همه چیز درباره آینه و کاربردهای انواع آن
آینه ها تنها در زیبایی ساختمان ها و دیدن انسان در آن نیست کاربردها و انواع فراوانی دارند که در این مطلب از بلاگ جدول یاب به موضوع همه چیز درباره آینه و کاربردهای انواع آن خواهیم پرداخت! با ما همراه باشید.
آینه، وسیلهای است که به علت صافی و بازتاب بالا، بر رویهٔ خود، تصویر اجسام را نشان میدهد. آینهها سطوح بازتابنده هستند که تصویر جسم نورانی قرار گرفته در جلوی خودشان را نشان میدهند، بسته به فاصله جسم از آینه مشخصات تصویر (مکان – وارونگی – برگردان جانبی – بزرگی) ممکن است متفاوت باشد. این وسیله نوری از دیر باز در زندگی بشر نقش عمدهای داشته و استفادههای فراوانی از آن به عمل آمده است.
علت دیده شده اجسام در آینه
شخص به این علت میتواند خود را در آینه ببینند که آینه نوری را که بر آن میتابد بازمیگرداند. چیزهایی از قبیل فرش و دیوارهای رنگشده بیشتر نوری را که بر آنها میتابد منعکس میکنند؛ ولی نوری که باز میتابانند، پراکنده میشود. اما آینهها نور را بدون آنکه پراکنده کنند منعکس میکنند. برای جلوگیری از پراکندگی نور، سطح آینه باید بسیار صاف باشد.
شیشه به همان صورت که هست یک آینه خوب تشکیل نمیدهد. نور، به جای آنکه از آن منعکس شود، از آن میگذرد. برای آن که شیشه آیینه شود پشت آن باید با چیزی پوشیده شود تا نور از آن عبور نکند. بسیاری از آینهها با جیوه پوشیده شدهاند؛ ولی اکنون نقره بیشتر به کار میرود.
تاریخچه آینه
جست و جوهای باستان شناسان بیانگر این نکته جالب است که آینههای شخصی و ساده بیش از ۵۰ قرن قدمت دارند و در دورانهای گذشته از ارزشی اغراق آمیز برخوردار بودهاند. زمانی در آسیای صغیر آینه را از جنس برنز و مس مفرغ میساختند و آن را صیقل داده و با دستههای پر نقش و نگار عرضه میکردند و به تدریج آینههای فولادی به علت قابلیت صیقل یافتن بیشتر و شفافیت بیشتر، نسبت به برنز و مس و مفرغ، جایگزین آینههای قدیمیتر شدند، تا اینکه تحول اساسی در صنعت تولید آینه بوجود آمد. در قرن ۱۲ میلادی کاربرد شیشه در تولید آینه کشف شد و اولین آینههای شیشهای که با ورقههایی پوشیده از سرب به بازار عرضه میشدند بوجود آمدند.
مدتی بعد ماهیت سمی بودن سرب آشکار گردید و به همین دلیل استفاده از مخلوط جیوه و قلع بجای سرب آغاز شد. این تغییر و تحولات باعث شدند که ونیز که در آن زمان محل تولید اینگونه آینهها بود به یک قطب اقتصادی تبدیل شود. با وجود این ، اختراع و تولید آینه را نباید جزو نیازهای اولیه و تنها در حد یک ابزار شخصی تصور کنیم، امروزه کاربردهای علمی آینهها بسیار بیشتر از کاربردهای اولیه و ظاهری آنها هستند.
انواع آینه
آینهها بر پایهٔ ساختار به گونههای زیر بخش میشوند:
آینههای تختآینههای شیشهایآینههای فلزیآینههای لایهگذاری شدهآینههای کرویآینهٔ کاو یا مقعرآینهٔ کوژ یا محدبآینههای شلجمی (در چراغ خودروها)آینههای توان بالا (کاربرد در آزمایش و محاسبات)آینههای تخت
آینههایی هستند که در منازل وجود دارد و از جسم نورانی تصویری مستقیم و مجازی و برگردان تشکیل میدهند، طوری که سمت راست جسم برای تصویر سمت چپ به حساب میآید و برعکس که در اکثر سیستمهای نوری ساده کاربرد فراوان دارند. در کارهای عادی و مصارف عمومی از این آینه استفاده میشود. به لحاظ هزینه پایین و تولید راحت و انبوه سازی و سادگی مکانیزم توسعه فراوانی دارد.
در منازل ، باشگاهها و مغازهها و دکوراسیون در آینه کاری و معماری و در بتینه کاری و تزئینات ساختمان کاربرد فراوان دارند. از قدیم الایام به صورتهای طبیعی یافت میشدند، که با پیشرفت علم و صنعت با کیفیت های بالاتر نیز به بازار عرضه شد که حتی در برخی سیستمهای اپتیکی نیز بکار گرفتهاند.
موارد استفاده آینههای تخت
امروزه بهره وری این آینهها را بالا بردهاند و آینههایی با ضریب بازتابش بسیار بالایی هم ساختهاند. در سیستمهای نوری و برخی دستگاههای حساس نوری از جمله لیزرها از این آینهها استفاده میشود، آینههای شیشهای نیم بازتابان نیز از این نوعند.
انواع آینههای تخت
آینههای شیشهای: که بر حسب نوع کیفیت و صیقل بودن شیشه و مواد اندود کننده دارای کیفیت متفاوتی میباشند.
این آینهها از جنس شیشه بوده که پشت آن به توسط مواد باز تابنده اندود شده است و به لحاظ هزینه پایین و مکانیزم ساده کاربرد وسیعی دارند، معمولا سطوح این آینهها به توسط جیوه (Hg) و نقره (Ag) و آلومینیوم (Al) اندود میشود. البته یک لایه رنگ هم روی فلز زده میشود که از آن محافظت نماید.
