زندگینامه کامل جیمز دایسون کارآفرین و سرمایه دار بریتانیایی
توضیحاتی درباره زندگینامه کامل جیمز دایسون ، کارآفرین و سرمایه دار بریتانیایی در این مطلب خواهیم داشت! با ما همراه باشید. جیمز دایسون (James Dyson) ، کارآفرین ، سرمایه دار و مخترع بریتانیایی که با طراحی های نوآورانه یخود ثروت میلیارد دلاری کسب کرده است، متولد ۲ مه سال ۱۹۴۷ میلادی در شهر کرومر انگلستان می باشد.
دایسون تحصیلات ابتدایی خود را در مدرسه ای به نام گرشام در هولت و تحصیلات دبیرستان را نیز در مدرسه هنر بایام شو در رشته نقاشی گذراند. او در سال ۱۹۶۶ میلادی برای ادامه تحصیل به دانشکده سلطنتی هنر لندن رفت و در سال ۱۹۷۰ میلادی نیز با فارغ التحصیلی از کالج هنر، تحصیلات خود را در رشته مهندسی ادامه داد.
وی در تمام دوران تحصیل خود تمرین دو استقامت می کرد! او در این باره می گوید: دونده ی خیلی خوبی بودم؛ نه به خاطر اینکه از نظر جسمی قوی باشم، بلکه چون اراده بیشتری داشتم. من عزم و اراده را از دو یاد گرفتم.
دایسون سپس در شرکت Rotork Contols مشغول به کار شد و محصول تجاری خود به نام Sea Truck را به بازار معرفی کرد! اما قبل از این موضوع بد نیست بدانید وی ایده های نوآورانه زیادی در ذهن خود داشت! او در سال ۱۹۷۰ میلادی و در حالی که هنوز دانشجو بود، در ساخت یک کشتی باربری مشارکت کرد! اما اولین اختراع اصلی او نوعی فرغون بود که یک توپ به جای چرخَش قرار داشت.
جیمز دایسون و ساخت جاروبرقی بدون کیسه زباله
او ذهن بسیار خلاقی داشت! دایسون به دنبال حذف کیسه زباله از جاروبرقی بود که تصور می کرد به افزایش مکش و کارایی دستگاه منجر می شود. فرآیند طراحی و ساخت نمونه های اولیه جاروبرقی بدون کیسه پنج سال به طول انجامید (در واقع طی ۵ سال، ۵۱۲۷ نمونه اولیه ساخت که هیچ کدام موفق نبود). اولین طراحی های تجاری وی با موفقیت تجاری چندانی همراه نبود! در نهایت جاروبرقی دایسون به نام Dyson DC۰۱ در سال ۱۹۹۳ میلادی در بریتانیا رونمایی شد و تنها دو سال پس از معرفی نمونه اولیه، جاروبرقی جیمز دایسون به پرفروش ترین محصول در بریتانیا تبدیل شد.
دایسون در ۱۹۸۶ میلادی حق امتیاز ایده خود (پتنت) را در ایالات متحده آمریکا به ثبت رساند. اختراع او در ۱۹۹۱ میلادی، جایزه بین المللی iF را در ژاپن به خود اختصاص داد! این جایزه به مثابه جایزه اسکار در حوزهی طراحی است.
جالب است بدانید نام او با مهندسی طراحی و طراحی صنعتی عجین شده است؛ وی با نوآوری های خود به یکی از ثروتمندترین مردان عالم بدل شد و طبق گفته خودش تا آخر عمر به ابداع و اختراع ادامه خواهد داد! دایسون با بهره برداری از ایده خنک کننده های بدون پره، سعی کرد در حوزه های دیگر لوازم خانگی نیز نوآوری ایجاد کند؛ دستگاه های خشک کن از دیگر ایده های جیمز دایسون به شمار می رفت!
