درباره شعر فولکلور “شعر خوشحال و شاد و خندانم” + متن شعر و آهنگ آن
بعضی از اشعار کودکانه به نسل های مختلف تعلق دارند. همه ما از دوران کودکی خود شعرهایی را به یاد داریم که با آنها پایکوبی کرده و خندیدهایم و اکنون با شنیدن دوباره شان اشک شوق از چشمانمان جاری میشود. همچنین کودکان و خردسالان امروز به ترانههایی نیاز دارند که به آنها نشاط ببخشد و درس زندگی بیاموزد. مطلب پیش رو درباره یکی از این شعر هاست: “شعر خوشحال و شاد و خندانم”
شعر خوشحال و شاد و خندانم از ترانههای فولکلور کودکانه است که برای اولین بار توسط هنگامه یاشار اجرا شد و ناصر نظر آن را بازسازی کرد. شاعر خوشحال و شاد و خندانم عباس یمینی شریف بود.
هرچند نام شاعر در هاله اسامی خوانندگان این آواز گم شده، اما خوب است بدانیم شاعر این ترانه نوستالژیک «عباس یمینی شریف» است و آن را در اوایل دهه پنجاه سرود. عباس یمینی شریف (۱۲۹۸–۱۳۶۸) فارغ التحصیل دوره تخصصی آموزش کودکان از دانشگاه کلمبیا امریکا با درجه فوق لیسانس بود و شعرهای کودکانه او تأثیر بینظیری در ادبیات کودکان ایران داشته است.
اولین خواننده این شعر هنگامه مفید است. هنگامه مفید (یاشار) که در سالهای پیش از انقلاب در زمینه آهنگسازی برای کودکان فعالیت داشت، این شعر را در سال ۱۳۵۶ اجرا کرد. با پخش مکرر این آهنگ از رادیو و تلویزیون، خوشحال و شاد و خندانم به آواز محبوب کودکان و البته بزرگسالان تبدیل شد. هنگامه مفید (۱۳۳۵-) از شخصیتهای شناخته شده عرصه فرهنگی کودکان است که علاوه بر خوانندگی ترانههای کودکانه بعنوان شاعر و ترانهسرا، نویسنده، بازیگر و کارگردان تئاترهای عروسکی و تئاترهای کودک و نوجوان فعالیت دارد.
سومین نام در راستای معرفی این شعر ناصر نظر است. پس از انقلاب خوشحال و شاد و خندانم بازسازی و سال ۱۳۸۳ در آلبوم ترانه شادی منتشر شد. آهنگساز آن ناصر نظر بوده و خوانندهاش شهرزاد بهشتیان با همخوانی جمعی از کودکان است. ناصر نظر (۱۳۴۱-) در جایگاه موسیقیدان آلبومهای بسیاری برای کودکان منتشر کرده است. او که از خردسالی به موسیقی روی آورده، در زمینه موسیقی کودک به فعالیت خود ادامه داده است. نماهنگ خوشحال و شاد و خندانم با آهنگسازی او در سالهای اخیر به تکرار از شبکه پویا پخش میشود.
در ادامه مطلب، ابتدا متن شعر خوشحال و شاد و خندانم را میخوانید؛ سپس میتوانید به اجراهای متفاوت از این ترانه گوش بسپارید و در انتها با عواملی که این شعر و آهنگ را به کودکان تقدیم کردهاند، آشنا خواهید شد. با ما همراه باشید.
متن شعر “شعر خوشحال و شاد و خندانم”
خوشحال و شاد و خندانم
قدر دنیا رو میدانم
خنده کنم من
دست بزنم من
پا بکوبم من
شادانم
در دلم غمی ندارم
زیرا هست سلامت جانم
عمر ما کوتاست
چون گل صحراست
پس بیایید شادی کنیم
بیایید باهم بخوانیم
ترانهی مهربانی
عمر ما کوتاست
چون گل صحراست
پس بیایید شادی کنیم
گل بریزم من
از روی دامن
بر روی خرمن
شادانم
نکته: در نسخه هنگامه یاشار در بند دوم بجای شادانم، «جوانم» و در بند پنجم بجای مهربانی، «جوانی را» آمده است.
آهنگ شعر “شعر خوشحال و شاد و خندانم”
دانلود آهنگ شعر با صدای هنگامه یاشار
دانلود آهنگ بی کلام با همراهی پیانو و همنوازی
دانلود آهنگ بی کلام با همراهی گیتار