طرز تهیه نان شیرمال نرم و خوشمزه و ساده با فر و در قابلمه به روش سنتی
دستور تهیه نان شیرمال شیرین
نان شیرمال یکی از نان های سنتی و بسیار خوشمزه ایرانی است که بیشتر در وعده صبحانه یا عصرانه در کنار یک لیوان یا شیر سرو می شود. نان شیرمال به صورت ساده یا مغزدار با گردو تهیه می شود و شما می توانید این نان خوشمزه را به راحتی در منزل تهیه کنید. نان شیرمال نانی با بافت کاملا نرم است البته نوع خشک شیرمال نیز وجود دارد که آن نیز قابل خوردن و دلچسب است و طرفداران خود را دارد و می توانید آن را با مربا، عسل و چیزهای دیگر سرو و نوش جان کنید. امروز در جدول یاب طرز تهیه نان شیرمال را به شما آموزش خواهیم داد، پس با ما همراه باشید.
مواد لازم برای تهیه نان شیرمال نرم و خوشمزه
- آرد ۷ پیمانه و ۲ قاشق غذا خوری (۱ کیلو)
- شکر ۱/۲ پیمانه (۱۲۰ گرم)
- آب ۱ و ۳/۴ پیمانه (۴۵۰ گرم)
- خمیر مایه ۱ قاشق غذا خوری و ۱ قاشق چای خوری (۱۲ گرم)
- نمک ۱ و ۱/۲ قاشق غذا خوری (۱۶ گرم)
- روغن آفتاب یا روغن زیتون نصف پیمانه (۱۰۰ گرم)
مواد لازم برای رومال نان
- زرده تخم مرغ ۱ عدد
- گلاب ۲ قاشق غذا خوری
- زعفران دم کرده به میزان لازم
طرز تهیه نان شیرمال ساده و شیرین به روش سنتی
مرحله اول: به عمل آمدن خمیر مایه
خمیر مایه را به همراه نصف لیوان آب ولرم داخل یک ظرف بریزید و ۱ قاشق غذا خوری شکر اضافه و مواد را به خوبی با هم مخلوط کنید. درب ظرف را بگذارید تا بعد از حدود ۸ تا ۱۰ دقیقه خمیر به عمل بیاید و پف کند.
مرحله دوم: اضافه کردن همه مواد به جز آرد
بعد از این که خمیر به عمل آمد، شکر را به همراه نمک به مایه خمیر اضافه و خوب با هم مخلوط کنید. سپس آب ولرم و روغن را داخل مواد بریزید و مواد را حسابی با هم ترکیب کنید. در ادامه تخم مرغ را داخل مواد بشکنید و هم بزنید تا مواد کامل با هم مخلوط شوند.
مرحله سوم: اضافه کردن آرد
آردی که دارید را کم کم روی مواد الک کنید و مواد را به آرامی هم بزنید تا خمیر نرم و لطیفی داشته باشید. بیشتر از میزان گفته شده آرد اضافه نکنید چون خمیر سفت می شود و پف نمی کند. حتما آرد را کم کم اضافه کنید و هم بزنید تا خمیر گلوله نشود. اگر خمیر به دست چسبید مقدار خیلی کم آرد اضافه کنید.
مرحله چهارم: استراحت دادن خمیر
خمیر را به مدت ۱۰ دقیقه ورز و بعد خمیر را در ظرفی قرار دهید و روی آن را با پارچه بپوشانید و به مدت ۶۰ تا ۹۰ دقیقه استراحت دهید تا خمیر پف کند و حجم آن دو برابر شود. بعد از این مدت، خمیر را مجدد ورز دهید تا پف آن گرفته شود، بعد خمیر را به ۶ قسمت مساوی تقسیم کنید و چانه بگیرید. چانه را روی سطح کار قرار دهید و با دست خمیر را باز کنید و به آن فرم دهید. روی خمیر را با چاقو یا هر وسیله دیگری که دارید طرح موردنظر خود را بیندازید و خمیر را مجدد به مدت ۳۰ تا ۴۰ دقیقه استراحت دهید.
مرحله پنجم: پخت نان شیرمال در فر
در این مرحله سطح خمیر را با مخلوط زرده تخم مرغ زده شده و مقدار کمی زعفران و گلاب، رومال کنید و کنجد بپاشید و در فر از قبل گرم شده با دمای ۱۸۰ درجه سانتیگراد به مدت ۱۵ تا ۲۰ دقیقه قرار دهید تا روی نان طلایی شود. بعد از پخت، نان را روی توری قرار دهید تا کمی خنک شود و نوش جان کنید.
مرحله ششم: پخت نان در قابلمه
قابلمه مناسبی آماده کنید و سه چهار تا قالب شیرینی را کف قابلمه قرار دهید و قابلمه را به همراه دمکنی به مدت ۱۵ دقیقه روی حرارت بگذارید تا داغ شود. کف سینی کاغذ روغنی بگذارید و خمیر رومال شده را داخل سینی قرار دهید و سینی را داخل قابلمه بگذارید تا بعد از حدود ۲۰ تا ۲۵ دقیقه نان شیرمال پخته شود.
نکات کلیدی برای تهیه نان شیرمال با فر و بدون فر
- در فر دستساز، حرارت متوسط رو به کم باشد تا نان شیرمال نسوزد. نیازی به شعله پخش کن نیست ولی حتما دمکنی بگذارید.
- اگر دوست داشتید روی نان طلایی شود، نان را داخل قابلمه برگردانید تا بعد از چند دقیقه روی آن طلایی شود.
- می توانید نان شیرمال را وقتی از فر خارج کردید و هنوز داغ است با عسل رومال کنید.
- مراقب فر باشید، چون نان شیرمال سریع می پزد و رنگ می گیرد.