درگذشت معمار مشهور تئاترشهر ، زندگی نامه امیرعلی سردار افخمی

امیرعلی سردار افخمی ، معمار مشهور ایرانی و خالق چند بنای مشهور از جمله تئاتر شهر، ساختمان فعلی مجلس شورای اسلامی و مزار صادق هدایت در پاریس در گذشت. او طراحی تئاتر شهر را در سال ۱۳۴۶، در محل کافه شهرداری، آغاز کرد و در سال ۱۳۵۱ به پایان رساند. سردار افخمی پیش از انقلاب ایران را ترک کرد و ساکن فرانسه شد.

علی سردار افخمی در سال ۱۳۰۸ در تهران به دنیا آمد. در سال ۱۳۲۳، زمانی که شاگرد دوره متوسطه بود، برای ادامه تحصیلات راهی فرانسه شد و پس از ورود به رشته معماری در مدرسه هنرهای زیبای پاریس «بوزار» شاگرد اول شد. سردار افخمی پس از أخذ مدرک دکتری معماری از دانشکده هنرهای زیبای پاریس در سال ۱۳۴۲ به ایران بازگشت و در دانشگاه تهران به تدریس مشغول شد تا اینکه به دلیل اختلاف با هوشنگ سیحون (ریاست وقت دانشکده معماری) کار تدریس را رها کرد و منحصراً به کار معماری در دفتر خود در تهران «شرکت مهندسان مشاور سردارافخمی» پرداخت.

سردار افخمی کمی قبل از وقوع انقلاب ۵۷، به دلیل مسائل خانوادگی ایران را مجدداً به مقصد فرانسه ترک نمود ولی پس از خروج از ایران همانند بسیاری از معماران قبل از انقلاب به دلیل جنگ تحمیلی و تحریم اقتصادی غرب علیه حکومت جدید به ایران بازنگشت و درخواست وزارت مسکن و شهرسازی در دهه هفتاد برای اجرای ساختمان جدید مجلس که توسط خود وی در پیش از انقلاب طراحی شده بود را نیز رد کرد.به گفته خودش: «از من خواستند که برای اجرای این ساختمان به تهران بیایم؛ چون طرحش را من داده بودم. ولی من با آن شرایط قبول نکردم؛ چون خودم در فرانسه زندگی و کار داشتم، می‌ترسیدم بروم ایران و نتوانم هر موقع که خواستم برگردم». وی تا زمان فوت، ساکن پاریس بود.

او در ۱۸ آذر ۱۳۹۹ به دلیل کهولت سن در ۹۱ سالگی در پاریس درگذشت.

آثار معماری[ویرایش]

  • تئاتر شهر (کارفرما: دفتر مخصوص شهبانو فرح پهلوی)
  • ساختمان جدید مجلس شورای ملی (در سال ۱۳۵۵ طراحی و در سال‌های ۱۳۷۶–۱۳۸۰ اجرا شد)
  • طراحی آرامگاه صادق هدایت در گورستان پرلاشز پاریس
  • خانه کودکان بی‌سرپرست تهران
  • ساختمان شیروانی پارک نیاوران
  • هتل ماریوت تهران
  • هتل اسنوبِرد ایروان
  • ساختمان تالارها دانشگاه صنعتی اصفهان
۰ ۰ آرا
امتیازدهی به مقاله

ایمیل برای اطلاع رسانی
بهم خبر بده
guest

0 نظرات
Inline Feedbacks
نمایش تمام کامنتها
دکمه بازگشت به بالا