۸ مورد از شایعات و اخبار دروغین درباره ویروس کرونا
این روزها در فضای آنلاین تا چشم کار میکند مملو از اخبار کرونا، شایعات و اطلاعات نادرست در مورد ویروس کرونا روشهای پیشگیری یا حتی درمان قطعی آن است. شیوع کووید ۱۹ به اندازه شیوع اطلاعات غلط در مورد این بیماری همهگیر یا پاندمی جهانی است. این اطلاعات غلط از هر جایی سر درمیآورند؛ فیس بوک، واتساپ، اینستاگرام، تلگرام و یا پیام متنی. با وجود این که شرکتهایی مانند فیس بوک و گوگل سعی میکنند اخبار نادرستی که شایع میشوند را شناسایی کنند اما باز هم ناگزیر این اطلاعات غلط به همه جا درز میکند.
۱- آب داغ ویروس کرونا را نمیکشد.
شایعهای که به این راحتیها از بین نمیرود این است که ویروس کرونا با آب بالاتر از ۲۷ درجه سانتیگراد از بین میرود. متوسط دمای بدن انسان حدود ۳۷ درجه سانتی گراد است. پس میتواند به این معنی باشد که هیچ کسی با این ویروس بیمار نشوند. بنابراین، اگر این فرضیه درست باشد اصلا لازم نیست شما ویروس را بکشید چون خودش به محض این که وارد بدن میشود به دلیل دمای بالای آن میمیرد. پس، نتیجه میگیریم این فرضیه اصلا درست نیست.
۲- کلروکین یک درمان اثبات شده نیست.
داروی ضدمالاریای هیدروکلروکین و ترکیبات مشابه کلروکین در حال حاضر بیشتر برای درمان بیماران مبتلا به بیماریهای خودایمنی مانند آرتریت روماتویید استفاده میشود.
اگر هیدروکلروکین و کلروکین به غلط و اشتباه مصرف شود عوارض جانبی شدید و حتی مرگباری مانند نارسایی قلبی و مسمومیت ایجاد میکند.
این دارو به تازگی توسط دونالد ترامپ، رییس جمهور امریکا و کلایو پالمر، یکی از افراد بانفوذ استرالیایی در زمینه استخراج معدن، برای درمان احتمالی کرونا معرفی شده است. بر اساس یک مقاله ناقص و غیرمعتبر، این کلروکین پیشنهادی میتواند بیماری ویروسی را از بین ببرد.
داروهای دیگری که درمان معجزهبخش کرونا هستند هنوز تحت بررسی دقیق و موشکافانه قرار نگرفتهاند. بله، ممکن است برخی از داروها بتوانند دوام بیمار را بیشتر کند اما تا این لحظه هر آنچه هست، در سطح تئوری و امید است و نه شاهد خوبی برای درمان قطعی این بیماری ویروسی و خطرناک.
۳- نوشیدن آب فراوان از این بیماری پیشگیری نمیکند.
با این که نوشیدن آب بسیار خوب است اما شما نمیتوانید صرفا با نوشیدن آب فراوان و مرطوب نگه داشتن گلوی خود جلوی ویروس کرونا را بگیرید.
اگر به هر روش دیگری نسبت به روش اصلی انتقال ویروس کرونا که قطرات تنفسی روی سطوح باشد بیمار شوید و نه ویروسی که در گلوی شما بچسبد، میتوان به سادگی متوجه شد که این یک باور کاملا غلط است که شما بتوانید جلوی یک ویروس عفونی را صرفا از طریق نوشیدن آب بگیرید.
۴- مصونیت جمعی یعنی صدها هزار مرگ!
برای این که مصونیت جمعی، که به آن ایمنی گلهای هم گفته میشود، بدون تلقیح واکسن مؤثر واقع شود باید بین ۶۰ تا ۷۰ درصد از همه مردم دنیا به این ویروس آلوده شوند و سپس ایمنی پیدا کنند تا دیگران در محافظت باشند. این یعنی دست کم صدهاهزار مرگ بر اثر ویروس کرونا. به گفته ویکیپدیا، در اجتماعی که افراد زیادی در آن ایمنی کسب کردهاند، احتمال بالایی برای شکسته شدن زنجیره سرایت وجود دارد که روند گسترش بیماری را متوقف یا کند میکند. اهمیت ایمنی دستهجمعی در محافظت از افرادی است که به دلایل پزشکی نمیتوانند در برابر برخی بیماریها ایمن شوند واکسیناسیون دستهجمعی یک روش موفق و رایج برای دستیابی به ایمنی جمعی از طریق ایمنسازی فردی اکثریت جامعه است.
۵- سشوار یا باد گرم به صورت و بینی مفید نیست.
یک باور غلط و رایج این است که هوای گرم و سونا میتواند ویروس کرونا را بکشد. سازمان بهداشت جهانی میگوید سشوار به تنهایی تاثیری بر ویروس کرونا ندارد و برخی نیز هشدار دادهاند که گرفتن سشوار به صورت، دهان و سوراخهای بینی میتواند بدون هیچ تاثیری بر ویروس کرونا، به شما آسیب بیشتری برساند.
۶- بیمارستان محلی نزدیک شما نکات معجزهبخشی در مورد پیشگیری از ویروس کرونا به شما نمیدهد.
اگر پستهایی را همه جا دیدید که ادعا میکرد از سوی یک بیمارستان منتشر میشود و روشهایی برای پیشگیری از بیماری ویروسی کرونا ارائه کرد، این اطلاعات کاملا غلط هستند. همه ما میدانیم و از ایمیلها و پیامهایی که در شبکههای اجتماعی دست به دست میچرخند باخبریم. بهتر است بدانید این گونه مطالب اصلا صحت ندارد و جزییات آن کذب است.
۷- هجوم مردم قفسههای سوپرمارکتها و فروشگاههای مواد غذایی را خالی نکرده است.
اطلاعات بسیار غلطی در همه جا منتشر شده است که ادعا میکند گروههای سازماندهی شده از مردم کالاها را غارت نموده و قفسههای سوپرمارکتها را از مواد غذایی و بهداشتی خالی کردهاند.
مدام شایعه میشود که مردمی سوار بر اتوبوس به سمت فروشگاههای مواد غذایی و بهداشتی حمله کرده و با خریدهای حریصانه قفسهها را خالی کردهاند. لازم به ذکر است که چنین چیزی اصلا صحت ندارد.
۸- کارخانه Footscray به کشور چین محصولی را صادر نمیکند.
ادعای دیگری که در فیس بوک منتشر شده است مربوط به کارخانه Footscray در ایالت ویکتوریای امریکاست که غذا و تجهیزات پزشکی و دارویی به چین ارسال کند. طبق تحقیقات پلیس ویکتوریا، این ادعا کاملا غلط است.