توصیه های آیت الله سیستانی برای جلوگیری از ابتلا به ویروس کرونا
حضرت آیت الله سیستانی با صدور بیانیه ای ضمن پاسخ به سوالات مطرح شده در خصوص ویروس کرونا، توصیه های مهمی نیز برای مؤمنان ایراد کردند. در این بیانیه نسبت به توسل به خداوند عزوجل برای دفع این بلای منحوس و انجام زیاد اعمالی نظیر دادن صدقه به فقرا، کمک به افراد ضعیف، قرائت قرآن و دعا توصیه شده است.
مرجع تقلید عالیقدر شیعیان همچنین نسبت به رعایت کامل نکات و موارد مرتبط با پیشگیری از این بیماری براساس گفته متخصصان و پرهیز از روش های غیر علمی تاکید کرده اند.
ایشان همچنین نسبت به مراقبت از مبتلایان به این ویروس صرف نظر از وابستگی های دینی و مذهبی و تلاش برای کاهش دردو رنج های آنها و کمک به آنها توصیه کرده اند.
متن بیانیه صادره از سوی دفتر مرجعیت عالی در این خصوص به شرح زیر است:
بسم الله الرحمن الرحیم
دفتر حضرت آیت الله العظمی سیستانی دام ظله
سلام علیکم و رحمه الله و برکاته
شیوع ویروس کرونا در بسیاری از کشورهای جهان در حال گسترش است و روز به روز بر شمار مبتلایان افزوده می شود در حالی که ما از موضع مرجعیت عالی دینی مبنی بر وجوب پیروی از دستورالعمل های صادره از سوی جناح های مربوطه به هدف پیشگیری از شیوع این بیماری همه گیر خطرناک نظیر ممنوعیت برپایی تجمعات و حضور در آنها با هر هدفی آگاه شده ایم و سوالاتی خدمت این مرجع تقلید عالیقدر داریم که ازایشان درخواست می کنیم به آنها پاسخ دهند:
آیا لازم است از انجام رفتارهایی نظیر مصافحه( دست دادن)، معانقه(آغوش گرفتن)، بوسیدن و مانند آن با افراد مشکوک به ابتلا به ویروس کرونا پرهیز شود؟ و آیا اختلاط با آنها بدون رعایت اقدامات محتاطانه ای نظیر استفاده از ماسک و مانند آن جایز است؟
پاسخ: اگر با انجام چنین رفتارهایی، ترس ابتلا به ویروس وجود دارد و ضرری هرچند غیر از مرگ متوجه فرد می گردد، باید از آن پرهیز کند مگر اینکه تدابیر احتیاطی لازم نظیر ضدعفونی کردن، استفاده از ماسک مناسبک و دستکش پزشکی را رعایت کند به طوری که از عدم ابتلای به بیماری اطمینان حاصل کند و در صورتی که موارد مذکور را رعایت نکند و به هر آنچه از آن می ترسید، گرفتار شود، از نظر شرعی معذور نخواهد بود.
آیا جایز است شخص مبتلا به این بیماری که برخی از علائم احتمالی بیماری در او وجود دارد، با افرادی که از وضعیت او آگاهی ندارند، اختلاط کند؟ و اگر دست به چنین کاری زد و ویروس به آنها منتقل شد، مسئولیت چنین افرادی در قبال افرادی که به واسطه او مبتلا شده اند، چیست؟
پاسخ: اختلاط چنین فردی با دیگران جایز نیست زیرا احتمال انتقال ویروس به آنها وجود دارد و اگر چنین کاری را انجام دهد، و باعث ابتلای دیگری شود که از حالش اطلاعی نداشته، ضامن ضرر وارده به آن فرد می باشد و اگر براثر ابتلا به این بیماری بمیرد، باید دیه او را بپردازد.
آیا کسی که از یک کشور دیگر محل شیوع ویروس کرونا وارد کشور می شود در حالی که با برخی از مبتلایان در ارتباط بوده، لازم است خود را قرنطینه خانگی کرده، با معرفی خود به مراکز پزشکی از سلامت خود اطمینان حاصل کند؟
پاسخ: بله لازم است و باید دستورالعمل های صادره از سوی جناح های مربوط را در این خصوص رعایت کند.
آیا مصرف حقوق شرعی اعم از زکات و خمس برای فراهم کردن وسایل لازم پیشگیری از بیماری نظیر ماسک، دستکش، مواد نظافت کننده و ضدعفونی کننده و همچنین دارو و دیگر ملزومات پزشکی که برای مبارزه با ویروس به آنها نیاز می باشد، جایز است؟
پاسخ: مانعی در مصرف سهم سبیل الله از زکات و سهم امام (ع) از خمس در چنین مواردی همراه با رعایت ضوابط شرعی وجود ندارد.