بهترین دعا هنگام غذا خوردن ، هنگام غذا خوردن این دعا را حتما بخوانید
بهترین دعا هنگام غذا خوردن ، رهنمودهای اسلام در مورد خوردن تنها سلامت جسم را تضمین نمی کند بلکه تضمین کننده سلامت هم جسم و هم جان است.
بهترین دعا هنگام غذا خوردن
در منابع روایی برای خوردن و آشامیدن، آدابی از سوی پیشوایان دین ذکر شده است که ناظر به شروع غذا با نام خدا و پایان غذا با حمد اوست.
روایات در این زمینه چنین میگویند:
۱٫ امام موسای کاظم(ع) میگوید: پیامبر اسلام(ص) به علی(ع) سفارش نمود: یا علی هنگامی که شروع به خوردن غذا نمودی، بسم اللّه بگو، و هنگام پایان غذا بگو الحمد لله؛ چرا که دو فرشته نگهبانت از تو جدا نمیشوند تا حسنات را برایت بنویسند، مگر اینکه خودت آنها را از خویشتن جدا کنی.
۲٫ امام صادق(ع) میفرماید: هنگامی که سفره پهن شد، بگو بسم اللّه و هنگام آغاز و پایان غذا نیز بسم الله بگو و هنگامی که سفره جمع شد بگو الحمد لله.
۳. راوی میگوید هنگامی که غذا برای ما آورده شد، شنیدم که امام کاظم(ع) میفرمود: ستایش خدایی را که برای هر چیزی مقرراتی قرار داد.
مقررات غذا خوردن در اسلام
مقرراتش این است که هنگام پهنشدن سفره با نام خدا شروع کنید و زمان جمعشدن سفره او را حمد و سپاس گویید.
۴. امام صادق(ع) فرمود: هنگامی که غذا خوردی یا شربتی نوشیدی، بگو الحمد لله.
۵. در روایتی دیگر از امام صادق آمده است: خوردن و نوشیدن را با یاد و نام خدا آغاز کن و بعد از پایانش بگو: «الْحَمْدُ لِلَّهِ الَّذِی یُطْعِمُ وَ لا یُطْعَمُ» ستایش پروردگاری را سزاست که غذا را در اختیار بندگانش قرار داد، اما هیچ کس به او طعامی تقدیم نخواهد کرد.
۶. و نیز حضرتشان میفرماید: هنگامی که سفره را در برابر امام سجاد(ع) مینهادند میگفت:« اللَّهُمَّ هَذَا مِنْ مَنِّکَ وَ فَضْلِکَ وَ عَطَایَاکَ فَبَارِکْ لَنَا فِیهِ وَ سَوِّغْنَاهُ وَ ارْزُقْنَا خَلَفاً إِذَا أَکَلْنَاهُ وَ رُبَّ مُحْتَاجٍ إِلَیْهِ رَزَقْتَ وَ أَحْسَنْت اللَّهُمَّ اجْعَلْنَا لَکَ مِنَ الشَّاکِرِینَ» بار خدایا این از منت و فضل و بخشش توست! آنرا برای ما پربرکت و گوارا کن و عوضش را به ما ده و چه بسا نیازمندانی که به آنان روزی دادی و احسان کردی. بار خدایا! ما را از شکرگزاران قرار ده! و هنگامی که سفره را برمیداشتند میفرمود:« الْحَمْدُ لِلَّهِ الَّذِی حَمَلَنَا فِی الْبَرِّ وَ الْبَحْرِ وَ رَزَقَنَا مِنَ الطَّیِّبَاتِ وَ فَضَّلَنَا عَلَى کَثِیرٍ مِنْ خَلْقِهِ (أَوْ مِمَّنْ خَلَقَ) تَفْضِیلًا» سپاس خدایی را سزاست که ما را در بیابان و دریا گردش داد و از پاکیزهها به ما روزى داد و بر بسیارى از آفریدگانش(یا آنچه آفریده) برترى داد.
۷. امام صادق(ع) از امام علی(ع) نقل میکند؛ هنگام خوردن غذا تا میتوانید خدا را یاد کنید و صدای ناهنجار درنیاورید؛ چرا که طعام، نعمت خدا و بخشی از روزی او است که شکر و سپاسش بر شما واجب است.
