ مُقَامَ لَکُمْ فَارْجِعُوا»
  22. سوره آل عمران آیه ۱۷۳: «حَسْبُنَا اللّهُ وَنِعْمَ الْوَکِیلُ»

دعا برای دفع حشرات موذی و جانوران مزاحم

هنگامی که از حشرات موذی سخن به میان می‌آید بعضی از اذهان ناخوداگاه به سمت جانوران مزاحمی نظیر موش می‌رود. از همین رو در کنار خواندن دعا برای دفع حشرات موذی ادعیه‌ای هم برای رهایی از شر جانوران مزاحم مانند موش توصیه شده است. به عنوان مثال می‌توان این دعا را که در واقع آیه‌ای از قرآن است بر مقادیری ریگ یا سنگ خواند و آنها را درون سوراخ یا محل زندگی احتمالی موش‌ها انداخت: «تَبَّتْ یَدَا أَبِی لَهَبٍ وَتَبَّ. مَا أَغْنَى‏ عَنْهُ مَالُهُ وَمَا کَسَبَ. سَیَصْلَى‏ نَاراً ذَاتَ لَهَبٍ. وَامْرَأَتُهُ حَمَّالَهَ الْحَطَبِ. فِی جِیدِهَا حَبْلٌ مِن مَسَدٍ»

در کنار این دعا می‌توان از آیه ۵۸ سوره‌ی اعراف نیز بهره گرفت. آیه‌ای که باید آن را روی یک تکه چوب نوشت و سپس سطح چوبی منقوش به دعا را در مکانی که بیم حضور موش در آن می‌رود نصب کرد. البته این آیه به عنوان دعا برای دفع حشرات موذی هم به کار می‌رود و ادعا می‌شود که علاوه بر موش روی موجودات دیگری نظیر کرم و مورچه و ملخ نیز تاثیر دارد. به هر حال آیه ۵۸ سوره‌ی اعراف از این قرار است: «وَهُوَ الَّذِی یُرْسِلُ الرِّیَاحَ بُشْراً بَیْنَ یَدَیْ رَحْمَتِهِ حَتَّى‏ إِذَا أَقَلَّتْ سَحَاباً ثِقَالاً سُقْنَاهُ لِبَلَدٍ مَیِّتٍ فَأَنْزَلْنَا بِهِ الْمَاءَ فَأَخْرَجْنَا بِهِ مِن کُلِّ الَّثمَرَاتِ کَذلِکَ نُخْرِجُ الْمَوْتَى‏ لَعَلَّکُمْ تَذَکَّرُونَ. وَالْبَلَدُ الطَّیِّبُ یَخْرُجُ نَبَاتُهُ بِإِذْنِ رَبِّهِ وَالَّذِی خَبُثَ لاَیَخْرُجُ إِلَّا نَکِداً کَذلِکَ نُصَرِّفُ الآیَاتِ لِقَوْمٍ یَشْکُرُونَ»

دعا برای رفع شپش و کنه

مسلما در زمان‌های گذشته به دلیل کمبود امکانات بهداشتی نسبت به زمان حال روند ابتلای مردم عادی به شپش یا کنه بسیار بیشتر از امروز بود. از همین رو از وجود ادعیه فراوانی برای دفع این حشرات مزاحم استفاده می‌شد. به عنوان مثال می‌توان به این دعا برای مقابله با شپش اشاره کرد: «یَا ذَا الْقَرْنَیْنِ إِنَّ یَأْجُوجَ وَمَأْجُوجَ مُفْسِدُونَ فِی الْأَرْضِ فَهَلْ نَجْعَلُ لَکَ خَرْجاً عَلَى‏ أَن تَجْعَلَ بَیْنَنَا وَبَیْنَهُمْ سَدّاً. قَالَ مَا مَکَّنِّی فِیهِ رَبِّی خَیْرٌ فَأَعِینُونِی بِقُوَّهٍ أَجْعَلْ بَیْنَکُمْ وَبَیْنَهُمْ رَدْماً. أَتُونِی زُبَرَ الْحَدِیدِ حَتَّى‏ إِذَا سَاوَى‏ بَیْنَ الصَّدَفَیْنِ قَالَ انفُخُوا حَتَّى‏ إِذَا جَعَلَهُ نَاراً قَالَ ءَاتُونِی أُفْرِغْ عَلَیْهِ قِطْراً ط فَمَا اسْطَاعُوا أَن یَظْهَرُوهُ وَ مَا اسْتَطَاعُوا لَهُ نَقْباً. قَالَ هذَا رَحْمَهٌ مِن رَّبِّی فَإِذَا جَاءَ وَعْدُ رَبِّی جَعَلَهُ دَکَّاءَ وَکَانَ وَعْدُ رَبِّی حَقّاً. وَتَرَکْنَا بَعْضَهُمْ یَوْمَئِذٍ یَمُوجُ فِی بَعْضٍ وَنُفِخَ فِی الصُّورِ فَجَمَعْنَاهُمْ جَمْعَاً»

