همه چیز درباره ورزش شنا و قوانین آن
ورزش شنا از ورزش های سفارش شده در دین اسلام می باشد این ورزش در کشور ما نیز قدمتی طولانی دارد در این مطلب از بلاگ جدول یاب همه چیز درباره ورزش شنا و قوانین آن را مورد بررسی قرار داده ایم باما همراه باشید :
شنا ورزشی تک نفره و آبی است که توسط حرکات مشخص و تمرین شده شخص شناگر میتواند در آب پیشروی کند و خود را در آب معلق نگه دارد. این ورزش از محبوبترین ورزشها در دنیاست و طرفداران بسیاری دارد. علیرغم سادگی به قدرت بدنی بالا و تمرین بسیار نیاز دارد.
ورزش شنا در دو سطح عمومی و حرفهای وجود دارد. شناگران عمومی افرادی هستند که از شنا صرفا برای تفریح و لذت بهره میجویند و چندان در قید قوانین و اصول نیستند. بسیاری از این شناگران شنا در آبهای آزاد را به شنا در استخر ترجیح داده و از آبهای طبیعی برای لذت خود استفاده میبرند. شناگران حرفه ای ورزشکارانی هستند که بر طبق اصول و قاعده آموزش دیده و در استخرها شناگری میکنند. آنها می توانند بر اساس تجربه و کارآزمودگی در مسابقات رسمی حضور یابند.
تاریخچه ورزش شنا
شنا از قدیمیترین و پرسابقهترین ورزشها است که قدمت آموزش آن را به مصر باستان نسبت میدهند. شناگرانی که برای صید مروارید به نیل میرفتهاند و برای این کار تحت آموزش قرار میگرفتند با .توجه به نبود امکانات تسلط بر حبس نفس از ابتداییترین آموزشهای آن دوره بشمار میرفته است
از اوایل قرن ۱۷ میلادی شنا در کشور ژاپن در مدارس به عنوان یک واحد درسی تدریس شد. در قرن ۱۹ میلادی در سال ۱۸۳۷ در لندن شش استخر شنای مجهز وجود داشت به همین علت برای سرو سامان دادن به وضعیت این ورزش که محبوبیت روز افزونی داشت نخستین سازمان امور شناگران تاسیس شد. اولین مسابقه شنا در استرالیا برپا شد که مسافت آن ۴۴۰ یارد بود. و بدین گونه مسابقات رسمی شنا در همه جای جهان رواج یافت.
پیشینه ورزش شنا در کشور ایران
پیشینهی شنا در ایران علیرغم وجود دو دریا در شمال و جنوب ایران بسیار کوتاه است. در زمان رضا شاه پهلوی در تهران برای نظامیان آموزش شنا اجباری بود اما مردم عادی نه امکاناتی برای این امر داشتند و نه چندان علاقهای.
اولین استخر عمومی در تهران در سال ۱۳۱۴ در منظریه تاسیس شد البته پیش از آن دو استخر در باغ فردوس و قدسیه برای آموزش نظامیان وجود داشت اما مردم عادی نمیتوانستند از آن استفاده کنند. به تدریج با تاسیس فدراسیونها و سازمانهایی، آموزش شنا به مردم نیز آغاز شد و این رشتهی ورزشی در ایران علاقمندان خود را جذب کرد.
آشنایی با اصول شناگری
- برای شناگری حرفهای بدن باید از آمادگی کافی برخوردار باشید. شنا در محل استخر انجام میشود.
- ابعاد استخر برای شناگران حرفهای توسط فدراسیون شنا یعنی (FINA) تعیین میشود.
- بر این اساس طول استخر باید ۵۰ متر و عرض آن در کمترین مقدار ۲۱ متر باشد. عمق آب استخرهای استاندارد ۱۸۰ سانتیمتر است. استخر باید دارای هشت خط به عرض ۲/۵ متر باشد.
- درجه حرارت آب باید بین ۲۲ تا ۲۴ درجه سانتیگراد باشد.
- لباس مخصوص شنا برای آقایان یک لباس چسبان یک تکه به رنگ روشن است که کل بدن را پوشش میدهد. مایوهای زنانه شنا نیز در مسابقات رسمی و استاندارد باید یک تکه باشد.
- کلاه شنا علاوه بر مسئله رعایت بهداشت از پراکنده شدن مو در آب جلوگیری کرده و سرعت شناگر را افزایش میدهد.
- عینک شنا برای جلوگیری از آسیب به چشم استفاده میشود اما جز وسایل الزامی نیست.
انواع شنا
_ شنای قورباغه
_ شنای پروانه
_ شنای کرال پشت
_ شنای کرال سینه
در بین این شناها، شنای پروانه از سخت ترین شناهاست که نیاز به تمرکز و قدرت بدنی بالا دارد.
قوانین کلی شنا
۱_ در صورتی که مسابقات تنها یک شناگر داشته باشد او باید تمام مسیر مسابقه را شنا کند.
۲_ شناگر موظف است در همان خطی که کار را آغاز کرده شنا را به اتمام برساند.
۳_ عبور از محوطه شنا و ورود به خط شنای بازیکنان دیگر باعث اخراج شناگر میشود.
۴_ شناگر به جز لباس شنا و عینک هیچ وسیلهای نمی تواند همراه داشته باشد.
۵_ در مسابقات امدادی اگر قبل از آنکه شناگر به دیوار استخر دست بزند شناگر دیگر وارد آب شود یا پای شناگر دوم از سکو جدا شده باشد، خطا محسوب میشود.
انواع مسابقات
- شنای امدادی: مسابقه گروهی که ۴ نفر باید به صورت امدادی مسیر مسابقه را شنا کنند.
- شنای استقامت: شنایی مبتنی بر مسافت که معمولا در آبهای آزاد و در مسافتهایی طولانی انجام میشود.
- شنای مختلط: شنایی که شناگر میتواند یکی از انواع شنا را به دلخواه انتخاب کرده و به وسیلهی آن با دیگران شرکت کنندگان رقابت کند.
- شنای آزاد: شنایی تکنفره که شناگر میتواند از هر کدام ازانواع شنا در آن استفاده کرده و خود را به خط پایان برساند.
مزایای ورزش شنا
شنا علاوه بر ایجاد توازن در اندام برای تقویت دستگاه قلب و عروق موثر است و جریان خون را تقویت نموده و باعث باز شدن رگها میشود. همچنین ورزش شنا اثر مثبتی بر دستگاه تنفسی دارد و به افراد مبتلا به آسم پیشنهاد میشود .
این ورزش برای تقویت ماهیچهها و رفع نقایص ستون فقرات موثر است و از همه مهمتر موجب آرامش و ریلکس شدن بدن شده و استرس را کم میکند.
شنا برای چه کسانی منع شده؟
شنا برای افراد دارای بیماریهای خاص مانند صرع ودیابت باید حتماً با نظارت همراه باشد. همچنین به افرادی که دارای عفونت گوش و سینوزیت هستند شنا پیشنهاد نمیشود.
بیشتر بخوانید :
قوانین ورزش بدمینتون و تاریخچه نامگذاری آن چیست ؟