مواد غذایی مخرب مغز و پایین آورنده ضریب هوشی
داشتن هوش بالا و تقویت مغز به یادگیری مطالب کمک خواهد کرد اما گاهی ما ندانسته دست به تخریب مغزمان می زنیم ، در این مطلب از بلاگ جدول یاب مواد غذایی مخرب مغز و پایین آورنده ضریب هوشی خواهیم پرداخت! با ما همراه باشید.
مغز شما مهمترین اندام بدن شماست. این مغز است که باعث تپش قلب، تنفس ریهها و کارکرد سایر سیستمهای بدن شما میشود. به همین دلیل ضروری است که مغز خودتان را با یک رژیم غذایی سالم در شرایط مطلوب نگه دارید.
بعضی از غذاها اثرات منفی بر روی مغز دارند، بر حافظه و روحیه شما تأثیر میگذارند و خطر ابتلا به زوال عقل را افزایش میدهند. پیش بینی میشود که زوال عقل بیش از ۶۵ میلیون نفر را در سراسر جهان تا سال ۲۰۳۰ تحت تأثیر قرار خواهد داد.
خبر خوب این است که شما میتوانید با حذف برخی از غذاها از رژیم غذایی، به کاهش خطر ابتلا به بیماری زوال عقل کمک کنید. در این مقاله ۷ مورد از بدترین غذاها و نوشیدنیهای مغز را به شما معرفی میکنیم.
۱) غذاهای سرخ شده (سیب زمینی سرخ کرده و …)
غذاهای سرخ شده یا فرآوری شده سلولهای عصبی واقع در مغز را به آرامی از بین میبرند. برخی از روغنها از سایر روغنها خطرناکترند، روغن آفتابگردان از جمله سمیترین روغنها محسوب میشود.
۲) غذاهای سرشار از چربی ترانس (مارگارین، پیراشکی و…)
چربیهای ترانس نوعی چربی اشباع نشده است که میتواند بر سلامت مغز اثرات مخربی بگذارد. در حالی که چربیهای ترانس به طور طبیعی در محصولات حیوانی مانند گوشت و لبنیات وجود دارد، این نگرانی عمدهای نیست. مشکل اصلی چربیهای ترانس تولید شده در صنعت است که به آنها روغنهای گیاهی هیدروژنه نیز میگویند. این چربیهای ترانس مصنوعی را میتوان در مارگارین، کیکهای آماده و کلوچههای از پیش بسته بندی شده یافت.
مطالعات نشان داده است که وقتی افراد مقادیر بیشتری چربی ترانس مصرف میکنند، احتمال خطر ابتلا به بیماری آلزایمر، حافظه ضعیف، کاهش حجم مغز و کاهش شناخت وجود دارد.
۳) غذاهای فرآوری شده (نودل، چیپس، پفک و …)
غذاهای فرآوری شده حاوی مقدار زیادی قند، چربی و نمک اضافه شده هستند. خوراکیهایی مانند چیپس، شیرینی، رشته فرنگی فوری یا همان نودل، ذرت بو داده مایکروویوی، سسهای فروشگاهی و غذاهای آماده. این غذاها معمولاً دارای کالری زیاد و مواد مغذی کم هستند و دقیقاً همان غذاهایی هستند که باعث افزایش وزن میشوند و میتوانند بر سلامت مغز شما تأثیر منفی بگذارند.
مطالعه ای روی ۲۴۳ نفر نشان داد افزایش چربی در اطراف اندامها با آسیب بافت مغزی ارتباط دارد.
یک مطالعه دیگر شامل ۵۲ نفر نشان داد که رژیم غذایی حاوی مواد ناسالم منجر به کاهش میزان متابولیسم قند در مغز و کاهش بافت مغز میشود. احتمال داده میشود که این عوامل نشانههایی برای بیماری آلزایمر هستند.
مطالعه دیگر شامل ۱۸.۰۸۰ نفر نشان داد که رژیم غذایی سرشار از غذاهای سرخ شده و گوشتهای فراوری شده با ضعف در یادگیری و حافظه ارتباط دارد.
در مطالعات حیوانی، موشهایی که به مدت هشت ماه با رژیم غذایی پرچرب و پرقند تغذیه کردند، اختلال در یادگیری و تغییرات منفی در قابلیت انعطاف پذیری مغز را نشان دادند.
۴) غذاهای خیلی شور
همه میدانند که غذاهای شور فشار خون شما را بالا میبرد و برای قلب شما بسیار مضر است. با این حال، همان طور که تحقیقات نشان میدهد غذاهای حاوی مقادیر زیادی نمک (سدیم) میتوانند بر عملکرد شناختی شما تأثیر بگذارند و توانایی تفکر شما را مختل کنند.