آینههای فلزی: آینههای فلزی را بیشتر از نوع تخت میسازند و در دندانپزشکی و قطعات ریز اپتیکی کاربرد دارند.
یک نوع آینههای فلزی همان آینهای شیشهای اندود فلزی شده هستند، نوع دوم که بیشتر مد نظر ماست جهت جلوگیری از شبح نوری که از تداخل دو بازتاب لایه خارجی و داخلی آینه ایجاد میشود و وضوح تصویر را پایین میآورد. آینههای تک لایهای فلزی هستند، که فلزات با سطوح صیقل یافته ساخته میشود که مشهورترینشان آینه آلومینیومی یا آینه استیل و … که توان بازتابی خوبی دارند و در دستگاههای اپتیکی هم جواب خوبی میدهند.
آینههای لایه گذاری شده: آینهای با چند لایه اندود جهت بالا بردن ضریب بازتابش و اصلاح آینهها شیشهای و جلوگیری کامل از شبح نوری ساخته شدهاند.
آینه شلجمی
در چراغهای اتومبیلها و برخی سیستمهای موازی ساز نورها بکار میروند، که شکلی شبیه آینههای کروی اما متفاوت از آنها دارند.
آینههای توان بالا
نوعی آینههای چند لایهای هستند که در سیستمهای بازتاب کامل نور و نیز در سیستمهای لیزری و برخی طیف سنجها و محاسبات دقیق و حساس نوری کاربرد دارند.
آینه های مقعر
آینه های مقعر اجسام را بزرگ تر نشان می دهند و لذا در مواردی مانند اصلاح صورت به کار می روند تا فرد در جریان جزئیات کار خود قرار گیرد.
آینه های خمیده
آینه های خمیده تصویر اجسام مقابل خود را به روش های عجیب و گاهاً خنده داری تغییر می دهند و لذا از آن ها برای سرگرمی نیز استفاده می شود.
آینههای مایع
یک آینه دیگر با سمت گیری بسیار ویژه ، آینهای است که از سطح یک مایع تشکیل مییابد. برای مثال، از یک تشت پر از جیوه و یک
باریکه لیزر برای تعیین امتداد قائم یک محل استفاده میشود و به منزله یک شاقول اپتیکی دقیق مورد استفاده قرار میگیرد. برای همین مقصود، میتوان حتی از مایعاتی که قدرت بازتابی کمتری دارند ولی سمی نیستند، استفاده کرد.
کاربرد آینه ها
از جمله کاربردهای آینهها میتوان موارد زیر را نام برد:
♦ تلسکوپها: شاید مهمترین کاربرد آینه در تلسکوپها بوده باشد، که باعث شد دید آدمی فراتر از زمین رود.
♦ سامانههای رادار و روشهای پیچیدهٔ هواپیمایی
♦ میکروسکوپها
♦ ابزارآلات پزشکی
♦ در خودروها جهت افزایش میدان دید.
♦ در دوربینهای شکاری
♦ در عینکهای مختلف
♦ تلسکوبهای زیردریایی
♦ در لیزرها برای تشدید و یکسو کردن شعاع های نور
روش ساخت آینه
بیشتر آینهها با افزودن روکش بازتابنده به یک صفحه مناسب (معمولاً شیشه) ساخته میشوند. در بیشتر آینهها این صفحه به دلیل آسانی ساخت، شفافیت، سختی، و توانایی داشتن رویهٔ صاف، شیشه است. روکش بازتابنده معمولاً به پشت آینه افزوده میشود تا از فرسایش و آسیبهای ناگهانی در پناه بماند.
این لایه شکل داده میشود، صیقل داده میشود و پاک میشود تا سپس روکش شود. آینههای شیشهای بیشتر با نقره یا آلومینیوم به همراه مجموعهای از دیگر روکشها، روکش میشوند.
◊ نقره
◊ اکتیواتور (فعالسازهای) شیمیایی
◊ مس
◊ رنگ
کلرید قلع (II) نخست افزوده میشود، چراکه نقره نمیتواند به شیشه بچسبد. فعالسازها باعث سختی قلع/نقره میشوند. مس برای ماندگاری و دیرپایی افزوده میشود. رنگ (بیشتر موارد سبز) در پشت آینه از خراشها و آسیبهای ناگهانی جلوگیری میکند.
در برخی کاربردها، به ویژه آنها که هزینه اهمیت دارد یا به دیرپایی بسیار نیازمندند، آینهها از یک مادهٔ توپر مانند فلز صیقلزده، ساخته میشوند.
برای کاربردهای فنی مانند آینههای لیزری، روکش بازتابنده بیشتر به روش نشست مکنده به روی رویهٔ بیرونی لایه روکش میشود. این کار از بازتاب دوباره و از جذب نور در آینه جلوگیری میکند. آینههای فنی ارزانتر، از روکش نقره، آلومنیوم یا طلا بهره میبرند (طلا بیشتر برای آینههای فروسرخ) و بازتابهای ۹۰–۹۵٪ را تا هنگامی که نو هستند، بدست میآورند.
یک روکش محافظ ممکن است برای جلوگیری از اکسید شدن لایهٔ بازتابنده افزوده شود. کاربردهایی که به بازتاب بیشتر یا ماندگاری بیشتر نیازمندند، از روکش ترابرقی بهره میبرند، که میتواند بازتابهایی به اندازهٔ ۹۹٫۹۹۹٪ را در یک بازهٔ کوچک از طولموجها بدست آورد.
بیشتر بخوانید :
همه چیز درباره طلا ، تنها فلزی که می شود خورد!