نرخ دیه در سال ۱۴۰۰ چه قدر است؟

سخنگوی قوه قضاییه نرخ دیه در سال ۱۴۰۰ را اعلام کرد. برای سال آینده نرخ دیه قتل غیر عمد فرد مسلمان ۴۸۰ میلیون تومان تعیین شد. این نرخ از اول فروردین ۱۴۰۰ لازم الاجراست.

نرخ دیه در سال ۱۴۰۰
نرخ دیه در سال ۱۴۰۰

 

نرخ دیه در سال ۱۴۰۰
نرخ دیه در سال ۱۴۰۰

سخنگوی قوه قضاییه اعلام کرد که نرخ دیه سال ۱۴۰۰ مبلغ ۴۸۰ میلیون تومان تعیین شده است. غلامحسین اسماعیلی گفت: «برای سال ۱۴۰۰ نرخ دیه قتل غیرعمد مسلمان ۴۸۰ میلیون تومان تعیین شد.»

به‌این ترتیب و با توجه به تغلیظ دیه به میزان یک‌سوم در ماه‌های حرام (محرم، ذی القعده، ذی الحجه و رجب) میزان دیه در ماه‌های حرام ۶۴۰ میلیون تومان خواهد بود.

گفتنی‌ست که نرخ دیه در سال ۱۳۹۹ در ماه‌های عادی ۳۳۰ و در ماه‌های حرام ۴۴۰ میلیون تومان بود.

جزییات نرخ دیه در سال ۱۴۰۰

در صورتی که جنایاتی که علیه جان افراد انجام شده و یا سلامتی اعضای آنها را دچار آسیب کرده باشد ، می توان دیه تعیین و پرداخت نمود که در واقع ، مال معینی است که میزان آن در شرع مقدس تعیین شده است.

دیه کامل در ماه غیر حرام ۴۸۰۰۰۰۰۰۰ تومان

-دیه کامل در ماه حرام (محرم، ذی القعده، ذی الحجه، رجب) ۶۴۰۰۰۰۰۰۰ تومان

-یک دینار شرعی۴۸۰۰۰۰ تومان

-یک درهم شرعی ۴۸۰۰۰ تومان

-یک نفر شتر ۴۸۰۰۰۰۰ تومان

-نصف (یک دوم) دیه کامل ۲۴۰۰۰۰۰۰۰ تومان

– ثلث دیه کامل (یک سوم) ۱۶۰۰۰۰۰۰۰ تومان

– ربع (یک چهارم) دیه کامل ۱۲۰۰۰۰۰۰۰ تومان

-خمس (یک پنجم) دیه کامل۹۶۰۰۰۰۰۰ تومان

– حارصه (یک شتر) ۴۸۰۰۰۰۰ تومان

-دامیه (دوشتر) ۹۶۰۰۰۰۰ تومان

-متلاحمه (سه شتر) ۱۴۴۰۰۰۰۰ تومان

-سمحاق (چهار شتر) ۱۹۲۰۰۰۰۰ تومان

-موضعه (پنج شتر) ۲۴۰۰۰۰۰۰ تومان

-هاشمه (ده شتر) ۴۸۰۰۰۰۰۰ تومان

-منقله (پانزده شتر) ۷۲۰۰۰۰۰۰ تومان

-ماء مومه (سی وسه شتر) ۱۵۸۴۰۰۰۰۰ تومان

-جائفه (ثلث دیه کامل) ۱۶۰۰۰۰۰۰۰ تومان

-دامغه ثلث ۱۶۰۰۰۰۰۰۰ میلیون تومان

-سیاه شدن صورت بدون جراحت، شش دینار ۲۸۸۰۰۰۰ تومان

-کبود شدن صورت (سه دینار) ۱۴۴۰۰۰۰ تومان

-سیاه شدن سایر اعضاء بدن (سه دینار) ۱۴۴۰۰۰۰ تومان

-سرخ شدن اعضاء بدن (ربع دینار) ۱۲۰۰۰۰ تومان

-دیه نطفه که در رحم مستقر شده است (بیست دینار) ۹۶۰۰۰۰۰ تومان

-دیه علقه که خون بسته است (چهل دینار) ۱۹۲۰۰۰۰۰ تومان

-دیه جنین که گوشت و استخوان آن تمام شده و هنوز روح درآن پیدا نشده است، فرقی بین پسر ودختر نیست، (یکصد دینار) ۴۸۰۰۰۰۰۰تومان

-دیه جنین در مرحله‌ای که به صورت استخوان درآمده است وهنوزگوشت نروییده است (هشتاد دینار) ۳۸۴۰۰۰۰۰تومان