۵) شیرین کنندههای مصنوعی و آسپارتام (نوشابه، پودر ژله، آدامس و …)
آسپارتام یک شیرین کننده مصنوعی است که در بسیاری از محصولات بدون قند و نوشابهها استفاده میشود. مردم معمولاً برای کاهش وزن یا جلوگیری از مصرف قند در هنگام ابتلا به دیابت، استفاده از آن را انتخاب میکنند. این ماده همچنین در بسیاری از محصولات تجاری یافت میشود.
آسپارتام از فنیل آلانین، متانول و اسید اسپارتیک ساخته شده است. فنیل آلانین میتواند از سد خونی مغزی عبور کند و ممکن است تولید انتقال دهندههای عصبی را مختل کند. علاوه بر این، آسپارتام یک عامل استرسزای شیمیایی است و ممکن است آسیبپذیری مغز را در برابر استرس اکسیداتیو افزایش دهد.
در یک مطالعه اثرات رژیم پرآسپارتام بررسی شد. شرکت کنندگان حدود ۱۱ میلی گرم آسپارتام به ازای هر پوند از وزن بدن خود (۲۵ میلی گرم در هر کیلوگرم) به مدت هشت روز مصرف کردند. در پایان مطالعه، آنها تحریک پذیرتر بودند، میزان افسردگی بیشتری داشتند و در تستهای ذهنی عملکرد بدتری داشتند.
یک مطالعه از مصرف مکرر آسپارتام در موشها نشان داد که باعث اختلال در حافظه و افزایش استرس اکسیداتیو در مغز میشود. البته ذکر این نکته واجب است که موشها ۶۰ برابر انسان نسبت به فنیل آلانین حساسیت کمتری دارند.
به طور کلی این ماده با مشکلات رفتاری و شناختی مرتبط است و در صورت استفاده بیش از حد باعث آسیبهای مغزی میشود، اگرچه هنوز به طور کلی یک محصول ایمن در نظر گرفته میشود و کاربرد زیادی دارد.
۶) نوشیدنیهای قندی
نوشیدنیهای شیرین نوشیدنیهایی مانند نوشابه، نوشیدنیهای ورزشی، نوشیدنیهای انرژی زا و آب میوه هستند.
مصرف بیش از حد نوشیدنیهای شیرین احتمال ابتلا به دیابت نوع ۲ را افزایش میدهد و دیابت نوع ۲ رابطه مستقیمی با بیماری آلزایمر دارد. علاوه بر این، افزایش سطح قند در خون میتواند خطر ابتلا به زوال عقل را حتی در افراد بدون دیابت افزایش دهد.
یک جز اصلی بسیاری از نوشیدنیهای شیرین ماده HFCS است که از ۵۵٪ فروکتوز و ۴۵٪ گلوکز تشکیل شده است. مصرف زیاد فروکتوز میتواند منجر به چاقی، فشار خون بالا، چربی خون بالا، دیابت و اختلال عملکرد شریانی شود. این جنبههای سندرم متابولیک احتمال دارد منجر به افزایش خطر ابتلا به زوال عقل شود.
مطالعات حیوانی نشان داده است که مصرف زیاد فروکتوز میتواند منجر به مقاومت به انسولین در مغز و همچنین کاهش عملکرد مغز، حافظه، یادگیری و تشکیل سلولهای عصبی مغز شود.
یک مطالعه روی موشها نشان داد رژیم غذایی حاوی قند باعث افزایش التهاب مغز و اختلال در حافظه میشود. علاوه بر این، موشهایی که رژیم غذایی متشکل از ۱۱٪ HFCS مصرف کردند، از موشهایی که رژیم غذایی آنها از ۱۱٪ قند معمولی تشکیل شده بود، نتایج بدتری را نشان دادند.
برخی از جایگزینهای نوشیدنیهای شیرین این موارد هستند: آب، چای سرد شیرین نشده، آب سبزیجات و شیر شیرین نشده.
۷) الکل
استفاده مزمن از الکل منجر به کاهش حجم مغز، تغییرات متابولیکی و اختلال در انتقال دهندههای عصبی میشود. افرادی که الکل مینوشند اغلب کمبود ویتامین B1 دارند. کمبود این ویتامین میتواند منجر به یک اختلال مغزی به نام Wernicke’s encephalopathy شود که به نوبه خود میتواند به سندرم Korsakoff تبدیل شود.
این سندرم با آسیب شدید به مغز، از جمله از دست دادن حافظه، اختلالات بینایی، گیجی و عدم ثبات خودش را نشان میدهد.
سخن پایانی
به رژیم غذایی خود و خانوادهتان بیش از پیش اهمیت دهید و سعی کنید از غذاهای خانگی و سالم با روش پخت سالم استفاده کنید. اگر پدر یا مادر هستید ضروری است که فرزندان خودتان را با شیوههای تربیتی صحیح به غذاها و میان وعدههای سالم عادت دهید تا جسم و روح شادابی داشته باشند و در آینده عضوی مفید برای جامعه باشند.
بیشتر بخوانید :
شخصیت شناسی از روی نوع تغذیه / چه غذاهایی مورد علاقه شماست؟