۷. امام صادق از پدر بزرگوارش از حضرت علی(ع) نقل میکند؛ کسی که هنگام خوردن غذا خدا را یاد کند، هیچگاه از آن غذا مورد سؤال قرار نمیگیرد. یا در روایتی دیگر آمده است: هر فردی که غذایی بخورد و بعد از آن بگوید: «الْحَمْدُ لِلَّهِ الَّذِی أَطْعَمَنِی هَذَا مِنْ رِزْقِهِ مِنْ غَیْرِ حَوْلٍ مِنِّی وَ قُوَّهٍ» سپاس خدایی را که از روزی خویش این غذا را خوراکم کرد بدون آنکه من (مستقلّاً) توانایی این کار را داشته باشم، گناهان گذشتهاش بخشوده خواهد شد.
آنچه از مجموع روایات به دست میآید آن است که دست کم هنگام آغاز خوردن و نوشیدن باید «بسم اللّه» و هنگام پایان آن «الحمد لله» گفت.گفتنی است یاد خدا و سپاس از نعمتهایش به هر زبانی که باشد کفایت میکند و گفتن عبارت عربی موضوعیت ندارد.
بهترین دعا هنگام غذا خوردن از دیدگاه رسول خدا
- امیر مؤمنان (ع) میفرماید: برای پیامبر (ص) غذایی آوردند، آن حضرت انگشت خود را در آن فرو برد و چون دید داغ است، فرمود: بگذارید سرد شود که برکتش بیشتر شود؛ خدا غذای داغ به ما نداده است.
- امام حسین (ع) میفرماید: هرگاه رسول خدا (ص) غذایی میخورد، میگفت: «اللهم بارک لنا فیه و ارزقنا خیرا منه؛ خدایا! در آن برای ما برکت قرار ده و بهتر از آن را روزیمان فرما» و هرگاه شیری مینوشید، میفرمود: «اللهم بارک لنا فیه و ارزقنا فیه؛ خدایا! در آن برای ما برکت قرار ده و روزیمان را در آن قرار ده».
- امام صادق (ع) میفرماید: رسول خدا (ص) از هنگام بعثت تا پایان عمر خود هرگز در حال تکیه زدن غذا نخورد و پیوسته مانند برده غذا میخورد و مانند برده مینشست، ایشان این کار را برای تواضع و فروتنی در برابر خدا انجام میداد، همچنین میفرماید: پیامبر اکرم (ص) برای خوردن و آشامیدن و برداشتن چیزی را با دست چپ نمیپسندید.
- راوی گوید: رسول خدا (ص) برای خوردن، آشامیدن و وضو از دست راست خود استفاده میکرد.
- پیامبر (ص) غذای داغ نمیخورد تا سرد شود و میفرمود: خدا به شما آتش نخورانده است. غذای داغ برکت ندارد پس آن را سرد کنید و آن حضرت هرگاه غذا میخورد بسمالله میگفت.
- انس میگوید: هرگز رسول خدا (ص) از غذایی بدگویی نکرد، اگر غذایی را میپسندید آن را میخورد و اگر غذایی را نمیپسندید، نمیخورد.
- رسول خدا (ص) سیر، پیاز، ترهفرنگی و عسل آغشته به شیرهای که از درخت، در شکم زنبور میماند، نمیخورد زیرا بوی آن در دهان میماند.
- پیامبر اکرم (ص) ساده و محقّر بر سر غذا مینشست و هرگز آروغ نمیزد و دعوت آزاد و برده را میپذیرفت، هر چند بر غذایی که از پاچه و سیراب تهیه میشد! هدیه را میپذیرفت، هر چند جرعهای از شیر باشد و آن را میخورد؛ ولی صدقه نمیخورد.
- امام صادق (ع) میفرماید: غذای پیامبر (ص) نان جو بدون خورشت و روغن بود.
- پیامبر (ص) هنگام آب نوشیدن در ظرف آب تنفس نمیکرد و هنگام تنفس ظرف را از دهانش دور میکرد.
- راوی میگوید: هرگاه رسول خدا (ص) غذا میخورد به فرد رو به روی خود لقمه تعارف میکرد و هنگام نوشیدن، به کسی که در سمت راست او بود آب میداد.