همچنین به منظور مصون ماندن اسب‌ها از گزند حشراتی مانند کنه این دعا را روی اجسام مناسب و مقاومی نوشته و آن را به دور گردن اسب‌ها می‌بستند: «طلعوا سته وستین ملکاً إلى جبال القدس لقوا ثلاث شجرات الواحده قطعت والثانیه یبست والثالثه احترقت انقطع أیها الخَلَد ببرکه سَیَهُوم دَهُوم بألف لا حول ولا قوه إلا بالله العلی العظیم ج و ج و ارتفع ارتفع ارتفع ا ه ا ه ا ه ل ط ا س ل ط ا س ل ط ا س الله الله الله الله الله الله الله الله الله الله الله حم حم حم حم حم حم حم حم حم حم حم توکلت ل ا د هی ع ل ا ا علی الله اللهم احفظ حامله ودابته بحرمه الرَّب العظیم والقرآن العظیم ولا حول ولا قوه إلا بالله العلی العظیم»

دعا برای دفع مورچه و سایر حشرات

معمولا مورچه‌ها به سمت خوردنی‌های شیرین جذب می‌شوند و در قالب گروه‌های پر تعداد ظروف حاوی این مواد خوراکی را محاصره می‌کنند. در برخی از متون مذهبی ادعا شده است که با کشیدن دست‌ها به دور ظروف حاوی مواد خوراکی و خواندن این دعا می‌توان خوردنی‌های شیرین را از گزند مورچه‌ها در امان نگه داشت: «هذا لِوکیل القاضی یا هذا لرسول القاضی یا هذا لِغلام القاضی»

همچنین در این متون ادعا شده است که می‌توان آیه ۲۴۳ سوره بقره را به عنوان یک دعا برای دفع حشرات موذی به کار برد. به این ترتیب که ابتدا آن را بر جدار داخلی یک ظرف آب نوشت و سپس ظرف را از آب پر کرد. همچنین می‌توان به جای جداره‌ی ظرف این آیه را بر تکه کاغذی نوشت و آن را درون ظرف آب انداخت. پس از آن بتید آب درون ظرف را به طور کامل در نقاط مختلف خانه پاشید. به این ترتیب تمام حشرات موذی و موجودات مزاحمی که در محیط خانه زندگی می‌کنند بنا بر ادعای متون مذهبی و معرفان این دعا از بین می‌روند. آیه ۲۴۳ سوره بقره به این شرح است: «اَلَم تَرَ اِلَی الَّذینَ خَرَجُوا مِن دِیارِهِم وَ هُم اُلُوفٌ حَذَرَ المَوتِ فَقالَ لَهُم اللهُ مُوتُوا ثُمَّ اَحیاهُم اِنَّ اللهَ لَذُو فَضلٍ عَلَی النّاسِ وَ لکِنَّ اَکثَرَ النّاسِ لا یَشکُرُونَ»

علاوه بر آن این دعا نیز کاردکرد نسبتا مشابهی دارد: «بسم اللَّه الرحمن الرحیم یا هو یا من هو من لیس الا هو یا حی یا قیوم یا حی لایموت یا حی یا قیوم لا اله الا انت صل علی محمد و آل محمد و ارزقنی خیر الدنیا و الاخره یا رب العالمین»

۰ ۰ آرا
امتیازدهی به مقاله

ایمیل برای اطلاع رسانی
بهم خبر بده
guest

0 نظرات
Inline Feedbacks
نمایش تمام کامنتها
دکمه بازگشت به بالا