آیا رفتن به دندانپزشکی با زبان روزه جایز است؟
در این مطلب از جدول یاب به بررسی این سوال می پردازیم که رفتن به دندانپزشکی با زبان روزه جایز است؟ . امیدواریم تا این مطلب مفید واقع شود.
رفتن به دندانپزشکی با زبان روزه
پرسش
با سلام، اگر کسی به علت دندان درد در ماه رمضان، به دندان پزشکی برود و در هنگام کار بر روی دندانش، آب و موادی را فرو دهد. الف: آیا جایز است با این حال به دندان پزشکی برود؟ ب: آیا روزهاش باطل میشود، اگر پاسخ مثبت است، آیا صرفاً قضا دارد یا کفاره هم شاملش میگردد؟
پاسخ اجمالی
۱٫ مراجعه به دندانپزشکی در حال روزه و تزریق آمپول بىحسّى در آنجا یا داخل کردن وسایل پزشکی در دهان، موجب بطلان روزه نیست، مگر اینکه وسایل مذکور آغشته به آب دهان شود و آنرا بیرون آورد و دوباره وارد دهان کند و رطوبت آن ابزار یا سایر مواد غیر خوراکی را فرو برد.[۱]
۲٫ چنانچه درد دندان قابل تحمل بوده و مراجعه به دندانپزشک در حال روزه ضرورت نداشته باشد و بداند با مراجعه، آب یا موادی دیگر به حلق میرسد، رفتن به دندان پزشکی جایز نیست. و چنانچه مراجعه کند و چیزی وارد حلق شود علاوه بر قضا موجب کفاره هم خواهد بود.
اما در صورتی که درد شدید باشد، و احتمال مواظبت از فرو رفتن آب و مواد دیگر را میدهد، اگر چیزى از حلق فرو رفت، صِرفاً قضا کردن آن کفایت مىکند و کفارهاى به عهده او نمیباشد.
ضمائم:
پاسخ مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[۲]
حضرت آیت الله العظمی خامنهای (مد ظله العالی):
اگر چیزى وارد حلق نشود، مانعی ندارد ولى اگر بداند چیزى وارد حلق میشود، جایز نیست هنگام روز به دندان پزشکی مراجعه نماید، مگر در فرض ضرورت و مشقت که در این صورت اگر چیزى وارد حلق شده، صِرفاً قضا کردن آن کفایت مىکند و کفارهاى به عهده او نمیباشد.
حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی):
چنانچه مواظبت کند ولی چیزی بی اختیار فرو رود روزهاش اشکالی ندارد.
حضرت آیت الله العظمی سیستانی (مد ظله العالی):
اگر بدون التفات و قصد پایین رود روزهاش صحیح است.
حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی (مد ظله العالی):
چنانچه درد دندان قابل تحمل باشد با علم به رسیدن آب یا مواد دیگر به حلق، رفتن به دندان پزشکی جایز نبوده و چنانچه چیزی وارد حلق شود علاوه بر قضا موجب کفاره هم خواهد بود.
حضرت آیت الله العظمی نوری همدانی(مد ظله العالی):
اگر رفتن آب و مواد در حلق عمدی نباشد، روزه اش صحیح است ولی روزه دار نباید جائی برود که میداند چیزی از گلویش داخل خواهد شد.
حضرت آیت الله هادوی تهرانی (دامت برکاته):
اگر درد دندان به گونهای است که به طور عادی قابل تحمل نیست، جایز است شخص به دندان پزشکی برود.
حتی اگر بداند یا احتمال بدهد این مواد فرو میرود؛ اما اگر چیزی را ببلعد، روزهی او باطل میشود و باید بقیه روز را از مفطرات امساک کند و بنا بر احتیاط باید بعداً روزه را قضا کند؛ اما کفاره ندارد. لینک به سایت استفتائات
منابع:
[۱]. امام خمینى، سید روح اللّٰه، استفتاءات، ج۱، ص ۳۰۶، دفتر انتشارات اسلامى، قم، پنجم، ۱۴۲۲ ه ق؛ فاضل لنکرانى، محمد، احکام پزشکان و بیماران، ص ۶۶ و ۲۴۸، بیجا، بیتا؛ بهجت، محمد تقى، استفتاءات، ج۲، ص ۳۶۴، دفتر حضرت آیه الله بهجت، قم، اول، ۱۴۲۸ ه ق؛ مکارم شیرازى، ناصر، احکام پزشکى، ص ۲۰۷، انتشارات مدرسه امام على بن ابى طالب، قم، اول، ۱۴۲۹ ه ق؛ آیت الله مکارم شیرازی (اگر رطوبت به قدری باشد که در آب دهان مستهلک شود، فرو بردن آن روزه را باطل نمیکند).
[۲]. استفتا از دفاتر آیات عظام: خامنهای، سیستانی، مکارم شیرازی، صافی گلپایگانی، نوری همدانی (مد ظلهم العالی)
بیشتر بخوانید:
حکم تزریق وریدی در ماه رمضان چیست؟