جزیره قشم از چه دورانی جزوی از کشور ایران بوده است؟
محمد سیمری ؛ اختصاصی جدول یاب
یکی از معروف ترین و بزرگترین جزیره های ایران، جزیره قشم است؛ این جزیره در تنگه هرمز واقع شده است و از جزایر استان هرمزگان به شمار می آید. بد نیست درباره استان هرمزگان بدانید که استان هرمزگان دارای تاریخی با قدمت چند هزار ساله است. همچنین بندرها و جزیره های هرمزگان در دوره های گوناگون پیش از اسلام از اهمیت و جایگاه ویژه ای در میان مردم و حاکمان منطقه برخوردار بوده است. دریای پارس یا دریای عمان و نیز خلیج همیشه فارس امروزی نیز که استان هرمزگان در کنار آن قرار گرفته است، از کهن ترین دریاهای جهان به شمار می رود.
نام قدیم جزیره قشم در دوران ساسانیان، “ابرکان” بوده است که به معنی “جزیره ی بزرگ” است. البته لازم به ذکر است از دوره ی صفوى تاکنون براساس مستندات موجود در منابع جغرافیایى و تاریخى، از این جزیره با نام جزیره “قشم” یا به گویش سواحل نشینان محلی “کشم” یاد می شود. مساحت جزیره قشم ۱۴۹۱ کیلومتر مربع، چیزی در حدود ۲/۵ برابر دومین جزیره بزرگ خلیج فارس یعنى جزیره بحرین است. بد نیست بدانید میزان شورى آب دریا در اطراف جزیره قشم، ۳۵ در هزار و همچنین رنگ آب دریا بیشتر سبز مغز پسته اى و در برخى نواحی آبى رنگ است.
زبان اصلی مردم جزیره قشم، مانند تمام مردم ساکن بنادر و سواحل جنوب کشور و دیگر جزایر ایرانی، زبان فارسی است. توجه داشته باشید لهجه ی محلی و متداول مردم جزیره قشم در شهرها و روستاهای آن، تقریبا یکسان است. به طور کلی بایستی گفت زبان محلی قشمی، آمیخته ای از زبان های عربی، فارسی، بندری، هندی و همچنین زبان انگلیسی است.
جزیره قشم علاوه بر دارا بودن جاذبه های گردشگری گوناگون و نیز مراکز خریدی که محصولات خارجی را با قیمتی ارزان و ایده آل عرضه می کنند، هتل هایی با قیمت های مقرون به صرفه نیز دارد! البته لازم به بیان است هتل های قشم عمدتا سه ستاره و چهار ستاره هستند! به همین دلیل این جزیره، سالانه میزبان مسافران زیادی از سراسر نقاط کشورمان است.
قشم به عنوان جزیره ای حیاتی برای تولید خرما به شمار می آید؛ حدود ۱۲ هزار اصله نخل در ۸۹۰ هکتار از اراضى جزیره ی قشم وجود دارد. کشت نخل در این جزیره از سابقه اى طولانى برخوردار است. همچنین بالغ بر ۲۰ نوع خرمای مختلف و خوش طعم از نخل هاى جزیره ی قشم برداشت مى شود.
اولین ژئوپارک کشور ایران در جزیره ی قشم واقع شده است. شاید این سوال پیش آید که ژئوپارک چیست؟ در پاسخ بایستی گفت ژئوپارک، منطقه اى است که چندین پدیده ی بارز زمین شناسى در محدوده ی آن قرار گرفته باشد! همچنین ممکن است علاوه بر پدیده هاى زمین شناسى، از آثار تاریخى گوناگون، آثار بوم شناسى، آثار باستان شناسى و همچنین دیگر میراث فرهنگى و طبیعى برخوردار باشد.
جالب است بدانید در حال حاضر یک مرکز پژوهشی پیرامون انواع جلبک ها و دیگر محصولات دریایی برای تولید مواد اولیه ی غذایی، دارویی و آرایشی و همچنین صنایع وابسته در جزیره قشم در حال فعالیت است.
جنگل های حرا؛ شگفت انگیز و زیبا
چنانچه به جزیره قشم سفر کردید، بازدید از جنگل های حرا را از یاد نبرید! جنگل های حرا با ۲۲ هزار کیلومتر مربع وسعت، یکی از اعجاب انگیزترین جاذبه های جزیره ی زیبای قشم است. جنگل های حرا در سواحل خلیج فارس و دریای عمان قرار گرفته است.
جنگل های زیبا و شگفت انگیز حرا از پدیده های کم نظیر دنیا به شمار می روند که تحت حفاظت سازمان های محیط زیستی نیز می باشند. ۲۴۰۰ هکتار از این جنگل ها در سواحل شمالی و غربی در فاصله ی ۶۰ کیلومتری جزیره قشم واقع شده است. درختان جنگل های حرا در تمام طول سال سبز هستند و طول آن ها به ۳ تا ۶ متر می رسد!
ویژگی جالب درختان جنگل های حرا این است که در طی میلیون ها سال، سازگاری خوبی با آب شور منطقه پیدا کرده اند! به طوری که از آب شور تغذیه می کنند و با دفع نمک آن، آب را به طور طبیعی شیرین می کنند. این یعنی اتفاقی طبیعی و در عین حال شگفت انگیز!!!