تفاوت درد بیرون زدگی دیسک کمر و درد سیاتیک
ستون فقرات یکی از مهمترین قسمتهای بدن است که به بدن شکل و ساختار داده و آن را حمایت میکند. ستون فقرات قسمتهای مختلف سیستم اسکلتی- عضلانی را به یکدیگر متصل میکند. به واسطه ستون فقرات شما قادر به نشستن، ایستادن، راه رفتن، چرخیدن و خم شدن خواهید بود. آسیب به کمر، عارضههای مربوط به نخاع و سایر مشکلات میتوانند باعث آسیب به ستون فقرات شده و منجر به درد کمر و درد عصبی میشوند.
دیسک کمر و سیاتیک شایعترین آسیبهایی هستند که میتوانند بر ستون فقرات تأثیر منفی بگذارند. هر دو حالت میتوانند باعث کمر درد شده و با یکدیگر اشتباه گرفته شوند. به منظور اطلاع از تفاوتهای بین دیسک کمر و سیاتیک، این مقاله را مطالعه کنید.
سیاتیک
عصب سیاتیک بزرگترین عصب بدن انسان است. عصب سیاتیک که در ستون فقرات قرار دارد از ۵ ریشه عصبی تشکیل شده است. این عصبها از ستون فقرات بیرون آمده و سپس در هر دو طرف باسن به هم میپیوندند و عصب سیاتیک را تشکیل میدهند، که تا پایین پا ادامه دارد. اختلال در عملکرد این عصب میتواند باعث سوزش، گزگز، درد در هنگام نشستن و مشکل در راه رفتن شود. درد سیاتیک ممکن است تا قسمت پاها نیز کشیده شود.
علائم سیاتیک
در مقاله «درد سیاتیک و تاثیر فیزیوتراپی در روند درمان (بلندترین عصب بدن)» علائم رایج سیاتیک به شرح زیر بیان شده است:
- درد در پایین کمر
- درد در باسن یا پا که هنگام نشستن بدتر میشود.
- درد مفصل ران
- سوزش یا سوزن سوزن شدن ساق پا
- ضعف، بیحسی، یا دشواری در حرکت پا یا کف پا
- درد مداوم در یک طرف باسن
- دردهای تیرکشنده که ایستادن را دشوار میکند.
سیاتیک معمولا فقط یک طرف پایین تنه را درگیر میکند. اغلب، درد از قسمت تحتانی کمر تا انتهای ران و از طریق ساق پا ادامه مییابد. بسته به محلی که عصب سیاتیک در آنجا تحت تاثیر قرار گرفته است، درد ممکن است به سمت کف پا یا انگشتان پا نیز کشیده شود. در برخی افراد، درد ناشی از سیاتیک میتواند شدید و ناتوان کننده باشد. برای برخی دیگر، درد سیاتیک ممکن است نادر و تحریککننده باشد، اما میتواند بدتر شود.
بیرون زدگی دیسک کمر
مهرههای کمر توسط یک سری اجزاء بالش مانند، محافظت میشوند که پر از یک مایع ژل مانند هستند. بیرونزدگی زمانی اتفاق میافتد که با فشرده شدن دیسک، این مایع از پوسته محکم آن به بیرون رانده میشود، که این باعث وارد آمدن فشار به عصبها و در نتیجه منجر به درد میشود.
علائم و نشانههای بیرون زدگی دیسک کمر
اگرچه علائم فتق دیسک کمر در افراد مختلف بسیار متفاوت است اما به طور کلی افراد مبتلا به بیرون زدگی دیسک کمر، ترکیبی از دردهای کمر و پا از جمله بیحسی، گزگز یا ضعف در امتداد عصب تحت فشار را تجربه میکنند. در ابتدا، اکثر افراد کمر درد شدید همراه با اسپاسم عضلانی را تجربه میکنند. از آنجایی که علائم فتق دیسک معمولاً فقط یک سمت بدن را درگیر میکند و در ضمن این علائم شبیه به علائم کشیدگی عضلات هستند، در ابتدا تشخیص پارگی دیسک و کشیدگی عضلات کمر دشوار است. سیاتیک یکی از شایعترین علائم دیسک کمر است.
بیرون زدگی دیسک خلفی بزرگ میتواند باعث سندرم دم اسبی شود. اینجاست که ریشههای عصبی متعدد به شدت فشرده میشوند و باعث درد، ضعف پا، مشکلات ادراری و رودهای و بیحسی در اطراف باسن و ناحیه تناسلی میشوند. در صورتی که مبتلا به علائم دم اسبی هستید، باید فوراً به بیمارستان محلی خود مراجعه کنید.
