طرز تهیه نان جزغاله خانگی با خمیر مایه و دنبه در فر به روش سنتی
نان جزغاله یکی از نان های سنتی و بسیار خوشمزه ایرانی می باشد که از یک خمیر نرم و پنبه ی تهیه می شود که با دنبه سرو می شود. این نان در خراسان بیشتر تهیه می شود و اصلا طعم و مزه دنبه نمی دهد. می توانید از آرد سفید یا فانتزی استفاده کنید و این نان را می توانید در ظرف دربسته نگهداری کنید. امروز در جدول یاب طرز تهیه نان جزغاله را به شما آموزش خواهیم داد همراه ما باشید.
مواد لازم
آرد | ۴۵۰ گرم (تا جایى که خمیر به دست نچسبد) |
سفیده تخم مرغ | ۲ عدد برای داخل خمیر |
شیر ولرم | ۱ و نیم پیمانه |
مایه خمیر | ۱ ق س سرصاف |
نمک | ۱ ق چ سرصاف |
جزغاله | نصف پیمانه |
روغن مایع | ۱ ق سوپ خوری |
زرده ى تخم مرغ | ۲ عدد براى رومال |
شکر | ۱ ق چای خوری |
طرز تهیه نان جزغاله
مرحله اول: آماده سازی خمیرمایه
مایه خمیر و شکر را داخل شیرولرم ریخته تا عمل بیاد. دقت کنید دمای شیر باید ولرم باشد وگرنه خمیرمایه عمل نمی آید.
مرحله دوم: ترکیب کردن خمیر
سفیده های تخم مرغ، نمک و نیمی از آرد را با هم ترکیب کرده و مایه خمیر عمل آمده در شیر را افزوده و مابقی آرد را کم کم تا جایى اضافه کنید و هم بزنید که خمیر لطیفى به دست آید ولى چسبندگى خمیر را نگیرید.
مرحله سوم: استراحت خمیر
روى خمیر را بپوشانید و در محیط گرم آشپزخانه به مدت تقریبی یکساعت استراحت دهید تا حجم خمیر دوبرابر شود و سپس جزغاله را به خمیر افزوده و ورز داده و خمیر را به ۸ قسمت مساوی تقسم کرده و چونه گرفته و در سینى فر قرار دهید.
مرحله چهارم: پخت خمیر
در ادامه روی خمیرها را پوشانده تا حجم خمیرها دوبرابر شود و روى خمیر را با زرده رومال زده و در فر از قبل گرم شده با دماى ١٨٠ درجه ى سانتیگراد به مدت تقریبى ٢٠ دقیقه قرار میدهیم تا پخته و طلایى شود.
مرحله پنجم: سرو نان جزغاله
برای تهیه ی جزغاله ابتدا دنبه ى گوسفند رو به تکه هاى کوچک برش زده و یا با کمک چرخ گوشت ،چرخ کرده ، روى حرارت ملایم قرار دهید تا چربى دنبه خارج شود و تمام روغن دنبه گرفته شود و باقیمانده ى دنبه که دیگر چربى ندارد،جزغاله یا در زبان آذرى(جیزلیغ) گفته میشود که در بعضى شهرها به تنهایى یا همراه پیازداغ خورده می شود و یا در تهیه ى نان از آن استفاده میکنند و همچنین داخل آش هم میریزند و قابلیت نگهداری در فریزر به مدت ۲ ماه را دارد. نوش جان
فوت و فن های دستور پخت نان جزغاله
- بهتر است از خمیرمایه تازه استفاده کنید و اگر خمیر مایه پف نکرد یا حجم نگرفت یعنی خمیرمایه خراب است.
- حتی اگه جزغاله دوست ندارید هم می توانید با هر چیزی که دوست دارید داخل نان را پر کنید.
- می توانید داخل تابه یا قابلمه با درب بسته روی شعله پخش کن نیز این نان را تهیه کنید.