-دیه جنین که روح در آن پیدا شده است (اگر پسر باشد) دیه کامل۴۸۰۰۰۰۰۰۰تومان

-دیه جنین که روح در آن پیدا شده است (اگر دختر باشد) نصف دیه کامل مرد مسلمان ۲۴۰۰۰۰۰۰۰تومان

-دیه جنین که روح در آن پیدا شده است و اگر مشتبه باشد (سه چهارم دیه کامل) ۳۶۰۰۰۰۰۰۰تومان

-دیه مضقه که به صورت گوشت درآمده است (شصت دینار) ۲۸۸۰۰۰۰۰تومان

دیه چیست؟

یکی از مهم ترین انواع مجازات هایی که برای برخی از جرایم در قانون مجازات اسلامی در نظر گرفته شده است، دیه است. دیه در ماده ۴۴۸ قانون مجازات اسلامی مصوب سال ۱۳۹۲ تعریف شده است که بر اساس ماده مذکور: “دیه مقدر ، مال معینی است که در شرع مقدس ، به سبب جنایت غیر عمدی بر نفس ، عضو ، یا منفعت، یا جنایت عمدی در مواردی که به هر جهتی قصاص ندارد، مقرر شده است”.

با توجه به تعریفی که از دیه ارائه شد، می‌توان گفت در صورتی که جرایم غیر عمدی سبب آسیب به جان، اعضای بدن (جرح) و منافع دیگری صورت گرفته باشد، به حکم شرع میزانی دیه تعیین می‌شود که مجرم باید به شخص بزه دیده و یا ورثه او بپردازد.

علاوه بر این ، در شرایطی که جرم ، از نوع عمدی بوده باشد ولی به دلایلی نتوان مرتکب را قصاص نمود، می‌توان دیه تعیین و پرداخت کرد . یا اینکه گاهی ممکن است حکم قصاص برای جرمی صادر شده باشد، اما خود بزه‌دیده و یا اولیای دم وی، به دریافت دیه به جای قصاص راضی شوند و به اصطلاح دیه بگیرند که در ادامه این مقاله به بررسی جدول قیمت دیه برای سال ۹۹ خواهیم پرداخت.

نحوه تعیین میزان و نرخ دیه

در قسمت قبل به تعریف مختصری از دیه به عنوان یکی از مجازات های پیش بینی شده در قانون مجازات اسلامی پرداخته شد؛ با این حال نکته مهمی که در ارتباط با دیه وجود دارد ، نرخ و مبلغی از دیه است که برای مجرم تعیین شده و وی محکوم به پرداخت آن می باشد .

بررسی این موضوع یعنی نرخ و میزان دیه کامل انسان ، از آن جهت مهم و ضروری است که مبلغ و نرخ دیه در هر سال با سال قبل تفاوت دارد ؛ چرا که تورم موجود در کشور نیز اقتضا می‌کند همه ساله نرخ دیه مشخصی تعیین شود که تنها برای همان سال قابل اعمال است و دیه سال ۱۴۰۰ نیز از این قضیه مستثنی نیست.

در همین راستا، نرخ قیمت دیه کامل انسان در هر سال طبق نظر کارشناسان و با توجه به درصد تورمی که از سوی بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران اعلام می شود ، تعیین شده و در اختیار رئیس قوه قضاییه قرار می گیرد که رئیس قوه قضاییه نیز آن را به اطلاع عموم می‌رساند.

۰ ۰ آرا
امتیازدهی به مقاله

ایمیل برای اطلاع رسانی
بهم خبر بده
guest

1 دیدگاه
Inline Feedbacks
نمایش تمام کامنتها
محمدرضا مهرنیا
محمدرضا مهرنیا
4 سال قبل

با عرض سلام و احترام با توجه به شرایط فعلی و با وجود هیچ تعادلی در بین هزینها و درآمدها امیدوارم لااقل مسولین امر توان ما این معادله چند مجهولی را داشته باشند و ماری انجام دهند که لااقل به اندازه یک اپسیلون هم که شده بتوانیم بعد از آسیبهای روحی روانی و جسمی عزیزانمون دیه ای به آنها تعلق بگیرد با توجه به اینکه اگر میلیاردها میلیارد هم دیه اضافه گردد حتی به اندازه اندکی نمی‌تواند دردی از دل شخص آسیب دیده بردارد ولی باز خود آن می‌تواند به گونه ای هر چند اندک بارقه ای از امید را… مطالعه بیشتر »

دکمه بازگشت به بالا