تفاوت
یکی از مهمترین تفاوتهای بین بیرونزدگی دیسک کمر و درد سیاتیک این است که سیاتیک را میتوان در زمان نسبتاً کوتاهی درمان کرد. در مقابل، بیرونزدگی دیسک به مراقبت بیشتری نیاز داشته و میتواند نشان دهنده وجود یک عارضه دائمی باشد. بیرونزدگی دیسک، اگر درمان نشود، تأثیرات منفی بسیار شدیدتری بر کیفیت زندگی بیمار خواهد داشت.
در عین حال، این دو عارضه را به راحتی میتوان با یکدیگر اشتباه گرفت. بدون ابزارهای تشخیصی، تعیین اینکه بیمار به کدام یک از این عارضهها مبتلا شده کار دشواری است. گاهی اوقات، برای یک تشخیص دقیق به انجام یک امآرآی نیاز پیدا میشود.
چگونه بیرون زدگی دیسک کمر منجر به سیاتیک میشود؟
بیرون زدگی دیسک کمر یکی از شایعترین علل سیاتیک است. بیرون زدگی دیسک میتواند ریشههای عصب سیاتیک را تحریک کند.
کمر وزن زیادی را متحمل میشود و دائماً در حرکت است و دیسکهای ستون فقرات را مستعد آسیب و درد میکند. آسیب به دیسک میتواند باعث شود که مرکز نرم داخلی از موقعیت طبیعی خود خارج شده و به لایههای فیبری بیرونی فشار وارد کند. با پاره شدن حلقههای فیبری این مواد نرم نشت میکنند.
- دیسکها معمولاً در مجاورت طناب نخاعی و ریشههای عصبی نخاعی قرار دارند (بخشی از عصب نخاعی هنگام خروج از طناب نخاعی)
- هنگامی که دیسک بیرون میزند، میتواند باعث بروز علائم: نشت مواد شیمیایی برای ملتهب کردن یک یا چند ریشه عصب سیاتیک شود و باعث فشردگی مکانیکی مستقیم ریشه عصبی میشود.
درمان
گاهی اوقات درمانهایی مانند فیزیوتراپی و کایروپراکتیک از طریق دستکاری میتواند به کاهش درد کمک کند. درد ناشی از بیرون زدگی دیسک در اکثر افراد بدون توجه به نوع درمان به تدریج بهبود مییابد. در برخی افراد بیرون زدگی دیسک به طور کامل از بین میرود، در حالی که در برخی دیگر فقط درد از بین میرود و بیرون زدگی همچنان باقی میماند. طبق مطالعات انجام شده، درد، ناشی از ترشح مواد شیمیایی التهابی است که دیسک را حل کرده و عصب را تحریک میکند. هنگامی که این روند التهابی برطرف میشود، درد از بین میرود. هنگامی که عصب در حال فشرده شدن است، فعالیتهایی مانند کشش پا اغلب عصب را تحریک کرده و درد را تشدید میکند. باید تا حد امکان فعال بمانید اما فعالیتهایی انجام دهید که درد را تشدید نکنند. استخر آب درمانی، پیادهروی یا دوچرخهسواری از جمله فعالیتهایی هستند که اغلب درد را تشدید نمیکنند.
به یاد داشته باشید درمان درد کمر و یا درد سیاتیک و مصرف سرخود دارو در صورتی که تحت نظر پزشک متخصص و فیزیوتراپیست نباشد میتواند منجر به عواقب جبران ناپذیری شود.
جراحی برای برداشتن قطعه دیسک کمر به منظور کاهش فشار روی عصب سیاتیک انجام میشود. این عمل منجر به تسکین تقریباً فوری درد پا در ۸۰ تا ۹۰ درصد افراد میشود. جراحی ممکن است خطراتی مانند عفونت یا آسیب به عصب را به همراه داشته باشد. بنابراین جراحی معمولا به عنوان آخرین راه حل در نظر گرفته میشود. با این وجود، عوارض ناشی از جراحی در کمتر از ۱٪ از عملها رخ میدهد.
تقریباً از هر صد نفر یک نفر دچار آسیب دائمی عصبی ناشی از دیسک کمر میشود، که میتواند منجر به ضعف، بیحسی یا حتی درد دائمی شود.