بنیاد جیمز دایسون
جیمز دایسون در ۲۰۰۲ میلادی بنیاد خود را با هدف حمایت از طراحی و مهندسی راه اندازی نمود! این بنیاد در بریتانیا، ایالات متحده آمریکا و ژاپن فعالیت دارد. بنیاد جیمز دایسون قصد دارد نیروهای جوان و نوجوان را به تحصیل در رشته های مهندسی ترغیب کند؛ در بنیاد جیمز دایسون از جوانان خواسته می شود برای حل مشکلات فکر کنند و آن را عملی کنند ولو اینکه به خطا منجر شود. به جز فعالیت های روزمره، این بنیاد یک جایزه با عنوان جایزه جیمز دایسون هم دارد که یک جایزه بین المللی است و برای تشویق مهندسان طراح تدارک دیده شده است!
زندگی شخصی دایسون
دایسون در سال ۱۹۶۸ میلادی با نی هیندمارش ازدواج کرد. آن ها در حال حاضر سه فرزند دارند.
جیمز دایسون اکنون رئیس آموزشکده سلطنتی هنر لندن است؛ وی تا سال ۲۰۰۴ میلادی در هیات امنای موزه طراحی بریتانیا عضویت داشت تا اینکه به خاطر آنچه رسالت نادرست موزه خواند، استعفا داد. او معتقد بود موزه به جای اینکه تنها محلی برای نمایش اشیا باشد، باید به طراحان انگیزه دهد.
دایسون در ۱۹۹۷ میلادی، جایزه طراحان پرنسس فیلیپ را دریافت کرد. او در ۱۹۹۸ میلادی با عالی ترین درجه شاهنشاهی بریتانیا قدردانی شد. در سال ۲۰۰۰ میلادی جایزه لرد لیویدِ کیلگران را به دست آورد. همان سال از سوی دانشگاه بث به عنوان Doctor of Engineering دست یافت. جیمز دایسون در سال ۲۰۰۵ میلادی به عضویت فرهنگستان سلطنتی مهندسی بر گزیده شد.
جیمز دایسون در مراسم تحویل سال ۲۰۰۷ میلادی از سوی ملکه بریتانیا به عنوان شوالیه مفتخر شد و از آن پس سِر جیمز دایسون خوانده شد. همانطور که گفته شد جیمز دایسون از سال ۲۰۱۱ میلادی ریاست آموزشکده سلطنتی هنر را بر عهده دارد. وی در مراسم سال نو ۲۰۱۶ میلادی به خاطر تلاش ها و دستآورد های خود در عرصه طراحی صنعتی، مدال لیاقت دریافت کرد.
دارایی دایسون تا سال ۲۰۱۶ میلادی بیش از ۷ میلیارد دلار برآورد شده است!
جوایز و افتخارات دایسون
دایسون به دلیل نوآوری ها و تاثیرات خود بر اقتصاد، افتخارهای زیادی کسب کرده است! از جمله این افتخارات می توان به دریافت جایزه طراحی پرنس فیلیپ در سال ۱۹۹۷ میلادی، نشان امپراتوری بریتانیا در سال ۱۹۹۸ میلادی، جایزه بنیاد علوم و فناوری بریتانیا در سال ۲۰۰۰ میلادی، دکتری افتخاری از دانشگاه باث در سال ۲۰۰۰ میلادی، عضویت در انجمن سلطنتی مهندسان در سال ۲۰۰۵ میلادی، نشان شوالیه در سال ۲۰۰۷ میلادی، عضویت در انجمن سلطنتی علوم در سال ۲۰۱۵ میلادی، انتخاب شرکت جیمز دایسون به عنوان معتبرترین شرکت بریتانیایی در سال ۲۰۱۷ میلادی، نمایندگی دانشکده سلطنتی هنر از سال ۲۰۱۱ میلادیتا ۲۰۱۷ میلادی، عضویت در هیئت معتمدان موزه طراحی بریتانیا و عضویت در آکادامی ملی مهندسی ایالات متحده آمریکا در سال ۲۰۱۹ میلادیاشاره کرد.
وی عضو افتخاری انجمن مهندسان برق و الکترونیک (IEEE Honorary Membership) است.