ریشه ضرب المثل آش نخورده و دهان سوخته چیست؟
ضرب المثل آش نخورده و دهان سوخته از قدیم در ادبیات عامه مردم بکار می رفته است ، در این مطلب از بلاگ جدول یاب ریشه ضرب المثل آش نخورده و دهان سوخته چیست؟ را بررسی خواهیم کرد! با ما همراه باشید.
معنی آش نخورده و دهان سوخته
- “ضرب المثل آش نخورده و دهان سوخته” زمانی است که کسی را متهم به اشتباه و گناهی کنند ولی آن شخص اشتباهی نکرده باشد، گفته میشود: آش نخورده و دهان سوخته!
- کاری انجام نداده ولی گناهکار شناخته شده
- این ضربالمثل جزو پرکاربردترین جملاتی است که در بین مردم ایران رواج دارد.محققان در مورد چگونگی بهوجود آمدنش تحقیقاتی انجام داده و به این نتیجه رسیدهاند که در گذشته های بسیار دور، در یکی از شهرهای ایران بازاری وجود داشته است.
و اما ریشه و داستان ضرب المثل:
در زمانهای گذشته، مردی در بازارچه شهر حجره پارچه فروشی داشت و شاگرد او پسر خوب ولیکن کمی خجالتی بود.
روزی مرد بیمار شد و نتوانست به دکانش برود. شاگرد در دکان را باز کرد.قبل از ظهر به او خبر رسید که حال تاجر خوب نیست و باید دنبال دکتر برود.
پسرک در دکان را بست و دنبال دکتر رفت. دکتر به منزل تاجر رفت و او را معاینه کرد و برایش دارو نوشت.
پسر بیرون رفت و دارو را خرید وقتی به خانه برگشت، دیگر ظهر شده بود. پسرک خواست دارو را بدهد و برود، ولی همسر تاجر که زن کدبانویی بود و دستپخت خوبی داشت و آش های خوشمزه او دهان هر کسی را آب می انداخت.خیلی اصرار کرد و او را برای ناهار به خانه آورد.
همسر تاجر برای ناهار آش پخته بود سفره را انداختند و کاسه های آش را گذاشتند. تاجر برای شستن دستهایش به حیاط رفت و همسرش به آشپزخانه برگشت تا قاشق ها را بیاورد.
پسرک خجالتی فکر کرد تا بهانه ای بیاورد و ناهار را آنجا نخورد. فکر کرد بهتر است بگوید دندانش درد می کند. دستش را روی دهانش گذاشتش.
تاجر به اتاق برگشت و دید پسرک دستش را جلوی دهانش گذاشته به او گفت: دهانت سوخت؟ حالا چرا اینقدر عجله کردی، صبر می کردی تا آش سرد شود آن وقت می خوردی ؟
زن تاجر که با قاشق ها از راه رسیده بود به تاجر گفت: این چه حرفی است که می زنی ؟ آش نخورده و دهان سوخته ؟ من که تازه قاشق ها را آوردم.
تاجر تازه متوجه شد که چه اشتباهی کرده است…
از آن پس، وقتی کسی را متهم به گناهی کنند ولی آن فرد گناهی نکرده باشد ، گفته میشود: آش نخورده و دهان سوخته!
بیشتر بخوانید :
ریشه ضرب المثل حرفش را به کرسی نشاند چیست؟