نگهداری گیاه شمشاد و روش تکثیر آن
شمشاد از درختان همیشه سبز است که در آپارتمان و فضای باز میتوان از آن نگهداری کرد و با بیشتر انواع خاک سازگار بوده، آبیاری منظم و دریافت نور کافی خورشید برای رشد آن ضروری است. این درختچه زیبا را به راحتی از طریق قلمه ساقه و ریشهدار کردن قلمهها از اواخر بهار تا اواسط فصل تابستان میتوان تکثیر کرد. در ادامه مراحل قلمه زدن شمشاد و زمان مناسب برای تکثیر این گیاه آورده شده است.
مراحل قلمه زدن شمشاد
۱- انتخاب گیاه مادری و شاخه مناسب
نکته: از شاخههای نیمه چوبی (شاخههایی که با کمی فشار دست خم میشوند، ولی نمیشکنند) برای قلمه زدن استفاده کنید و از انتخاب شاخههای بسیار نرم و انعطافپذیر و یا شاخههای بسیار سخت که هنگام خم شدن احتمال شکستن دارند، خودداری کنید.
۲- نحوه برش شاخه
برای برش شاخه از قیچی باغبانی یا چاقوی تیزی که قبلا ضدعفونی کردهاید، استفاده کنید. قلمهای به طول ۱۵ تا ۲۰ سانتیمتر را به صورت اریب و از زیر محل گرهها، برش بزنید. میتوانید برای کمک به ریشهزایی بهتر و سریعتر قلمهها، انتهای آن را داخل هورمون ریشهزایی فرو برید.
نکته: توجه داشته باشید هر قلمه حداقل دارای دو تا سه جفت گره (محل اتصال ساقه به برگ) باشد. برگهای اضافی گیاه را قطع کنید به طوری که سه تا چهار برگ بالایی گیاه فقط روی آن باقی بماند تا بیشتر انرژی گیاه صرف ریشهزایی شود.
۳- کاشت قلمه در بستر
۴- شرایط نگهداری از قلمه شمشاد
در شرایط مطلوب بعد از گذشت ۴ تا ۸ هفته قلمهها ریشهدار شده و آماده انتقال به گلدان اصلی یا به باغچه و فضای سبز هستند.
زمان مناسب برای قلمه زدن شمشاد
۱- صبح زود این کار را انجام دهید، زیرا در این زمان رطوبت درونی ساقهها بیشتر است و این قلمهها بهتر زنده میمانند.
۲- قبل از قلمه زدن گیاه مادر را به خوبی آبیاری کنید.
قلمه زدن شمشاد در پاییز نیز قابل انجام است با این تفاوت که در پاییز شاخهها سفت شدهاند و از قلمه چوبی و سخت برای تکثیر گیاه همانند مراحل بالا استفاده میشود. قلمههای چوبی در برابر مشکلات احتمالی مانند شکنندگی و … ایمنتر هستند.
تکثیر شمشاد از طریق کاشت بذر و خوابانیدن شاخه نیز صورت میگیرد، با این وجود در بیشتر کتب باغبانی از قلمه زدن به عنوان بهترین روش تکثیر این درخت یاد شده است. بعد از قلمه زدن شمشاد توصیه میشود تا سه سال گیاه به طور مرتب هرس شود تا شاخ و برگها به خوبی متراکم شوند.
قلمه زدن شمشاد طلایی (شمشاد ابلق)
قلمه زدن شمشاد ژاپنی
شمشاد ژاپنی یا آکوبا نیز از گیاهان همیشه سبز و مقاوم است که بهترین راه تکثیر آن قلمه زدن در بهار است. یکی از ساقه های سفت آکوبا را به اندازه ۱۵ سانتیمتر به صورت اریب ببرید و در خاک پرلیت و یا در ترکیبی از پیت ماس و ماسه (بدون آب دادن) فرو کنید و روی آن را پلاستیک بکشید. آن را در جایی خشک و خنک بدون نور مستقیم خورشید نگهداری کنید و پس از چهار روز از زیر گلدان آب دهید. پس از چند هفته با رشد برگهای جدید میتوانید پلاستیک را از روی قلمه بردارید و آب دهید.
بیشتر بخوانید :